Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ETE/ΔΕΗ: ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΝΟΥΚΛΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ





Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,



Σας καλωσορίζω στο 55ο Γενικό μας Συμβούλιο που διεξάγεται εδώ στην Αθήνα σε μια δύσκολη συγκυρία για τον Όμιλο ΔΕΗ και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Από όλη την Ελλάδα. Και από όλες τις υπηρεσίες του Ομίλου για να έχουμε έναν  εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο. Να δούμε αντικειμενικά τι έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Για το μέλλον της Επιχείρησηςκαι  τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ  καταθέτοντας ο καθένας την άποψη του και τις προτάσεις  του, έχοντας ως στόχο να θέσει τις βάσεις για την επίλυση των προβλημάτων μας.

Κάθε συζήτηση που γίνεται μεταξύ μας είναι στα πλαίσια της συνεχούς επικοινωνίας μας γύρω από όσα μας απασχολούν και μας ανησυχούν:

Για το εργασιακό μας μέλλον...

Για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα...

Και για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος στο παρόν και στο  μέλλον. 

Ένα μέλλον που διαγράφεται ζοφερό λόγω των σχεδιαζόμενων αλλαγών  στα ενδότερα του Ομίλου και στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε πολλά και αρεστά στους εργαζόμενους αλλά τελικά τους εξαπάτησε εκ του αποτελέσματος. Κανείς δεν μπορεί να απαρνηθεί την πραγματικότητα όσο φίλα προσκείμενος κι αν είναι στην κυβέρνηση γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζει στοχεύουν  μεταξύ των άλλων στην πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων αλλά και στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 το αφήγημα της ανάπτυξης και της ελάφρυνσης του χρέουςδεν βελτιώνουν τη δύσκολη καθημερινότητα των Ελλήνων εργαζομένων. Τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν υπογραφεί για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2022 καθώς και τα δεκάδες προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης διαμορφώνουν ένα δυσμενές περιβάλλον για το σύνολο των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ, βρίσκονται για μια ακόμη φορά μεταξύ σφύρας και άκμονος, ζώντας ένα ακόμη σχέδιο διάλυσης  και εκποίησης της Επιχείρησης. Αυτή τη φορά  Από αυτούς που τους υποσχέθηκαν  μια ισχυρή  ενιαία και δημόσια ΔΕΗ. Όλοι εμείς εργαζόμενοι και συνδικάτο πορευόμαστε μέσα σε ένα δρόμο στρωμένο με αγκάθια, γιατί ζούμε στο πετσί μας  τα  αποτέλεσμα των βίαιων αλλαγών που προήλθαν από τα λάθη των κυβερνήσεωνκαι όχι των δικών μας.
Θέλω να επισημάνω:

Ότι τα Συνδικάτα θα πρέπει να αποδειχθούν οι ποιο μαζικοί πόλοι διεκδίκησης λύσεων πολιτικών και  στρατηγικών επιλογών αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της μισθωτής εργασίας.

Έτσι στην πορεία αυτή,

Η Ε.ΤΕ./ΔΕΗ θα κινηθεί δυναμικά αλλά πάντα στοχευμένα και ενωτικά στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένωνκαι δεν θα παρεκκλίνει της πορείας της πέρα από αυτό που είναι ταγμένη να κάνει μακριά από συντεχνιακές και κομματικές αντιλήψεις σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Στον οποίο δημιουργήθηκαν ελπίδες και προσδοκίες από τους κυβερνώντες οι οποίοι διέψευσαν και απογοήτευσαν για άλλη μια φορά τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Υποσχέσεις και εξαγγελίες που ηχούσαν χαρμόσυνα στα αυτιά των εργαζομένων αντικαταστάθηκαν με σκληρά και κοινωνικά ανάλγητα μέτρα, ασήκωτα για το χειμαζόμενο Ελληνικό λαό.

Περάσαμε από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, στη φτώχεια αξιοπιστίας και υπευθυνότητας και σε καταστροφικές πολιτικές με αποτέλεσμα:

Ø Την οικονομική εξαθλίωση του λαού μας και την αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό πάνω από 27%.

Ø Την πλήρη απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων.

Ø Την μείωση των δημόσιων επενδύσεων.

Ø Τον περιορισμό της κατανάλωσης.

Ø Την υπερφορολόγηση του μισθωτού του ανέργου και του συνταξιούχου.

Ø  Τη μείωση επιδομάτων σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους.

Ø Την προσπάθεια κατάργησης επί της ουσίας……. της λεγόμενης μεσαίας τάξης.

Ø Το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας.

Ø Την εκκίνηση των πλειστηριασμών και μάλιστα ηλεκτρονικών έχοντας πλέον ως «διακήρυξη» η κυβέρνηση: κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτηΞεχνώντας το: κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη ίσως γιατί οι τραπεζίτες είναι πλέον φίλοι της.

Ø Τη ραγδαία αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος από τις παραγωγικές ηλικίες των Ελλήνων πολιτών.

Το κυριότερο,

Ø Δεν διαφαίνεται έξοδος από την κρίση ούτε ελπίδα και προοπτική.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε  μια Ελλάδα με λιγότερη εθνική κυριαρχία, από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία  χρόνια. Αυτή τη στιγμήχρειάζεται ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Οικονομίας για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω οικονομική σύγκλισημεταξύ των κοινωνικών τάξεων όπως και μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Αν τα πολιτικά κόμματα της χώρας καταφέρουν να συμφωνήσουν σε αυτά παρά τα λάθη πριν και μετά την εκδήλωση της κρίσης τότε θα καταφέρουν να ανακτήσουν. ένα μεγάλο μέρος από τη χαμένη αξιοπιστία τους στη συνείδηση των πολιτών. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θα καταφέρουν να βγει η χώρα από την κρίση οριστικά και με ασφάλεια.

Η μνημονική εποχή  επέφερε μεγάλα πλήγματα  στις εργασιακές σχέσεις… Καθώς διευρύνεται και φτωχοποιείται ακόμη περισσότερο η γενιά των «φτωχών» εργαζόμενων που δημιουργήθηκεγια πρώτη φορά με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς ο 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και με μισθούς «βοηθήματα». Δηλαδή από το σύνολο των 2,1 εκατ. μισθωτών εργαζομένων στη χώρα μας οι 636 χιλιάδες εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με μέσο μισθό 327 ευρώ! Όταν διακήρυτταν στο παρελθόν την αύξησή του σε 751 ευρώ. Αυτή είναι η σημερινή σκληρή πραγματικότητα που απομυθοποιεί αυτούς που τους έταξαν «λαγούς με πετραχήλια».

Στόχος μας το προσεχές διάστημα είναι:

Ø Η αλλαγή της πορείας υποβάθμισηςτου περιεχομένου των εργασιακών σχέσεων προϋποθέτει την αλλαγή οικονομικής πολιτικής και ανάπτυξης.

Ø Η αλλαγή παραγωγικού προτύπου που εστιάζεται στην καινοτομία στην έρευνα στις νέες τεχνολογίες στην κατάρτιση και στην αξιοποίησητου ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Ø Η ακύρωση των μέτρων απορρύθμισης της εργασίας που επιβάλλονται με αφορμή το μνημόνιο.

Ø Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Ø Η ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις.

Ø Η ενίσχυση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στη δίνη των εργασιακών απορρυθμίσεων και του δήθεν οικονομικού εξορθολογισμού δεν φαίνεται να μένει στο απυρόβλητο και ο  Όμιλος ΔΕΗ αυτό διαφαίνεται από τους σχεδιασμούς της Διοίκησηςστις διαπραγματεύσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία είναι υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Η Διοίκηση της Επιχείρησης προβάλλει στις πρώτες συναντήσεις με την Ομοσπονδία το σκληρό και ανάλγητο προσωπείο της ξεχνώντας το παρελθόν της καθώς ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος υπήρξε συνάδελφος και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Τα σχέδια και οι ορέξεις της Διοίκησης πρέπει να αποκρουστούν οπωσδήποτε για να μπορέσουμε να έχουμε και αύριο αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και μισθούς.

Γι’ αυτούς τους λόγους:

ü Δεν θα απεμπολήσουμε ούτε ένα ευρώ από τον μισθό μας ή από οποιαδήποτε παροχή σε είδος.

ü Δεν θα αποδεχθούμε μεθόδους που υποκρύπτουν μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Αντιθέτως Αγωνιζόμαστε, για :

ü Αξιοπρεπείς μισθούς και άρση των αδικιών που έχουν προκύψει από το παρελθόν.

ü Επιπρόσθετη υγειονομική περίθαλψημε συμφέροντες όρους για το προσωπικό του Ομίλου ΔΕΗ & ΑΔΜΗΕ και τα προστατευόμενα μέλη τους.

ü Σταθερές εργασιακές σχέσεις.

ü Καμία απόλυση εργαζομένου δια του εκβιασμούπου επιχειρούν οι Διοικήσεις του Ομίλου ΔΕΗ.

ü Άμεσες νέες προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού.

ü Αλλαγή του μεσοσταθμικού μισθολογικού κόστους στο ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εκλείψουν οι υφιστάμενες αδικίες για το προσωπικό του.

ü Ενιαία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ.

ü Επίλυση του ζητήματοςπου έχει προκύψει με τις αλλαγές στις επαγγελματικές άδειες των τεχνιτών.


Για να έχουμε όλα τα παραπάνω πρέπει πρώτα να έχουμε και επιχείρηση που μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Γιατί είναι γνωστό  ότι με τους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου μνημονίου προβλέπεται η απώλεια του 50% της παραγωγής και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020 ήρθε η στιγμή που η κυβέρνηση θα κάνει πράξη αυτή την «κοινωνική» προσφορά στον Ελληνικό λαό και στους εργαζόμενους της Επιχείρησης.

Αφού κατήργησε τη «Μικρή ΔΕΗ». μας έφερε από την «πίσω πόρτα» τη «Μισή ΔΕΗ» μετά βαΐων και κλάδων.

Ξεκινώντας με το πρώτο δυσμενές μέτρο Δημοπρασίες ΝΟΜΕ που αναγκάζει τη ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους αποφάσισε να ξεπουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της και των ορυχείων υποστήριξής τους. Στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις μονάδες 3 & 4 της Μεγαλόπολης και την μονάδα της Μελίτης I και την άδεια κατασκευής της Μελίτης II στη Φλώρινα με τα αντίστοιχα ορυχεία τους. Γίνεται αντιληπτό ότι το ξεπούλημα των μονάδων όπου η κυβέρνηση το ονομάζει αποεπένδυση θα επιφέρει δυσμενείς εξελίξεις στο προσωπικό όπως απολύσεις μειώσεις μισθών αλλαγή εργασιακών σχέσεων και απονεύρωση του παραγωγικού ιστού της ΔΕΗ με τραγικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Δυστυχώς η υποκρισία και η ιδιοτέλειαόσον αφορά το  μέλλον της Επιχείρησης δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε από τον επικεφαλής της Διοίκησης της Εταιρείας όταν ο ίδιος δηλώνει δημοσίως ότι αναγκάζεται να πωλήσει με το ¨πιστόλι στον κρόταφο¨

Εάν δεν πιστεύει σε αυτές τις πολιτικές της κυβέρνησής του οφείλει να παραιτηθεί και να «γλιτώσει» έτσι από την εκπυρσοκρότηση του πιστολιού. Ο πάλε ποτέ ενεργειακός κολοσσός της χώρας μαςέγινε μια πολύπαθη και χρεωκοπημένη εταιρείαστα χέρια ακατάλληλων ανθρώπων που την κυβερνούν και τη διοικούντα τελευταία χρόνια έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και τους εργαζόμενους σε αυτήν. Προσπαθούν να βρουν τρόπο διάσωσης της επιχείρησης και αυτό το βρήκανμε τις εκβιαστικές συνταξιοδοτήσεις – απολύσεις και αυτό το κάνει για πρώτη φορά μια κυβέρνηση της αριστεράςπου υποτίθεται προασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Από τα παραπάνω φαίνεται πως η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗχαρακτηρίζεται τραγική. Η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχουν σχέδιο εξόδου από την κρίση το μόνο τους σχέδιοείναι η δημιουργία κρίσης και αβεβαιότητας για το μέλλον της Επιχείρησης.

Για εμάς χρειάζεται…..

Ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τη ΔΕΗ που θα καλύπτει και θα διασφαλίζει

ü Την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.

ü Δημόσιο και Εθνικό ρόλο.

ü Την οικονομική της βιωσιμότητα και ανάπτυξη.

ü Την διασφάλιση  και αύξηση των θέσεων εργασίας

ü Την προστασία των ευπαθών ομάδων και των ευάλωτων καταναλωτών.

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες. Για την εύρυθμη λειτουργία  της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος αποτελεί πλέον κεντρικό παίκτη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με διευρυμένες ευθύνες και καθήκοντα. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν επιλεγεί δώδεκα κρίσιμα έργατα οποία χαρακτηρίζονται στρατηγικής σημασίας, με επίκεντρο στις τελευταίες τεχνολογίεςτα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων εκσυγχρονισμού. Εκτός των σχεδίων που έχει η εταιρεία για τον εκσυγχρονισμό τηςοφείλει να επιλύσει μια σειρά από τεράστια προβλήματαπου ταλανίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το προσωπικό της και σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε ως συνδικαλιστικό κίνημα, και αφορούν στο

Ø Να εξαλειφθεί το απαράδεκτο φαινόμενο της έλλειψης για μεγάλο χρονικό διάστηματων μέσων ατομικής προστασίας και των υλικών.

Ø Να σταματήσει η συνεχή εργολαβοποίηση των εργασιών που παρέχει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ø Να σταματήσει ο εμπαιγμός από την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕόσον αφορά το μεσοσταθμικό μισθολογικό κόστος.

Ø Να μην περάσει κανένα σχέδιο συρρίκνωσης των Περιοχών.

Συνάδελφοι

Ότι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα δυο πρώτα μνημόνια τα κατάφερε με τον «καλύτερο» τρόπο η σημερινή κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστεράς» παραχωρώντας το στρατηγικής σημασίας Δίκτυο Μεταφοράς και το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου ΔΕΗ στους Κινέζους. Η απώλεια του Δικτύου Μεταφοράς από τη ΔΕΗ όπου δεν έχει πλέον καμία μετοχή και δεν ελέγχεται από το ίδιο υπουργείο ήταν «γροθιά στο στομάχι» για την μητρική εταιρεία καθώς απώλεσε το βασικό περιουσιακό της στοιχείο με αποτέλεσμα να έχει τεράστιες απώλειες εσόδων και μειωμένη περιουσιακή αξία.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν ανήκει πλέον στον Όμιλο ΔΕΗ με ευθύνη αυτών που άλλα έλεγαν έξω από το κτήριό του  προεκλογικά.

Εμείςη Ε.ΤΕ./ΔΕΗ ως κλαδικό σωματείο το επόμενο χρονικό διάστημα:

Ø Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε το ενιαίο των εργαζομένων του ΑΔΜΗΕμε το προσωπικό του Ομίλου ΔΕΗ όσον αφορά τα κοινά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ø Να μην επιτρέψουμε    σε εργοδοτικά σωματεία  να διαταράσσουν την ενότητα και την εργασιακή ειρήνη του προσωπικού.

Ø Να μην επιτρέψουμε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗπου εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα απαιτητικές και ορισμένες φορές ακραίες συνθήκες έχουν το θλιβερό προνόμιο να μετρούν δεκάδες σοβαρά εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο. Ακριβώς για τους λόγους αυτούςη Υγεία και η Ασφάλεια στους χώρους εργασίας θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για κάθε εργαζόμενο. Για την Ε.ΤΕ./ΔΕΗ οι κατάλληλες συνθήκες στους χώρους εργασίας δεν είναι μόνον υποχρέωση της εταιρίας προς το ανθρώπινο δυναμικό της αλλά και ουσιαστική προϋπόθεσηγια την βελτίωση της απόδοσης και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Σε έναν άλλο τομέα, αυτό του ασφαλιστικού, η κατάσταση είναι δραματική.

Εμείς οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ είχαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφάλισης αλλά δυστυχώς κατεδαφίστηκε σιγά- σιγά από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Το τελειωτικό κτύπημα όμωςτο έδωσε η φιλεύσπλαχνη κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς. Οι συνέπειες του νόμου Κατρούγκαλου θα είναι πολύ σοβαρές για όλους τους ασφαλισμένους (κυρίως νέους και γυναίκες) και τους συνταξιούχους αφού οι διάφοροι νεοφιλελεύθεροι θεσμοί και αρχές που εισάγει εφαρμοζόμενες σωρευτικά θα οδηγήσουν σε ένα ασφαλιστικό σύστημα «κοινωνίας»όπου η μισθωτή εργασία και η κοινωνική ασφάλιση θα αποτελούν απλώς μηχανισμό παραγωγής νεόπτωχων. Στα καθημαγμένα πρόσωπα των γονέων και των παππούδων τους οι νέοι και οι νέες εφεξής θα βλέπουν την κατάληξη και του δικού τους εργασιακού βίου κάτι που δημιουργεί άκρως αρνητικές προοπτικές για την κοινωνία την οικονομία  και το έθνος ολόκληρο. Το μέλλον της κοινωνίας το δημογραφικό οι συντάξεις και η ασφάλιση στην χώρα μας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με λογιστική και τραπεζική λογική.  Το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδαοφείλει να διατηρήσει και να ενδυναμώσει τον διανεμητικό του χαρακτήρα και να χαράξει μια ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική με απώτερο σκοπό τη βιωσιμότητά του  την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού την κοινωνική συνοχή τη δικαιότερη αναδιανομή του εισοδήματος την αλληλεγγύη και την αποφυγή της σύγκρουση των γενεών.


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Ζούμε σε περίοδο μεγάλων αλλαγώνο ρόλος του Συνδικαλιστικού Κινήματος αλλάζει δραματικά καθώς ούτε αυτός ο θεσμός θα παραμείνει ανεπηρέαστος από τον τυφώνα που παρασύρει τα πάντα σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι και στη χώρα μας. Τα συνδικάτα δέχονται βάρβαρη επίθεση από τις δυνάμεις που υποτίθεται ότι είναι εκφραστές της λαϊκής τάξης όπως το σημερινό κυβερνητικό συνονθύλευμα το οποίο ως δείγμα «αγάπης» προς το συνδικαλιστικό κίνημα κατάφερε το πρώτο χτύπημα με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απεργίες. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν πρέπει να καθοδηγείται από κανέναν «εξωεργατικό» φορέα συμφερόντων. Πρέπει να είναι συνεπέςκαι αξιόπιστο προς τους ανθρώπους που εκπροσωπεί. Είναι χρέος του Συνδικαλιστικού Κινήματοςνα αφήσει πίσω τις αγκυλώσεις του παρελθόντος τα όποια προσωπικά οφέλη και να προχωρήσει:

·      Σε άμεση αλλαγή πολιτικής.

·      Σε άμεση συσπείρωση των Ομοσπονδιών στη ΓΣΣΕ.

·      Σε άμεση συσπείρωση των Σωματείων στις Ομοσπονδίες.

·      Σε άμεση συσπείρωση  και οργάνωση των Σωματείων ανά κλάδο.

Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε σωματεία σφραγίδες.

Ακολουθώντας τις αλλαγές και τις ανάγκες που έχει η κοινωνία σήμερα και οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρενέργειαοφείλουμε να είμαστε άξιοι εκφραστές τους… και όχι εκπρόσωποι της οποιασδήποτε Διοίκησης και  Κυβέρνησης πόσο δε μάλλον επιχειρηματικών συμφερόντων. Ήρθε η ώρα να πάψουμε να χωρίζουμε τους εργαζόμενους, σε παλαιούς και νέους, χαμηλόμισθους και υψηλόμισθους, ανάλογα με τα   συμφέροντα μας.

Ήμασταν, Ήμαστε, και θα ήμαστε πάντα στην υπηρεσία του κάθε συναδέλφουγια να τον προστατέψουμε από κάθε έκνομη ενέργεια της Διοικητικής ιεραρχίας, στο μέτρο πάντα του εφικτού. Ένα ενωτικό, ακηδεμόνευτο, διεκδικητικό, σύγχρονο και μαζικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, που να προωθεί δυναμικά τα δίκαια του
κόσμου της εργασίας, μακριά από παραταξιακές σκοπιμότητες και κομματικές αγκυλώσεις. Η ΕΤΕ/ΔΕΗ έχει παρελθόν και παρόν… θα έχει και μέλλονείναι ο θεματοφύλακας των εργατικών κατακτήσεων που πέτυχε με χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι και πρέπει να είναι, πάντα απέναντι από κάθε μορφής εξουσία,

προασπίζοντας την ενότητα και την συνοχή του συνδικαλιστικού κινήματος.

Γι’ αυτό λοιπόν το σύνθημά μας είναι:

Ισχυρή Ένωση Τεχνικών που θα εγγυάται κοινά εργασιακά δικαιώματα στον Όμιλο ΔΕΗ & ΑΔΜΗΕ.


Για να κερδίσουμε την χαμένη αξιοπιστία, πρέπει να αποδείξουμε, ότι έχουμε απαλλαγεί οριστικά και αμετάκλητα,

από σύνδρομα του  παρελθόντος,

με πράξεις και όχι με λόγια.

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά,

ας αρχίσουμε από το πιο απλό,

να ξεχάσουμε ότι μας χωρίζει

και να κρατήσουμε ότι μας ενώνει.


Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας

Αρχειοθήκη ιστολογίου