Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ένα κέντρο καινοτομίας, παραγωγής αλλά και εξαγωγής ανανεώσιμης ενέργειας

 
Τις θέσεις του αναφορικά με τα ενεργειακά και την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο ανέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Βοστόνης, "Ελληνική Ηχώ", στα πλαίσια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
Σχετικά με το αν μπορεί η Ελλάδα να κάνει game changer, να
αλλάξει το τοπίο με το θέμα της ενέργειας, να γίνει ένας ενεργειακός παίκτης και να χρησιμοποιήσει αυτό το θέμα έτσι ώστε να αλλάξει το τοπίο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:

"Όχι μόνο μπορεί, αλλά επιβάλλεται.  Καταρχάς να πω στο ζήτημα της ενέργειας ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους δυνητικούς ενεργειακούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Και οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης άσκησης αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και πρέπει να καταδικαστεί από όλη τη διεθνή κοινότητα. Αυτό όσον αφορά την Κύπρο.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι. Είναι πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων, ταυτόχρονα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και η ίδια δικούς της ενεργειακούς πόρους που τώρα αρχίσαμε να ερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους. Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ενεργειακό δυναμικό στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και θα πρέπει να είναι ένα κέντρο καινοτομίας, παραγωγής αλλά και εξαγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Αναφέρομαι σε κάτι το οποίο ξέρω ότι ενδιαφέρει και την επιστημονική κοινότητα της Βοστώνης. Άρα, για να μη μακρηγορώ, στον καινούργιο ενεργειακό χάρτη, έτσι όπως διαμορφώνεται, είτε μιλάμε για παραδοσιακές μορφές ενέργειας (υδρογονάνθρακες) είτε για καινούργιες μορφές ενέργειας (ανανεώσιμες), η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή".

www.energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου