Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Όταν πρέπει να διαλέξεις αν θα πληρώσεις για φαγητό, ή για ρεύμα


https://1-stromvergleich.com/energy-prices-europe/
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_mdes07&lang=en


ΟΚ... Δεν φταίνε οι ΑΠΕ. Για την κατάσταση φταίει το κραχ του 2007-08, ή για την ακρίβεια οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό, και οι αναπόφευκτες συνέπειες, ύφεσης, ανεργίας, έλλειψης ρευστότητας.

Αλλά, οι πολιτικοί (παντού) θα αρχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες της ανωμαλίας τους. Άλλο "ακριβό" και άλλο "ακριβό επειδή κάποιοι πρέπει να κλεβουν".  http://news.nationalpost.com/news/world/ontario-premier-kathleen-wynne-takes-responsibility-for-high-electricity-prices-calling-them-a-mistake


Όχι, δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια λεφτά. Ούτε έχουν στήσει μηχανάκι όλοι να στραγγίζουν τους άλλους. Ούτε αντέχεται το +13% στην χώρα σου,  όταν όλα είναι +50% και η ανεργία σε κάθε σχεδόν οικογένεια.

http://www.bbc.com/news/world-europe-38024374  Πέθανε όταν πήρε φωτιά το σπίτι της. Κεράκια αντί για ρεύμα. Της το είχαν κόψει επειδή δεν πλήρωνε.


Το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη το έχουν αυτοί που έχουν τις πιο πολλές ΑΠΕ και διαφημίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά (ονομαστικής) ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ. Λέω "ονομαστικής" επειδή, πχ η Δανία, έχει πολλές ΑΠΕ επειδή μπορεί και απορρίπτει το αιολικό της ρεύμα στην γειτονική  100% υδροηλεκτρική Νορβηγία. Το "εξάγει" φτηνά, το επαναγοράζει ακριβά   Το στοχαστικό (κουτουρού)ρεύμα είναι φθηνό.  Το "κατανεμόμενο" (dispatchable) ρεύμα (αυτό που υπάρχει όταν ανοίγεις το φως) είναι ακριβότερο.   Φτιάξε και εσύ μια αντλησιοταμίευση, μπορείς, να ακριβύνει λίγο παραπάνω....

Και μεταφράζω:  "...έχω καταλήξει στο παράδοξο συμπέρασμα ότι ακόμα κι αν τα αιολικά και τα φ/β μπορούσαν να μπουν με μηδενικό κόστος, πάλι δεν θα είχε νόημα, από οικονομικής άποψης να τα βάζουμε στο δίκτυο χωρίς να υπάρχει τρόπος αποθήκευσης του ρεύματος πολύ καλύτερος και φθηνότερος από ό,τι υπάρχει σήμερα.  Υπάρχουν πολλά κόστη, πέρα από τις ίδιες τις ΑΠΕ.  Αυτά, τα δευτερεύοντα, κόστη είναι προβληματικά. Επίσης, η παρουσία διαλείπουσας ηλεκτρικής ενέργειας κάνει ζημιά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας την χοντρική τιμή στους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς (που δεν έχουν την επιδότηση με ταρίφες), ενώ η μικρή συμβολή των αιολικών και των φ/β δεν μπορεί να υποκαταστήσει την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή που καταστρέφει...." 

Γιατί το κάνουμε χειρότερο? Γιατί ταϊζουμε παραμύθια τον κόσμο για να κλέβουν μερικοί μερικοί? Μόνο εγώ δηλαδή το ξέρω ότι πληρώνουμε κερατιάτικα?  Είμαι 100% σίγουρος ότι το ξέρουν και οι παπαγάλοι. Αλλά προφανώς πληρώνονται για να παπαγαλίζουν. 
 
 http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου