Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Υπερδιπλάσια περιθώρια κέρδους για τη θυγατρική της ΔΕΗ στη Βουλγαρία

Δημήτρης Κοιλάκος
Την αναδρομική αύξηση του περιθωρίου κέρδους της θυγατρικής εταιρείας που διατηρεί στη Βουλγαρία για το έτος 2017 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, κατά τη συνεδρίασή του στις 12 Μαρτίου.
Βάσει της απόφασης του ΔΕΗ, το μεικτό περιθώριο κέρδους της PPC Bulgaria AD (PPC BG), αυξήθηκε από 0,15 ευρώ/MWh σε 0,39 ευρώ/MWh, για όλη την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που διακινήθηκε με προφίλ 24ώρου από την εταιρεία προς τη ΔΕΗ Α.Ε. ή επαναπροωθήθηκε σε άλλες αγορές κατ’ εντολή της ΔΕΗ Α.Ε., κατά το έτος 2017.
Επίσης, το ΔΣ της ΔΕΗ εξουσιοδότησε τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διαχείρισης
Ενέργειας της ΔΕΗ για τη διαμόρφωση, διαπραγμάτευση και υπογραφή των υπολοίπων επιμέρους όρων των τροποποιήσεων των σχετικών συμβάσεων έτους 2017 μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της θυγατρικής της, καθώς και για κάθε έγγραφο που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση, την τροποποίηση ή τον τερματισμό αυτών.
Η PPC Bulgaria
Τον Ιούλιο του 2014, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ίδρυση θυγατρικής της με έδρα την Σόφια, από κοινού με την Ελβετική εταιρεία ALPIQ Group.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, η οποία φέρει την επωνυμία  «PPC Bulgaria JSCo» και στην οποία η ΔΕΗ κατέχει το 85% των μετοχών, με το υπόλοιπο15% να βρίσκεται στα χέρια της ALPIQ, ανέρχεται σε περίπου 614 χιλ ευρώ. Σημειωτέον ότι παραμένει σταθερό από την ίδρυσή της μέχρι τώρα.
Αντικείμενο της εταιρείας, η οποία αδειοδοτήθηκε τελικά από την αρμόδια βουλγαρική ρυθμιστική αρχή τον Ιούνιο του 2015, όπως είχε ανακοινωθεί, αποτελεί το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως είχε ενημερώσει τότε η ΔΕΗ, «η ίδρυση της υπόψη θυγατρικής, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής της εταιρείας, για είσοδο σε νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Πράγματι, η PPC Bulgaria είχε παρουσία στις συμφωνίες που έκλεισε η ΔΕΗ τον Ιανουάριο του 2016  για εισαγωγές 2.029.104 MWh  ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής αξίας 86,24 εκατ. ευρώ, από τις βόρειες διασυνδέσεις της χώρας.
Συγκεκριμένα, μέρος των εισαγωγών αυτών, (100MW) συμφωνήθηκε να διακινηθεί  από τη Βουλγαρία με τη μεσολάβηση της. Από αυτή τη διαμεσολάβηση, το μικτό περιθώριο κέρδους της PPC Bulgaria προβλέπονταν να είναι 175.680 ευρώ.
Με δεδομένη πλέον την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ για υπερδιπλασιασμό του περιθωρίου κέρδους της PPC Bulgaria και εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το 2017, με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε πως θα αποτυπωθεί στην πράξη -στα νούμερα, δηλαδή- η απόφαση της ΔΕΗ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητάς της στις όμορες αγορές, απόφαση που περιλαμβάνει και την επέκταση των δραστηριοτήτων των θυγατρικών της.
Στην προκειμένη, δε, περίπτωση, το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο, δεδομένης της αυξημένης βαρύτητας που αποκτούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και λόγω των προοπτικών που διανοίγονται βάσει του σχεδιασμού για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.


 https://energypress.gr/news/yperdiplasia-perithoria-kerdoys-gia-ti-thygatriki-tis-dei-sti-voylgaria

Αρχειοθήκη ιστολογίου