Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

29 τα θύματα απάτης με την δήθεν διαγραφή οφειλών προς την ΔΕΗ

Συμπληρωματική απολογία έδωσαν χθες ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου εμπλεκόμενοι σε σπείρα που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση απάτης με την δήθεν διαγραφή οφειλών σε λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Στην υπόθεση έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος ο Π. Δ. του Χ. 41 ετών, με καταγωγή από την Κρήτη και ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι Θ. Δ. του Γ. 47 ετών, Κ. Ά. του Γ. 47 ετών, Π. Σ. του Ν. και 28 ετών, B. A. του G. 42 ετών, υπήκοος Μολδαβίας και Μ. Σ. του Π. 53 ετών.
Κατηγορούνται κατά περίπτωση για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση και για απάτη από κοινού και κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα, από δράστες που ενεργούν απάτες κατ’ επάγγελμα εκ της οποίας το περιουσιακό όφελος υπερβαίνει το ποσό των

30.000 ευρώ.
Η δικογραφία εις βάρος τους «εμπλουτίστηκε» με νέα στοιχεία μετά από καταθέσεις κι άλλων θυμάτων, που υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από τους κατηγορούμενους.
Ο πρώτος, που φέρεται και ως ο εγκέφαλος, κατηγορείται ότι ενεργώντας με κοινό δόλο και κατόπιν συναπόφασης, από κοινού με τους συγκατηγορούμενούς του, στο πλαίσιο των κατανεμημένων μεταξύ τους ρόλων βάσει κοινού εγκληματικού σχεδίου, κατά τρόπο που έκαστος αποδεχόταν πλήρως τις ενέργειες των λοιπών, δρούσαν ως εξής:
Ο 41χρονος, έχοντας την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, ο 47χρονος και η 47χρονη, ως μέλη αυτής, εντόπιζαν πρόσωπα που είχαν οφειλές προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε., μετέβαιναν στα καταστήματα και στις οικίες διαφόρων προσώπων με έδρα ή και κατοικία στην νήσο Ρόδο και,προσποιούμενοι ότι τυγχάνουν νόμιμοι και εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας «ELPEDISON», η οποία είναι εναλλακτική πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στο καταναλωτικό κοινό έναντι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Δ.Ε.Η. Α.Ε. παρίσταναν ψευδώς και μάλιστα με πειθώ και φορτικότητα ότι είχαν την δυνατότητα να προβαίνουν σε διακανονισμό ή και διαγραφή οφειλών προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε. έναντι καταβολής μέρους μόνο του συνολικά οφειλόμενου ποσού, καθώς και να μεσολαβούν στην σύναψη νέων ευνοϊκών για τους παθόντες συμβάσεων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με την εταιρία «ELPEDISON».
Οι λοιποί, ομοίως μέλη της ως άνω οργάνωσης, ενημέρωναν την οργάνωση για τα πρόσωπα των οποίων οι συνδέσεις ρεύματος επρόκειτο να διακοπούν λόγω χρεών προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε., παρίσταναν ψευδώς ότι είναι ηλεκτρολόγοι εξουσιοδοτημένοι από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για την επανασύνδεση παροχών που είχαν διακοπεί λόγω οφειλών προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε., καθώς και ότι είναι αρμόδιοι για την διακοπή της σύνδεσης με την Δ.Ε.Η. Α.Ε. και την άμεση και ταυτόχρονη επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος υπό την νέα πάροχο «ELPEDISON».
Όλες οι ανωτέρω παραστάσεις ήταν βεβαίως ψευδείς.
Από την μέχρι τώρα έρευνα έχουν προκύψει 28 περιπτώσεις θυμάτων της οργάνωσης ενώ περαιτέρω ο πρώτος φέρεται να εξαπάτησε και έναν ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ.
Η εγκληματική οργάνωση κατηγορείται ότι έχει προσπορίσει συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος τουλάχιστον 92.150 € και αποπειράθηκαν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος τουλάχιστον 18.797 €, με αντίστοιχη βλάβη των παθόντων.
Ακόμα, από πράξη της απάτης που τέλεσε μόνος του ο πρώτος απεκόμισε παράνομο περιουσιακό όφελος 25.000 €.
Το συνολικό ποσό των επιμέρους πράξεων απάτης, τετελεσμένων και σε απόπειρα, που τελέστηκαν, ανέρχεται σε τουλάχιστον 115.197 €.

Ο πρώτος κατηγορούμενος υποστήριξε και χθες ότι εκείνος ελάμβανε οδηγίες για να προσελκύσει νέους πελάτες σε ιδιωτική εταιρεία παροχής ρεύματος από υπάλληλό της κι ότι σε όλες τις περιπτώσεις, όπου ο πελάτης επιθυμούσε να αλλάξει πάροχο εκείνος έστελνε μέσω τραπεζικού λογαριασμού το ποσό της εγγύησης στην υπάλληλο αυτή, παρακρατώντας πάντοτε την συμφωνηθείσα προμήθειά του. Σε περιπτώσεις που δεν έγινε η αλλαγή παρόχου, εκείνος έκανε όλες τις ενέργειες που του είχε υποδείξει η υπάλληλος της εταιρείας.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κκ. Αχιλλέας Δασκαλάκης, Αφροδίτη Ιωάννου, Κώστας Ταμπάκης, Γ. Φλεβάρης και Φ. Κωστόπουλος.

(του Δαμιανού Αθανασίου, Δημοκρατική)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου