Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας από τον κορωνοϊό

Κωνσταντίνος Φιλίππου





Ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων ενεργειακών επιχειρήσεων που επρόκειτο να ξεκινήσουν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ή ακόμη και για αυτές  που βγήκαν στον «αέρα» φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού.

Τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν σχεδόν σε όλον τον πλανήτη και σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στις αγορές μεταθέτουν πιο πίσω χρονικά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αλλά και το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα για φέτος, όπως έχει πει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τα δύο τρίτα του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων αφορούσε ενεργειακές ΔΕΚΟ.


Έτσι, και σύμφωνα με πληροφορίες, η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αν και προγραμματιζόταν για το δεύτερο τρίμηνο του έτους με διάθεση κι άλλου ποσοστού παγώνει. Πηγές θέλουν εξαιτίας των ακραίων συνθηκών να μην μπορεί να υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους Κινέζους αξιωματούχους. Μάλιστα, πηγές λένε ότι ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Πεκίνο πριν από περίπου ένα μήνα αλλά το ακύρωσε λόγω των απαγορευτικών μέτρων που έλαβε η Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας μετόχων που είχε συναφθεί όταν απέκτησε το 24% του ΑΔΜΗΕ η State Grid οι Κινέζοι έχουν το δικαίωμα πρώτης προσφοράς (first offer) σε περίπτωση που οι υπόλοιποι μέτοχοι η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών διαθέσουν πακέτο μετοχών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι με βάση τον όρο αν ένας τρίτος επενδυτής δώσει προσφορά και η State Grid κάνει την ίδια ακριβώς πρόταση τότε το ποσοστό αυτό περνά στους Κινέζους


Οι ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών

Οι διαγωνισμοί για τι δύο ΔΕΠΑ όχι απλά ξεκίνησαν αλλά συγκέντρωσαν και μεγάλο ενδιαφέρον.

Τόσο η ΔΕΠΑ Υποδομών όσο και η ΔΕΠΑ Εμπορίας συγκέντρωσαν από εννιά προτάσεις επενδυτικών σχημάτων που θα ανταγωνιστούν για την απόκτηση των δύο εταιριών.

Ειδικά η συμμετοχή των εννιά επενδυτικών σχημάτων στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομίας, ακόμη και σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των προτάσεων της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ θα πάει πιο πίσω καθώς είναι δύσκολή η επικοινωνία με τους υποψήφιους επενδυτές. Κάποιοι τοποθετούν αυτή τη διαδικασία ακόμη και τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εταιρίες διανομής αερίου Italgas, η τσεχική EPH και η κινεζική China Resources Gas. Επίσης τα μεγάλα funds First State Investments, Macquarie, ΚKR, Antin Infrastructure Partners, I Squared και  SinoCEEF.

Προς το καλοκαίρι μετατίθεται και η αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προτάσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι υποψήφιοι επενδυτές που έστειλαν την περασμένη Δευτέρα τις μη δεσμευτικές τους προτάσεις και τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα ηλεκτρονικά θα πρέπει μέχρι τις 24 Απριλίου να τα ταχυδρομήσουν. Άρα ο χρόνος της εξέτασης των δικαιολογητικών και της λήψης των αποφάσεων για το ποια σχήματα θα περάσουν στη δεσμευτική φάση πάει επίσης πιο πίσω.

Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις υπέβαλαν οι C.G. GAS LIMITED, MET HOLDING AG, POWER GLOBE LLC, SHELL GAS B.V., VITOL HOLDING B.V., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E., Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V., Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε. και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

 https://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου