Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Κέρδη 61 εκατ. ευρώ πέρυσι για τον ΑΔΜΗΕ με προοπτική να φτάσουν τα 85 εκατ. το 2021

Καθαρά κέρδη 61,7 εκατ. ευρώ, σημείωσε πέρυσι ο ΑΔΜΗΕ, τα οποία χαρακτηρίζονται καλύτερα του αναμενόμενου. Ταυτόχρονα, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 172 εκατ. Ευρώ, με άνοδο 13,1% ενώ οι επενδυτικές δαπάνες έφτασαν τα 70,1 εκατ. Ευρώ με τη διοίκηση να υπογραμμίζει ότι παρατηρείται επιτάχυνση των επενδύσεων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το βασικότερο στοιχείο των αποτελεσμάτων της ΑΔΜΗΕ για το 2017 ήταν η αύξηση στα κέρδη προ φόρων, χρηματ/κών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων κατά 20 εκατ. Ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 64,4 εκατ. Ευρώ. Η διαφορά μεταξύ των δυο αριθμών οφείλεται στο αυξημένο φόρο του περασμένου έτους σε σχέση με το ειδικό μέρισμα που
χορηγήθηκε στη ΔΕΗ στο πλαίσιο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού.
Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της ΑΔΜΗΕ ερμηνεύεται από δυο παράγοντες: Πρώτον, την αύξηση των συνολικών εσόδων στα 256 εκατ. Ευρώ (έναντι 249 εκατ. Ευρώ το 2016), που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου σύμφωνα με την απόφαση 404/2016 της ΡΑΕ για το 2016 κατά 10 εκατ. Ευρώ και στην μείωση των λοιπών πωλήσεων του 2017 κατά 3 εκατ Ευρώ περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 
Ο άλλος βασικός παράγοντας είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) κατά 12,3% στα 89,1 εκατ. Ευρώ (έναντι 101,6 εκατ. Ευρώ το οικονομικό έτος 2016). Η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατεγράφη σε διάφορες κατηγορίες και αποδίδεται στην αύξηση της αποδοτικότητας υπό τη νέα διοίκηση της Εταιρείας.
(βλέπε επισυναπτόμενα για τα αποτελέσματα και τις οικονομικές καταστάσεις του ΑΔΜΕ)
Κέρδη 23 εκατ. ευρώ για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών
Αναφορικά με την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, είχε πέρυσι καθαρά κέρδη 23 εκατ. Ευρώ. Η εταιρεία εμφάνισε αρνητικές Καθαρές Λειτουργικές Ταμειακές Ροές ύψους 1,6 εκατ. Ευρώ που αντανακλούν τα κόστη της περιόδου. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονταν στα 2,2 εκατ. Ευρώ. Το Νοέμβριο του 2017 η εταιρεία κατέθεσε το ως άνω ποσό στην Τράπεζα της Ελλάδος που προσφέρει μέσο επιτόκιο 3,2%. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών δεν έχει χρέος μετά την πρόωρη αποπληρωμή δανείου ύψους 831 χιλιάδων ευρώ τον Οκτώβριο του 2017.
Επενδύσεις 1 δις. ευρώ ως το 2021
Όπως τονίζεται από τον ΑΔΜΗΕ, κεντρικό στοιχείο στον σχεδιασμό του είναι η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1 δις. Ευρώ περίπου έως το 2021. Η Διοίκηση του Διαχειριστή σε στενή συνεργασία με την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και τον στρατηγικό επενδυτή State Grid Corporation of China παραμένει προσηλωμένη στην επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος όπως αποτυπώνεται στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Η επιτάχυνση μεγάλων έργων αντανακλάται ήδη στην ταχύτατη ολοκλήρωση της Α’ Φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, την απόφαση του ΔΣ για επίσπευση κατά δυο χρόνια (2020 αντί 2022) της Γ’ Φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων και την ενσωμάτωση του νέου κύματος διασυνδέσεων των νησιών. Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι το επιτυχημένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της ΑΔΜΗΕ ΑΕ που λαμβάνει χώρα κατά το Α’ τρίμηνο του 2018 θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 8,5 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση από το 2019 κι εφεξής.
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, τα καθαρά κέρδη το 2021 (δηλαδή στο τέλος της τρέχουσας Ρυθμιστικής Περιόδου) θα διαμορφωθούν στα 85 εκατ. Ευρώ περίπου και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) θα διαμορφωθούν στα 220 εκατ. Ευρώ κατά την ίδια περίοδο. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου