Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Σενάρια αναστολής πληρωμών στο ρεύμα για τις 220.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν και για τους εργαζόμενούς τους

Γιώργος Φιντικάκης
Στην κατεύθυνση να ανασταλούν για κάποιους μήνες οι πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος τόσο για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, όσο και για τους εργαζόμενους που αυτές απασχολούν, κινείται σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο.
Κλειδί σε μια τέτοια απόφαση, εφόσον τελικά ληφθεί, είναι ότι θα επιβαρύνει τον προυπολογισμό και όχι την ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς παρόχους, καθώς όποιες και αν είναι οι διευκολύνσεις, η ενεργειακή αγορά πρέπει να μείνει έξω από το κάδρο, διαφορετικά θα γίνει και η ίδια μέρος του προβλήματος, όπως ανέφερε χθες και ο Κ.Χατζηδάκης.

Το μέτρο θα μπορούσε να αφορά τόσο τις 220.000 επιχειρήσεις που έχουν ήδη αναστείλλει την λειτουργία τους με αθροιστικά πάνω από 600.000 υπαλλήλους, όσο και τις 200.000 επιχειρήσεις που υπολογίζεται πως επηρεάζονται από την κρίση και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να κλείσουν, όπως είχε αναφέρει στην προ ημερών συνέντευξη για την δεύτερη δέσμη μέτρων ο υπ. Οικονομικών Χρ.Σταικούρας.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα ληφθούν κεντρικά, αφού νωρίτερα αποτιμηθούν όλα τα δεδομένα, καθώς ο αριθμός των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι δυναμικός, υπό την έννοια ότι μεγαλώνει καθημερινά και στόχος είναι η ενεργειακή αγορά, που ούτως ή άλλως πλήττεται από την γενικότερη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, να μην επωμιστεί τα κόστη των διευκολύνσεων.
“Μελετάμε την κατάσταση και με τη ΔΕΗ και με τους εναλλακτικούς παρόχους, οι όποιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αναληφθούν μέσω της ίδιας της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών, εκτός βέβαια και αν το επιθυμούν οι ίδιες”, ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Κ.Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέσω της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και ότι τα όποια μέτρα για την ηλεκτρική ενέργεια θα πληρωθούν από την κυβέρνηση.
Ανησυχία
Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να δοθούν διευκολύνσεις σε όσους πλήττονται και στο ενεργειακό σκέλος, αφετέρου να μην διακυβευθεί στο παραμικρό η οικονομική υγεία της αγοράς ρεύματος και φυσικού αερίου και φυσικά της ΔΕΗ. Κι αυτό σε μια στιγμή όπου ένας σημαντικός κίνδυνος για την ΔΕΗ των 2,4 δισ ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και για τους ανταγωνιστές της, είναι να δημιουργηθούν νέα χρέη στην αγορά ενέργειας και ειδικότερα μια νέα γενιά οφειλετών στο ρεύμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΝ με όλους τους προμηθευτές, η εικόνα για την οποία μίλησε η ΔΕΗ ήταν πολύ ανησυχητική. Ακριβώς λόγω του μεγάλου της μεριδίου στην λιανική (70%), αλλά και της διάρθρωσης του πελατολογίου της, η επιχείρηση έχει την καλύτερη εικόνα στην αγορά για την πορεία της εισπραξιμότητας.
Στο ίδιο μήκος με την ΔΕΗ κινήθηκαν και οι ιδιώτες πάροχοι, οι οποίοι θέτουν θέμα ρευστότητας και ζητούν να υπάρξει ευελιξία στις πληρωμές, δηλαδή να μην προπληρώνουν χρήματα τα οποία δεν έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους. Τούτο σημαίνει να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής στους διαχειριστές του δικτύου, (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ) τα τέλη χρήσης δικτύου, το ΕΤΜΕΑΡ και εν γένει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που εισπράττουν από τους καταναλωτές και αποδίδουν στους παραπάνω μέσω των λογαριασμών.
Κοινή ανησυχία της ενεργειακής αγοράς είναι ότι αποτελεί θέμα χρονου να μετακυλιστεί στους ισολογισμούς της, η απουσία ρευστότητας από τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή δοκιμάζονται σκληρά, όπως και από τους εργαζομένους σε αυτές.
Είναι προφανές ότι οι 220.000 επιχειρήσεις που έχουν διακόψει την λειτουργία τους, θα σταματήσουν να κάνουν εισαγωγές και να αγοράζουν πρώτες ύλες από την εγχώρια βιομηχανία και τον αγροτικό τομέα, τομείς που με την σειρά τους θα βρεθούν σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς εργαζομένους, προμηθευτές, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και φυσικά τους ενεργειακούς παρόχους.


 https://energypress.gr/news/senaria-anastolis-pliromon-sto-reyma-gia-tis-220000-epiheiriseis-poy-ekleisan-kai-gia-toys

Αρχειοθήκη ιστολογίου