Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η πράξη «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της ζήτησης παροχών ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών και μικρών καταναλωτών και εφαρμογής έξυπνων δικτύων».
Η απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας, Ευγενία Φωτονιάτα, αναφέρει ότι το έργο αφορά την ολοκληρωμένη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού, 170.000 μετρητών καθώς και την εκτέλεση όλων των απαραίτητων δοκιμών και ρυθμίσεων.
Η σημερινή διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αντικατάσταση των σημερινών αναλογικών μετρητών με ψηφιακούς, έξυπνους μετρητές, καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια σοβαρή υποδομή για την αναβάθμιση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι οι έξυπνοι μετρητές θα μπορούν να καταγράφουν τις
καταναλώσεις σε περισσότερες της μίας ωρολογιακές ζώνες, προσφέρουν τεράστια ευελιξία στη διαχείριση της κατανάλωσης, επιτρέπουν στον καταναλωτή να γνωρίζει ακριβώς το προφίλ της κατανάλωσης ώστε να κάνει εξοικονόμηση, ενώ διευκολύνουν και την παραγωγή ενέργειας από τους ίδιους τους καταναλωτές.
Τι περιλαμβάνει η απόφαση
Συγκεκριμένα, η απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια επισημαίνει ότι το έργο που θα εκτελέσει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) αφορά τα εξής:
1) Σχεδιασμός, μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία κέντρου τηλεμέτρησης (κύριου και εφεδρικού) μετρητικών δεδομένων και διαχείρισης φορτίου πελατών χαμηλής τάσης του δικτύου διανομής δυναμικότητας 300.000 μετρητικών σημείων.
2) Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 170.000 ηλεκτρονικών μετρητών με επικοινωνιακά μέσα (PLC και GSM/GPRS/3G), σε οικιακούς και μικρούς καταναλωτές, καθώς και μικρούς παραγωγούς του δικτύου διανομής χαμηλής τάσης, με ταυτόχρονη αποξήλωση των υφισταμένων μετρητικών διατάξεων. Οι ηλεκτρονικοί μετρητές θα είναι εφοδιασμένοι με κατάλληλο τηλεχειριζόμενο-κλιμακούμενο διακόπτη φορτίου παροχής του κάθε πελάτη (οικιακής χρήσης), ώστε να είναι δυνατή η διαχείριση του φορτίου των παροχών.
3) Εκσυγχρονισμός διατάξεων τοποθέτησης μετρητικού και επικοινωνιακού εξοπλισμού, όπου απαιτηθεί για την ασφαλή λειτουργία τους.
Πού θα τοποθετηθούν
Οι γεωγραφικές περιοχές που έχουν επιλεγεί για την εφαρμογή του πιλοτικού έργου και ενδεικτικός αριθμός των μετρητών ανά νομό είναι:
1) Νομός Ξάνθης: 60.000 μετρητές
2) Νομός Λέσβου (νήσος Λέσβος, νήσος Λήμνος και νήσος Άγιος Ευστράτιος): 80.000 μετρητές
3) Νομός Λευκάδας: 20.000 μετρητές
4) Νομός Αττικής: 7.000 μετρητές
5) Νομός Θεσσαλονίκης: 3.000 μετρητές
Η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 16η Απριλίου 2018, η ημερομηνία λήξης της πράξης ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2020 και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 19.500.000 ευρώ.
Ν. Χατζηαργυρίου: Μεγάλη πρόκληση
Ως «μεγάλη πρόκληση» είχε χαρακτηρίσει την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών με έξυπνους μετρητές ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, εξηγώντας σε συνέντευξή του το όραμα του Διαχειριστή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, ο απώτερος στόχος του Διαχειριστή είναι να γίνει ένας από τους δέκα κορυφαίους διαχειριστές συστημάτων διανομής στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας τον βέλτιστο συνδυασμό υπηρεσιών ποιότητας και χαμηλού κόστους, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως εξήγησε, η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με κορυφαίους Ευρωπαϊκούς Διαχειριστές, προκειμένου να διερευνηθούν ευκαιρίες για καινοτομία και νέες τεχνολογίες, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών και στον ταχύτερο εκσυγχρονισμό αποτελεί βασική μέριμνα του ΔΕΔΔΗΕ.
Η μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά του ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών σε ολόκληρη τη χώρα, με έξυπνους ηλεκτρονικούς μετρητές. Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηαργυρίου, είναι το πιλοτικό έργο για την εγκατάσταση 200.000 έξυπνων μετρητών για το οποίο η διαδικασία υποβολής προσφορών για την επιλογή του αναδόχου έχει ολοκληρωθεί, αλλά το έργο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, λόγω νομικών εμπλοκών στο ΣτΕ.
Ανεξάρτητα από αυτό, πάντως, ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη προετοιμαζόμαστε για το πανελλαδικό έργο για το rollout των έξυπνων μετρητών τα επόμενα χρόνια, με στόχος την επιλογή επιχειρηματικού μοντέλου και διαγωνιστικής διαδικασίας για την αντικατάσταση των υφιστάμενων 7,5 εκατομμυρίων μετρητών σε όλη τη χώρα με έξυπνους μετρητές, μέσα στον επόμενο χρόνο.
Κατά της ρευματοκλοπής
Οι έξυπνοι μετρητές θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ρευματοκλοπής, η οποία υπολογίζεται σε διψήφιο ποσοστό και προσεγγίζει το 10% της συνολικής κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κ. Αδαμίδη, «το πρόβλημα της ρευματοκλοπής σε κάποιον βαθμό θα επιλυθεί με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών», αν και η προμήθεια και εγκατάσταση των εν λόγω μετρητών αργεί, καθώς η ΔΕΗ προσπαθεί να απεμπλακεί «εδώ και έξι με επτά χρόνια από τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην εγκατάσταση των συγκεκριμένων μετρητών, η εταιρεία «θα είναι αποτελεσματική σε ό,τι έχει να κάνει με το δίκτυο, αλλά και με τον καταναλωτή», για τον οποίο η εγκατάσταση των συγκριμένων συστημάτων θα έχει πολλές θετικές συνέπειες, καθώς θα μπορεί να προχωρεί στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος «όπως τη θέλει και τις ώρες που επιθυμεί».
Τι είναι οι έξυπνοι μετρητές
Ένας έξυπνος μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια ασύρματη φορητή συσκευή νέας τεχνολογίας, η οποία παρακολουθεί και ελέγχει την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε και υπολογίζει το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών που έχουμε στο σπίτι ή στην επιχείρηση σε πραγματικό χρόνο. Βοηθά ουσιαστικά στην άμεση ενημέρωσή μας, κάνοντας ορθότερη χρήση και διαχείριση των συσκευών μας. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλει άμεσα στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και οικονομία στον λογαριασμό μας έως και 20%. Στην πραγματικότητα, η ενέργεια που καταναλώνουν οι συσκευές που χρησιμοποιούνται καθημερινά δεν μπορεί να ελεγχθεί, να αξιολογηθεί ή και να συγκριθεί  αφού υπάρχει μόνο ένας μηνιαίος (ή ακόμα και διμηνιαίος) λογαριασμός για όλα, επομένως οποιαδήποτε αλλαγή και να πραγματοποιηθεί, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, θα βασίζεται μόνο σε υποθέσεις. Οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας υπόσχονται να μας δώσουν τη δυνατότητα να μετρούμε αυτό που πριν ήταν αόρατο, καθώς και να αποκτήσουμε τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους των συσκευών μας.
Πώς λειτουργούν
Ο έξυπνος μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ απλός στην εγκατάσταση και χρήση. Ένας αισθητήρας μεταδίδει ασύρματα μέσω του ειδικού πομπού ράγας τις πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείτε, απεικονίζοντας τα δεδομένα σε  μια ασύρματη φορητή οθόνη προβολής. Ο μετρητής (οθόνη) μετατρέπει τη μετρήσιμη ενέργεια σε κιλοβατώρες, την τυπική μονάδα μέτρησης που χρεώνει κάθε εταιρεία ηλεκτρισμού και χρησιμοποιείται για τη σχετική σας χρέωση. Ο μετρητής απλά σας δείχνει πόσο και πού χρησιμοποιείτε τις χρεωμένες μονάδες που αναγράφονται κάθε φορά στον λογαριασμό σας. Εισάγοντας το κόστος που χρεώνει η εταιρεία ηλεκτρισμού ανά kWh, μπορείτε να δείτε τι ποσό δαπανάτε άμεσα από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι μπορείτε να κάνετε άμεσες αλλαγές στην καθημερινότητά σας, ώστε να κερδίσετε χρήματα, να μειώσετε τη δαπανούμενη ενέργεια και να βοηθήσετε και εσείς στη προστασία του περιβάλλοντος.
Πλεονεκτήματα
  • Δεν χρειάζεται να περιμένετε τον λογαριασμό του ρεύματος για να μάθετε πόσα θα πληρώσετε.
