Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Μανουσάκης: Μέσα σε δύο χρόνια έγιναν στις Κυκλάδες όσα δεν έγιναν επί τέσσερις δεκαετίες

«Ο Μάρτιος του 2018 είναι ιστορικό ορόσημο τόσο για τη Σύρο και την Πάρο όσο και συνολικά για το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Έμμεσα, μέσω της Πάρου διασυνδέονται ακόμη Νάξος, Αντίπαρος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ίος, Σϊκινος και Φολέγανδρος. Μαζί με τη Μύκονο που τελειώνει τις επόμενες ημέρες, είναι έντεκα νησιά, με 87.000 μόνιμους κατοίκους και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη την θερινή περίοδο, που θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια σταθερής τάσης από υψηλή τεχνολογία», είπε ο κ. Μανουσάκης, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Τόνισε παράλληλα ότι «το οικονομικό όφελος σε επίπεδο 20ετίας, υπολογίζεται στα 2,7 δισ. ευρώ, όταν το κόστος ήταν 245 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ίδιους πόρους του ΑΔΜΗΕ».



Είχαν πετύχει την μη διασύνδεση επί δεκαετίες

Ο κ. Μανουσάκης σημείωσε εξάλλου ότι «πρόκεται ταυτόχρονα για ένα έργο με αρκετές περιπέτειες, καθώς οι πρώτες μελέτες της ΔΕΗ εκπονήθηκαν τη δεκαετία του 1970, αλλά στην πραγματικότητα όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιτευχθεί η μη διασύνδεση των Κυκλάδων».

«Τελικά, η πρώτη σύμβαση μετά από διάφορες περιπέτειες και αναβολές υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και το έργο ολοκληρώθηκε από το 2015 μέχρι σήμερα», όπως είπε.

Κρεσέντο έργων στο εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας

Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι αυτή είναι η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Έχουν ήδη ανοίξει οι τεχνικές προσφορές και είναι σε εξέλιξη οι οικονομικές για τη δεύτερη φάση, που θα ολοκληρωθεί το 2019, με ενίσχυση της διασύνδεσης της Νάξου και αναβάθμιση αυτής Τήνου και Άνδρου με την Εύβοια.

Το 2020 θα ολοκληρωθεί η τρίτη φάση μεταξύ Σύρου και Λαυρίου για την ενίσχυση του συστήματος, δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Η τέταρτη φάση περιλαμβάνει νησιά των νότιων και δυτικών Κυκλάδων, όπως η Σίφνος, η Μήλος και η Σαντορίνη, που έχει τεράστιο φορτίο.

Για την Κρήτη και το έργο ορόσημο που θα καλύψει τους 550.000 κατοίκους της, ο κ. Μανουσάκης είπε ότι στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο είμαστε έτοιμοι τις επόμενες ημέρες για τα τεύχη δημοπράτησης και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να γίνει μέσα στο 2020.

Αναφέρθηκε επίσης σε επίγεια έργα διασύνδεσης, μεταξύ τους την ενίσχυση της διασύνδεσης της Πάτρας με την Μεγαλόπολη, όπως και την επιτάχυνση της αντίστοιχης της Αττικής.

Σε διεθνές επίπεδο, έχει ξεκινήσει η διασύνδεση με την Βουλγαρία με το κύκλωμα Σάντα Μαρίτσα και είναι σε εξέλιξη αντίστοιχες συζητήσεις με την ΠΓΔΜ.



 https://energypress.gr/news/manoysakis-mesa-se-dyo-hronia-eginan-stis-kyklades-osa-den-eginan-epi-tesseris-dekaeties

Αρχειοθήκη ιστολογίου