Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Χατζηδάκης: Κρατικές εγγυήσεις για κεφάλαιο κίνησης σε ΔΕΗ και εναλλακτικούς παρόχους

Σχήμα παροχής κρατικών εγγυήσεων για δανεισμό της ΔΕΗ και εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψουν την «τρύπα» κεφαλαίου κίνησης που προκαλεί η απότομη μείωση των εισπράξεων.
Μιλώντας στο Open TV ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), ώστε ένα εγκριθεί σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας για τη ΔΕH και τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος είναι να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί στο κεφάλαιο κίνησης των παραπάνω εταιρειών η απότομη μείωση των εισπράξεων ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στην απόδοση των παρακρατηθέντων τελών. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η «τρύπα» στο κεφάλαιο κίνησης μπορεί να ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ, αν η μείωση των εισπράξεων ανέλθει στο 30% για ένα τρίμηνο.
Η κυβέρνηση επιδιώκει ο δανεισμός με κρατική εγγύηση να δοθεί μέσω του Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ένα μέρος της επίπτωσης από την απότομη μείωση των εισπράξεων, λόγω περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, αναμένεται σύμφωνα με τον υπουργό να αντισταθμισθεί από τη μείωση της τιμής πετρελαίου, φυσικού αερίου καθώς και του κόστους εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου