Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

ΟΜΙΛΙΑ K. ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΤΗΝ 1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΝΙΑΤΗ ΚΩΣΤΑ
ΣