Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ: ΝΕΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, με απόφασή της, ορίζει πως το ποσοστό αναπλήρωσης του εφάπαξ των συνταξιούχων της ΔΕΗ θα γίνει ποσοστιαία και σύμφωνα με τις εισφορές ενός εκάστου σε όλο τον εργασιακό του βίο.
Το ιστορικό:
Το ΤΑΥΤΕΚΩ, μετά την δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου, προχώρησε στον υπολογισμό απονομής του εφάπαξ των συνταξιούχων που αποχώρησαν μετά την 1-9-2013 και δεν είχαν πληρωθεί.
Το Υπουργείο Εργασίας, με εντολή του «πάγωσε» την πληρωμή 183 συναδέλφων, που ήδη είχαν ειδοποιηθεί, και απέστειλε αίτημα στο Δ.Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ να επανεξετάσει τον υπολογισμό του, σύμφωνα με τις εισφορές που

έδινε ο καθένας.
Το Δ.Σ του ΤΑΥΤΕΚΩ, απέστειλε στον Υπουργό την ομόφωνη απόφασή του, στην οποία αιτιολογούσε γιατί στους συνταξιούχους της ΔΕΗ πρέπει να υπολογιστεί η αναπλήρωση του εφάπαξ στο 60% του μέσου όρου των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, στις οποίες γίνονταν κρατήσεις για το εφάπαξ.
Ο Υπουργός προώθησε την απόφαση του ΤΑΥΤΕΚΩ στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, να αποφασίσει «για τον προσδιορισμό ποσοστού αναπλήρωσης για το εφάπαξ».
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή με έγγραφο που στάλθηκε στο ΤΑΥΤΕΚΩ στις 3/11/2016, ορίζει αναλογικό υπολογισμό απονομής του εφάπαξ ως εξής:
1.    Μέχρι και το 1992 ποσοστό αναπλήρωσης 15% αντί 60%
2.    Κατά το έτος 1993 ποσοστό αναπλήρωσης 30% αντί 60%
3.    Κατά το έτος 1993 ποσοστό αναπλήρωσης 45% αντί 60%
4.    Από το έτος 1995 έως και το 2013 ποσοστό αναπλήρωσης 60%.
Αυτό συνάδελφοι, θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραπέρα μείωση του εφάπαξ, που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και που κυμαινόταν από 15% έως και 33,83%.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη, με ευθύνη της κυβέρνησης, θα έχει σαν αποτέλεσμα τον επανυπολογισμό του εφάπαξ ΟΛΩΝ των συνταξιούχων μετά την 1-9-2013.
Επί πλέον, με ψηφισμένη την απόφαση της κυβέρνησης για την ενοποίηση ΟΛΩΝ των Επικουρικών Ταμείων και των Ταμείων Πρόνοιας στο νεοϊδρυόμενο από 1-1-2017 ΕΤΕΑΕΠ και με δεδομένο ότι αυτό ξεκινάει με έλλειμμα πάνω από 800 εκατ. ευρώ, ο καθένας καταλαβαίνει τι πρόκειται να επακολουθήσει.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών μας σε συνδυασμό με την απόφαση του ΑΕΔ το 2008 που αποφαίνεται ρητά ότι το εφάπαξ των συνταξιούχων της ΔΕΗ είναι αμιγώς ανταποδοτικό.
Σε κάθε περίπτωση όμως, χρειάζεται η επαγρύπνηση όλων μας, η συμμετοχή μας στη δραστηριότητα του Συλλόγου και το παραπέρα δυνάμωμα του, ώστε από καλύτερες θέσεις να πιέσουμε τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.


Αρχειοθήκη ιστολογίου