Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Υποχρεωτικά και ηλεκτρονικά οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου

Υποχρεωτικό είναι από σήμερα για τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να αποστέλλουν και ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς επίσης, να συνάπτουν με τον ίδιο τρόπο νέες συμβάσεις παροχής ενέργειας με τους καταναλωτές. 
Αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι κύριες αλλαγές που εισάγει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. 
Επιπλέον, και σύμφωνα με άλλες διατάξεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση σε επιχειρήσεις ή καταστήματα να προμηθεύουν με ανταλλακτικά και υλικά τις ενεργειακές εταιρίες προκειμένου οι τελευταίες να λειτουργούν αδιάλειπτα.  
Ηλεκτρονικά λογαριασμοί και συμβάσεις

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές και τις σχέσεις προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με τους καταναλωτές, η νέα ΠΝΠ ορίζει ότι οι εταιρίες αυτές υποχρεούνται «να παρέχουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα χρήσης εφαρμογών τηλεπικοινωνιακού δικτύου, του διαδικτύου ή και άλλων κατάλληλων μέσων:
1.       κατά την υποβολή προσφοράς από τους Προμηθευτές για την παροχή υπηρεσίας Προμήθειας,
2.       για τη σύναψη και τροποποίηση σύμβασης Προμήθειας,
3.       για τη διάθεση οποιουδήποτε τυποποιημένου υλικού που καταρτίζει ο Προμηθευτής, της σύμβασης Προμήθειας, καθώς και των εγγράφων που τη συνοδεύουν. Το υλικό αυτό δύναται να παρέχεται και σε έντυπη μορφή, εφόσον ζητηθεί.
4.       για ζητήματα χρεώσεων που αφορούν στις σχετικές υπηρεσίες,
5.        για την αποστολή των λογαριασμών κατανάλωσης και
6.       για την εξόφληση των λογαριασμών κατανάλωσης, εμπρόθεσμη ή μη.
Οι προαναφερόμενες υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τις συμβάσεις προμήθειας που είναι σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος της».
Προμήθεια υλικών και ανταλλακτικών
Επίσης με άλλες διατάξεις της ΠΝΠ, «εταιρείες ή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής, μεταφοράς, εφοδιασμού και διάθεσης υγρών και αερίων καυσίμων, καθώς και παραγωγής, διανομής, μεταφοράς και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δύνανται να προμηθεύονται υλικά και ανταλλακτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους, κατά παρέκκλιση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, από επιχειρήσεις ή εμπορικά καταστήματα που εμπίπτουν στις ισχύουσες περιοριστικές διατάξεις περί αναστολής λειτουργίας».
Ωστόσο, σύμφωνα με τις διατάξεις «η επιχείρηση ή το εμπορικό κατάστημα που θα εξυπηρετήσει την κατ’ εξαίρεση αυτή προμήθεια θα λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο κατόπιν έγγραφης ειδοποίησης της ενεργειακής εταιρείας,  αποκλειστικά με σκοπό την παράδοση των ζητούμενων υλικών ή ανταλλακτικών, για χρονικό διάστημα και με προσωπικό που είναι απολύτως αναγκαία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης, τηρουμένων όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Στα "συνοδευτικά αρχεία" μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το κείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Αρχειοθήκη ιστολογίου