Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

‘Ενεση στα οικονομικά της ΔΕΗ από το φθηνό φυσικό αέριο - Υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ το φετινός όφελος

Γιώργος Φιντικάκης
Σε μια γενναία και απρόσμενη ανάσα για τα οικονομικά της ΔΕΗ μεταφράζεται η καθίζηση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, καθώς μόνο από την βουτιά του φυσικού αερίου, με την παραδοχή ότι δεν θα είναι προσωρινή, το φετινό όφελος για την επιχείρηση υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ενα εκτιμώμενο κέρδος στο οποίο δεν υπολογίζονται οι ανάλογες επιπτώσεις στο ντίζελ αλλά και στο μαζούτ που καίνε οι μονάδες της στα νησιά, για το οποίο πάντως η επιχείρηση εισπράττει αποζημίωση μέσω των ΥΚΩ.

Σαν ποσό, τα 100 εκατ ευρώ είναι εξαιρετικά σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το α’ εξάμηνο του 2019, η δαπάνη της επιχείρησης μόνο για αγορές φυσικού αερίου είχε ανέλθει στα 222,5 εκατ ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 57,1% λόγω της ανοδικής τότε τιμής του, όσο και λόγω της αυξημένης ηλεκτροπαραγωγής από το συγκεκριμένο καύσιμο. Στα υγρά καύσιμα, οι δαπάνες είχαν διαμορφωθεί σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, δηλαδή στα 319,7 εκατ ευρώ, λόγω των επίσης αυξημένων τιμών τόσο του μαζούτ όσο και του diesel, οι οποίες τώρα κατρακυλούν, προς μεγάλη ικανοποίηση της ΔΕΗ.
Αν και οι αυξήσεις του περυσινού Σεπτεμβρίου στα τιμολόγια της έδωσαν μια ανάσα, η νέα ρύθμιση για διακανονισμό χρεών δείχνει να αποδίδει καρπούς, και μια σειρά από μνημόνια συνεργασίας, όπως αυτό με την RWE, προαναγγέλλουν δυναμική διείσδυση στις ΑΠΕ, εντούτοις η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη στην αρχή ενός μεγάλου και ανηφορικού δρόμου.
Η παρούσα επομένως συγκυρία της βουτιάς των ενεργειακών προϊόντων από δύο αναπάντεχες μέχρι πρότινος εξελίξεις, τον κορονοϊό και τον πετρελαϊκό πόλεμο τιμών, αποτελεί για την ίδια μια εξαιρετική ευκαιρία να βελτιώσει το χαρτοφυλάκιό της, όπως άλλωστε και για το σύνολο της αγοράς.
Εκτός της ΔΕΗ, ένεση στα οικονομικά τους θα δουν από εδώ και πέρα όλοι οι καθετοποιημένοι παίκτες που εκμεταλλευόμενοι την κατακόρυφη πτώση των τιμών στο LNG, στην ουσία "βγάζουν τα σπασμένα" παλαιότερων χρονικών περιόδων. Στη σποτ αγορά (TTF) οι τιμές υποχωρούσαν την Τρίτη ακόμη και στα 8,8 ευρώ/ MWh, έναντι 10,81 ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου (-19%), με την πτώση να φτάνει ακόμη και το 30% από τις αρχές του έτους.
Τι δείχνουν τα futures
Στα συμβόλαια ωστόσο μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) αντανακλάται μια τροχιά παρατεταμένης πτώσης τιμών. Στα futures για τον μήνα Απρίλιο οι τιμές την Τρίτη είχαν πέσει ακόμη και στα 8,599 ευρώ/ MWh. Αντίστοιχα σύμφωνα με προ ημερών στοιχεία, τα futures για τον Μάιο ήταν στα 8,60 ευρώ, για το β’ τρίμηνο στα 8,40 ευρώ, για το γ’ τρίμηνο στα 8,825 ευρώ, σκαρφαλώνοντας για το δ’ τρίμηνο στα 11,850 ευρώ προφανώς λόγω και του χειμώνα, για να αυξηθούν περαιτέρω για το α’ τρίμηνο του 2021 στα 13,20 ευρώ.
Τιμές που καθημερινά αλλάζουν προς τα κάτω, όπως δείχνει η νέα μεγάλη χθεσινή βουτιά (4%) των τιμών του πετρελαίου, με το μπρεντ να υποχωρεί εκ νέου στα 35,8 δολ/ βαρέλι, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τον πόλεμο τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας και ενώ η πρώτη πλημμυρίζει με φθηνό αργό την αγορά.  
Σε αυτήν επομένως την συγκυρία, η πτωτική τροχιά των τιμών φέρνει ευκαιρίες για την ΔΕΗ που ναι μεν “έχει βγάλει την μύτη έξω από το νερό και αναπνέει”, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι μέσα σε μερικούς μήνες έχει προλάβει να μεταμορφωθεί σε άλλη επιχείρηση. Ενα όφελος επομένως της τάξης των 100 εκατ ευρώ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι το φθηνό φυσικό αέριο ήρθε για να μείνει αρκετούς ακόμη μήνες, αποτελεί πολύ θετική είδηση σε μια χρονιά γεμάτη αβεβαιότητες. 
Τα ορόσημα
Ένα από τα ορόσημα στα οποία πόνταρε η διοίκηση, για να παρουσιάσει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα το στρατηγικό της σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, τις νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ αλλά και το πλάνο ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή το Investor’s Day της 23ης Μαρτίου, έπεσε θύμα του κορονοϊού. Τώρα τα στελέχη της εταιρείας βρίσκονται σε αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για να γίνει η παρουσίαση των από εδώ και πέρα στόχων της σε άλλο προφανώς χρόνο.
Έτερο ορόσημο, στο οποίο θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την στρατηγική της, είναι η παρουσίαση των ετησίων οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2019, που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο. Στα φετινά στοιχήματα ξεχωρίζουν επίσης τα πρώτα μεγάλα έργα στις ΑΠΕ που θα μπουν μπροστά, το κλείσιμο των πρώτων λιγνιτικών μονάδων στο Αμυνταιο, η αύξηση των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και φυσικά η νέα επιθετική της εμπορική πολιτική, για την οποία οι ανακοινώσεις τοποθετούνται κάπου μέσα στο φθινόπωρο. Όσο για το διεθνές ομόλογο, ούτως ή άλλως, πολύ πριν ξεσπάσει η καταιγίδα, οι όποιες αποφάσεις είχαν παραπεμφθεί για τα τέλη του έτους, προκειμένου η ΔΕΗ να έχει βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ της με νέες αναβαθμίσεις.



Αρχειοθήκη ιστολογίου