Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΔΕΗ: Στο «ρελαντί» ορυχεία και σταθμοί παραγωγής υπό το φόβο εξάπλωσης του κορωνοϊού

Στο ελάχιστο περιορίστηκε η λιγνιτική δραστηριότητα στα ορυχεία της ΔΕΗ, με τους αρμόδιους να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κατά πληροφορίες, να διασφαλιστεί η στοιχειώδης τροφοδοσία των σταθμών με λιγνίτη, αλλά και να ληφθεί μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα παρόμοια μέτρα λαμβάνονται και στους σταθμούς παραγωγής από σήμερα Δευτέρα, ενώ λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας για το προσωπικό που μένει πίσω.
Ειδικότερα, η δραστηριότητα στα ορυχεία σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της εταιρείας, έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, λειτουργούν μόνο η τέφρα, οι ταινιόδρομοι και ο πύργος ελέγχου, ώστε να διασφαλιστεί η στοιχειώδης τροφοδοσία των σταθμών με λιγνίτη. Νομικά μεν μπορεί να μην ορίζεται, αλλά πρακτικά, λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Επίσης, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να μην εργάζονται οι ευπαθείς ομάδες αλλά και οι άνω των 60 ετών, καθώς και οι εργαζόμενοι από περιοχές με ιστορικό, όπως Βόιο και Καστοριά.
Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και για τους διοικητικούς εργαζόμενους, ενώ και σε ό,τι αφορά τις συντηρήσεις,  θα λειτουργεί μόνο ένα μικρό κομμάτι για λόγους ασφαλείας.
Συνολικά στα ορυχεία θα εργάζεται  μόνο το 25% και για όσους εργάζονται θα προβλεφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Αντίστοιχες οδηγίες έχουν δοθεί και τους σταθμούς παραγωγής, κατά πληροφορίες, από σήμερα Δευτέρα.
Για την 5η μονάδα
Σε ό,τι αφορά το εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, κατά πληροφορίες, δεν εργάζονται οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί από τους εργαζόμενους οικειοθελώς δεν προσήλθαν σήμερα, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.
Ήδη από τους εργαζόμενους την 5η μονάδα λείπει το 30%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση συζητάει ώστε τέτοιες επαγγελματικές δραστηριότητες όπως είναι η κατασκευή έργων, να σταματήσουν το επόμενο διάστημα ως μέτρο πρόληψης εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σε επικοινωνία που είχαμε με την εργολάβο εταιρεία του έργου, τονίζουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τηρείται η ασφάλεια των εργαζομένων και τα μέτρα προφύλαξης από την εξάπλωση του ιού.
Ενέργειες και του Εργατικού Κέντρου
Επιστολές για το θέμα λειτουργίας τόσο των ορυχείων όσο και των σταθμών παραγωγής έστειλε ήδη το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, με τον πρόεδρό του Α. Τσιλφίδη να έχει κάνει ενέργειες για το θέμα προκειμένου να λάβει ενημέρωση για την κατάσταση που υφίσταται τόσο σε σταθμούς παραγωγής, όσο και ορυχεία αλλά και την 5η μονάδα. Μάλιστα μέσω των επιστολών ενημερώθηκαν τόσο η ΔΕΗ όσο και τα αρμόδια υπουργεία, ενώ επαφές για το θέμα έχει κάνει από την πρώτη στιγμή και η ομοσπονδία των εργαζομένων ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
(e-ptolemeos.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου