Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Τσίπρας: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κεντρική Μακεδονία παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική

Αναφορές και στα ενεργειακά είχε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο αναπτυξιακό συνέδριο της Κ. Μακεδονίας.
Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως "πρώτος στόχος είναι να επεκταθεί στην Κεντρική Μακεδονία το δίκτυο του φυσικού αερίου. Στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχει εγκαταστημένο δίκτυο 1.260 χιλιομέτρων που τροφοδοτεί 220.000 καταναλωτές. Το 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου προβλέπει επέκταση κατά 211 χιλιόμετρα και τροφοδότηση άλλων 40.000 καταναλωτών. Στην υπόλοιπη Περιφέρεια, το μήκος του υφιστάμενου δικτύου είναι 144 χιλιόμετρα και τροφοδοτεί κυρίως βιομηχανίες. Το 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης, προβλέπει την κατασκευή νέου δικτύου 336 χιλιομέτρων, στις πόλεις των Σερρών, του Κιλκίς, της Κατερίνης, του Δήμου Βέροιας-Αλεξάνδρειας
, και του Δήμου Πέλλας-Γιαννιτσών".
Παράλληλα, τόνισε ότι "η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεντρική Μακεδονία παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Λειτουργούν εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας ισχύος 270 MW, υδροηλεκτρικά ισχύος 300 MW, φωτοβολταϊκα ισχύος 300 MW και εγκαταστάσεις βιομάζας και βιοαερίου ισχύος 85 MW. Από την πλευρά της κυβέρνησης προωθείται ένα σαφές, σταθερό και διαφανές σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Στο διάστημα 2018-2020 προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνολικής ισχύος 2.600 MW, που θα έχουν αποτέλεσμα να προσελκύσουν επενδύσεις στην Κεντρική Μακεδονία ύψους 2,5 δισ. Τα μεγέθη αυτά αφορούν μόνο αιολικά και φωτοβολταϊκά, και όχι άλλες τεχνολογίες που επίσης προσελκύουν ενδιαφέρον.
Η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων μέσα από τις Ενεργειακές Κοινότητες, τις οποίες νομοθετήσαμε πρόσφατα, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την περιοχή. Και μπορεί επίσης να επεκταθεί και σε άλλες μορφές παραγωγής, όπως η αξιοποίηση  αποβλήτων κτηνοτροφικών μονάδων, ή η εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων, διαχέοντας την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές".


Αρχειοθήκη ιστολογίου