Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Έσβησε η μονάδα της Πάρου – Με ρεύμα από το Λαύριο καλύπτονται τα πρώτα νησιά των Κυκλάδων


Θοδωρής Παναγούλης
Σε εφεδρεία πέρασε από την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Πάρου, ο οποίος, πέραν του ίδιου του νησιού τροφοδοτούσε την Αντίπαρο, τη Νάξο, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, το Κουφονήσι, την Ίο, τη Σύκινο και τη Φολέγανδρο.
Η μονάδα σταμάτησε τη λειτουργία της καθώς, μετά την ηλέκτριση και δοκιμαστική χρησιμοποίηση του καλωδίου της πρώτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, μπαίνουμε στην πλήρη λειτουργία, κατά την οποία οι παλιοί τοπικοί σταθμοί που παρήγαγαν ρεύμα με πετρέλαιο, σταματούν τη λειτουργία τους και θα βρίσκονται σε εφεδρεία.
Η διασύνδεση των Κυκλάδων ξεκινάει από το ΚΥΤ του Λαυρίου μέσω ενός υποβρύχιου τριπολικού καλωδίου μήκους 108 χλμ. που καταλήγει στη Σύρο. Από εκεί ένα υποβρύχιο καλώδιο μήκους 33 χλμ. καταλήγει στο βόρειο άκρο της Τήνου. Ένα δεύτερο καλώδιο μήκους 46 χλμ συνδέει τη Σύρο
  με την Πάρο και ένα τρίτο μήκους 35 χλμ. τη Σύρο με τη Μύκονο.
Η δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα περιλαμβάνει τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και τη σύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο, καθώς και την αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Άνδρου-Λιβαδίου (Ν. Εύβοια) και Άνδρου-Τήνου με την εγκατάσταση νέων υποβρύχιων καλωδίων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019.
Το έργο, ύψους 80 εκατ. ευρώ, προχωρά κανονικά και βρίσκεται σε ώριμο στάδιο η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών.
Η τρίτη φάση, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020, καθώς ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε πρόσφατα την επίσπευσή του.  Τα τεύχη δημοπράτησης θα βγουν τις επόμενες ημέρες.

Θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσει και η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ο λόγος για την διασύνδεση Λαυρίου – Σερίφου, Σερίφου – Μήλου, Μήλου – Σαντορίνης και Σαντορίνης με Πάρο ή Νάξο. Το έργο θα ενταχθεί στο δεκαετές επιχειρησιακό πλάνο 2019-2028. Ο ΑΔΜΗΕ έχει στα χέρια τη σχετική μελέτη μετά τα συμπεράσματα της κοινής ομάδας εργασίας με ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ.



 https://energypress.gr/news/esvise-i-monada-tis-paroy-me-reyma-apo-layrio-kalyptontai-ta-prota-nisia-ton-kykladon

Αρχειοθήκη ιστολογίου