Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Χονδρεμπορική αγορά: Οι εισαγωγές καθορίζουν ΟΤΣ τις μισές ώρες κατανομής


Χρήστος Στεφάνου
Στις 37,5 γιγαβατώρες διαμορφώνεται σήμερα το ύψος των υποχρεωτικών νερών σε σύνολο ζήτησης 133,03 γιγαβατωρών (28,1%),  σύμφωνα με τα στοιχεία για την προημερήσια αγορά από το ΛΑΓΗΕ. Το ενδιαφέρον με τον προγραμματισμό της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, πάντως, είναι ότι σύμφωνα με τον ΗΕΠ, για τις μισές ώρες κατανομής η οριακή τιμή του συστήματος καθορίζεται δυναμικά από τις εισαγωγές, οι οποίες εκτοπίζουν θερμικές μονάδες. 
Να σημειωθεί ότι η μέση ΟΤΣ διαμορφώνεται αρκετά υψηλότερα από τα 32 ευρώ της πρώτης ημέρας που η ΔΕΗ αύξησε την υποχρεωτική παραγωγή της, λόγω του κινδύνου υπερχείλισης των
ταμιευτήρων. Έτσι για σήμερα η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε στα 46,9 ευρώ η μεγαβατώρα. Εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η ΟΤΣ τις μισές ώρες διαμορφώθηκε από τις εισαγωγές, τότε η σημερινή ημέρα μας δίνει μια πρώτη ένδειξη και για το market coupling. Συγκεκριμένα τις ώρες που η ΟΤΣ καθορίζεται από εισαγωγές οι τιμές διαμορφώνονται μεταξύ 34 και 45 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ τις ώρες που η ΟΤΣ καθορίζεται από τις θερμικές μονάδες φτάννει μέχρι και τα 60 ευρώ (59,68).
Αναλυτικά το ισοζύγιο της παραγωγής για τη σημερινή ημέρα διαμορφώνεται ως εξής:
Θερμικές μονάδες 39,87 γιγαβατώρες
Υδροηλεκτρικά 37,5 γιγαβατώρες
Ανανεώσιμα 34,33 γιγαβατώρες
Καθαρές Εισαγωγές 21,3 γιγαβατώρες
Ως προς τις θερμικές μονάδες που μετέχουν στην αγορά, η εικόνα έχει ως εξής: 
Από τους λιγνίτες σήμερα μπαίνουν στο σύστημα 2 μονάδες του Αγίου Δημητρίου (1 και 5) η Καρδιά 4, η Μεγαλόπολη 3, το Αμύνταιο 2 και η Μελίτη.
Από τις μονάδες αερίου η ΔΕΗ βάζει στο σύστημα το Αλιβέρι 5 και το Λαύριο 4 ενώ από τις ιδιωτικές για περιορισμένες ώρες μπαίνουν η Protergia, η Θίσβη και ο Ήρωνας. Να σημειωθεί τέλος ότι η αιχμή της ζήτησης για σήμερα θα είναι 6828MW στις 9 το βράδυ.


 https://energypress.gr/news/hondremporiki-agora-oi-eisagoges-kathorizoyn-ots-tis-mises-ores-katanomis-pos-diamorfonetai

Αρχειοθήκη ιστολογίου