  • Μάθετε τι «καίει» κάθε ηλεκτρική συσκευή που έχετε στο χώρο σας, χωρίς να χρειάζεται να είστε συνέχεια δίπλα στο ρολόι της ΔΕΗ.
  • Ανακαλύψτε τυχόν απώλειες ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποκτήστε οικολογική συνείδηση και βοηθήστε τον πλανήτη.
  • Μειώστε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ έως 20%.
  • Απόσβεση κτήσης εξοπλισμού μέσα σε 2-4 μήνες.
Εγκατάσταση
Η εγκατάσταση ενός έξυπνου μετρητή ενέργειας είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Οι αισθητήρες κουμπώνουν γύρω από τα καλώδια τροφοδοσίας ρεύματος του κεντρικού ηλεκτρικού πίνακα του χώρου και συνδέονται  με τον πομπό, ο οποίος συνήθως τοποθετείται εκτός του ηλεκτρολογικού πίνακα. Σε περίπτωση που δεν έχετε τη δυνατότητα να παρέμβετε στον ηλεκτρολογικό πίνακα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό (ηλεκτρολόγο). Στη συνέχεια ακολουθεί μια διαδικασία σύνδεσης μεταξύ πομπού και δέκτη (οθόνη μετρητή). Μόλις η σύνδεση ολοκληρωθεί, τότε η συσκευή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και μπορείτε μέσω της οθόνης ή μέσω υπολογιστή να μάθετε άμεσα για την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών σας.
Τι προσφέρουν
Ένας έξυπνος μετρητής ενέργειας παρέχει πληροφορίες ανά πάσα στιγμή για το σύνολο ή  μεμονωμένα κομμάτια του εξοπλισμού, να συγκρίνετε τον εξοπλισμό σας, να αποφύγετε διαρροές ενέργειας, να αποκαλύψετε υπερκαταναλώσεις ενέργειας, να αποφύγετε δαπανηρές αυξήσεις ζήτησης ισχύος, ακόμα και να ελέγξετε την δραστικότητα προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Επίσης, προσφέρει λεπτομερή ανάλυση της ενέργειας σε κάθε εξοπλισμό, σε οποιοδήποτε κτίριο, ακόμη και μακριά από την επιχείρησή σας, ανά πάσα στιγμή, από την άνεση του προσωπικού σας υπολογιστή ή την κινητή συσκευή. Με τη βοήθεια εξειδικευμένου λογισμικού, μπορείτε να δείτε πόση ενέργεια χρησιμοποιήσατε, τι σας κόστισε, και τι κόστισε στο περιβάλλον, και αυτό για οποιαδήποτε χρονική περίοδο ζητήσετε. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε την κατανάλωση και την απόδοση της ενέργειας σας, ανά ώρα, ημέρα ή οποιοδήποτε σενάριο σας εξυπηρετεί, καθώς επίσης και να συγκρίνετε μία δεδομένη περίοδο με μια παρόμοια στο κοντινό παρελθόν.
Μέτρηση σε πραγματικό χρόνο
  • Εμφάνιση της τρέχουσας ηλεκτρικής κατανάλωσης σε kW
  • Εμφάνιση του τρέχοντος κόστους κατανάλωσης σε ευρώ
  • Υπολογισμός και εμφάνιση κατανάλωσης με σύνολα ημέρας/εβδομάδας/μήνα
  • Εμφάνιση της θερμοκρασίας του χώρου σε βαθμούς Κελσίου
Εξοικονόμηση ενέργειας
  • Ορισμός ειδοποίησης όταν η κατανάλωση μας περάσει τα καθορισμένα όρια
  • Προγραμματισμός διαφορετικών τιμολογίων κατανάλωσης
  • Έλεγχος συγκεκριμένων συσκευών με χρονοδιακόπτη
  • Έλεγχος και διαχείριση standby καταναλώσεων
Απλή και γρήγορη εγκατάσταση
  • Δεν απαιτείται ηλεκτρολογική εγκατάσταση
  • Ασύρματη μετάδοση δεδομένων έως 40 μέτρα σε κλειστούς χώρους
  • Δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου μέσω διαδικτύου
Προηγμένη τεχνολογία
  • Ενσωματωμένη μνήμη που αποθηκεύει τα στοιχεία κατανάλωσης
  • Δυνατότητα σύνδεσης δέκτη με H/Y μέσω θύρας USB
  • Δυνατότητα επέκτασης με την προσθήκη επιπλέον αξεσουάρ
Πηγή: Περιοδικό Energyworld, Μάρτιος-Απρίλιος 2018

 https://www.energyworld.gr/%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BE%CF%85%CF%80%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9/

Αρχειοθήκη ιστολογίου