Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Καραλευθέρης: Μήπως φταίει και για τον κορωνοϊό ο λιγνίτης; Καμία ενεργειακή ασφάλεια χωρίς Καρδιά και Αμύνταιο



Αναλυτικά, το μήνυμα του κ. Καραλευθέρη έχει ως εξής:
«Ας έρθουμε στα δικά μας.
Οι οικονομικες εξελιξεις λογω του Κορωνοϊου θα ειναι σημαντικες και οι οικονομικα ισχυροι του πλανητη, παιρνουν ηδη μετρα στηριξης των εθνικων οικονομιων.
Παίρνουν αμεσα αποφασεις, απελευθερωσης των κρατικων ενισχυσεων, προς τις επιχειρησεις και εγκρινουν τεραστια κονδυλια, για να μην καταρευσουν οι οικονομιες τους.

Η εξελιξη αυτη δειχνει πως η πιθανη υφεση της ελληνικης οικονομιας, θα προυποθετει στηριξη των επιχειρησεων και εξοικονομηση εθνικων πορων και κεφαλαιων.

Το πολυδιαφημιζομενο και αιματοβαμμενο πλεονασμα δεν θα ειναι ατελειωτο και  αν θελουμε να μιλαμε σοβαρα, κανενα πλεονασμα αυτου του μεγεθους, δεν μπορει να καλυψει, τις επιπτωσεις μειωσης της βιομηχανικης παραγωγης και της αστικης καταναλωσης,
Ειναι προφανες πως μια ιδιαιτερα μεταπρατικη οικονομια σαν την δικη μας, βαρια λαβωμενη απο την κριση, ακομη και αν καταφερει να στηριξει τις βασικες λειτουργιες της καταναλωσης στα αγαθα και τις υπηρεσιες, δεν θα μπορεσει να καλυψει τις τεραστιες απαιτησεις σε συνάλλαγμα, για προμηθειες ενεργειακων καυσιμων.
Με δεδομενη απο καρό, την πολιτικη απαξιωσης της εθνικης παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας και την αντικατασταση της, απο εισαγομενες τεχνολογιες και καύσιμα, είναι προφανης ο κινδυνος καταρευσης της επαρκειας και της ασφαλειας του ηλεκτρενεργειακου ισοζυγιου της χωρας.
Θα επιβεβαιωθουν για μια ακομη φορα, στην προσφατη οικονομικη ιστορια,  ολοι οσοι απο εμας επιμενουν πως ο λιγνιτης, ειναι η καταφυγη και η σωτηρια σε καθε γεωπολιτικη και οικονομικη κριση.
Το εθνικο μας καυσιμο θα καλεσθει για μια ακομη φορα, να καλυψει τις τεραστιες αναγκες της ζητησης σε ενεργεια, σε μια χωρα που θα δινει την μαχη εναντια σε εναν αγνωστο εχθρο.
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ θα πρεπει αμεσα να εκμεταλευθει τις εκτακτες αποφασεις της Ε.Ε., για ενισχυση των οικονομιων και να προχωρησει σε αμεση χρηματοδοτηση, της αναβαθμισης της τεχνικης επαρκειας, των λιγνιτικων μοναδων μεσης ηλικιας της ΔΕΗ.
Το ΥΠ.ΑΝ. σε συνεργασια με αλλες χωρες, πρεπει αμεσα να ζητησει την καταργηση της φορολογησης ρυπων,  ως προσθετο μετρο ενισχυσης των οικονομιων που πιεζονται απο την επιδημια.
Η διοικηση της ΔΕΗ θα καλεσθει να βρει δυναμεις, να επανεργοποιησει το καλο λιγνιτικο δυναμικο της με ορους τεχνικης επαρκειας και οικονομικοτητας.
Θα πρεπει αμεσα να δοθει εντολη να ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ οι μοναδες 3 κ 4 της Καρδιας οπως και αυτη του Αμυνταιου.
Η χωρα και η Ευρωπη βρισκονται σε εμπολεμη κατασταση και οι οδηγιες της Comision οπως και οι μπαρουφες των οικολογουντων μικρη αξια θα εχουν πια.
ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.
Εκτος και εαν αποδειχθει πως και για τον Κορωνοϊο, φταιει ο λιγνιτης!»

Αρχειοθήκη ιστολογίου