Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΔΕΗ: Εφαλτήριο της συμμαχίας με Motor Oil για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η οψιόν της για «είσοδο» στην εταιρεία αερίου

ΔΕΗ: Εφαλτήριο της συμμαχίας με Motor Oil για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η οψιόν της για «είσοδο» στην εταιρεία αερίου
Η συνεργασία με τον πετρελαϊκό Όμιλο φαίνεται να αίρει την εμπλοκή μη αναγνώρισης του δικαιώματος της ΔΕΗ για απόκτηση του 30% της ΔΕΠΑ
Μία οψιόν που κατέχει η ΔΕΗ για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 30%, από τη μεταξύ τους σύμβαση που χρονολογείται από το 2002, βρίσκεται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές πίσω από την συμμαχία με τη Motor Oil για την διεκδίκηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύεται από προηγούμενη απόφαση διοικητικού συμβουλίου για την άσκηση του συμβατικού της δικαιώματος, το οποίο στην παρούσα φάση της αναδιάρθρωσης και της εισόδου της εταιρίας στην λιανική και χονδρική αγορά φυσικού αερίου εμφανίζεται σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας να αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί που οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης δεν επιτρέπουν να απολέσει.


Το ΤΑΙΠΕΔ ωστόσο στις επαφές που προηγήθηκαν έκανε σαφές στην πλευρά της ΔΕΗ ότι δεν αναγνωρίζει την οψιόν του 2002, παρ’ ότι το 2012 στην πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ είχε εγκρίνει αποζημίωση προς τη ΔΕΗ ύψους 32,9 εκατ. ευρώ για την μη ενεργοποίηση της οψιόν, την οποία θα εισέπραττε από τα έσοδα της πώλησης και μάλιστα εντός δύο εργάσιμων ημερών από την καταβολή του τιμήματος.

Η ιδιωτικοποίηση ωστόσο τότε δεν προχώρησε, η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ-ΔΕΗ περί αποζημίωσης έληξε όπως προβλεπόταν στις 30 Ιουνίου 2014 και η σχετική οψιόν συνεχίζει να αποτελεί από τότε συμβατικό δικαίωμα της ΔΕΗ.

Στρέβλωση του ανταγωνισμού

Η άποψη που επικρατεί στη ΔΕΠΑ είναι ότι οι συνθήκες στο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά φυσικού αερίου έχουν αλλάξει ριζικά από το 2002 και επομένως η ισχύς της οψιόν σήμερα όχι μόνο δεν έχει νόημα αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

Στην ίδια λογική πάνω- κάτω στηρίζεται και η άποψη του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο φέρεται να επικαλείται επιπλέον το επιχείρημα του διαφορετικού νομικού προσώπου με το οποίο είχε συμβληθεί η ΔΕΗ το 2002. Οτι δηλαδή το δικαίωμα αυτό συνδέεται με υποχρέωση της ενιαίας ΔΕΠΑ η οποία δεν υφίσταται ως νομικό πρόσωπο μετά το νόμο για την τριχοτόμησή της. Τα πράγματα μεταξύ ΔΕΗ και ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να είχαν φτάσει σε αδιέξοδο με το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους δικαστικής διαμάχης να είναι παρόν κάτι που θα προκαλούσε σοβαρή εμπλοκή στην εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Διαφορετικές στρατηγικές

Η συνεργασία με την Motor Oil φαίνεται να δίνει διέξοδο σε μια τέτοια πιθανή εμπλοκή και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο κοινό σχήμα που θα δημιουργηθεί η ΔΕΗ θα συμμετέχει με ποσοστό 30%.

Eξάλλου, οι δύο εταιρίες έχουν διαφορετικές στρατηγικές για την αγορά του φυσικού αερίου με την Motor Oil να ενδιαφέρεται κυρίως για την ενίσχυση της θέσης της στη λιανική και εν προκειμένω για το χαρτοφυλάκιο της ΕΠΑ Αττικής και τη ΔΕΗ κυρίως για τη χονδρική και εν προκειμένω και τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τους διεθνείς προμηθευτές της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Εκτίμηση της αγοράς είναι ότι εάν και εφόσον η συμφωνία ευοδωθεί, κάτι που θα φανεί μέχρι και την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών και σε περίπτωση που η ΔΕΠΑ Εμπορίας καταλήξει στο συγκεκριμένο σχήμα, οι δύο εταιρίες σε μελλοντικό χρόνο θα μοιράσουν τα δύο χαρτοφυλάκια (χονδρικής -λιανικής) κατά τρόπο που να εξυπηρετεί τις στρατηγικές τους, αφού δεν προβλέπεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές- μια γενικότερη στρατηγική συμμαχία στον κλάδο του φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμαχία-έκπληξη στον διαγωνισμό των Motor-Oil-ΔΕΗ αλλά και το γενικότερο ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων ομίλων δείχνει τη δυναμική της κούρσας που μόλις ξεκίνησε. Εκτίμηση της αγοράς είναι ότι το επόμενο διάστημα και μέχρι την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών θα υπάρξουν ανακατατάξεις στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενδυνάμωσης των υποψηφίων επενδυτών, μέσω νέων επιχειρηματικών σχημάτων ή διεύρυνσης των υφιστάμενων.


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου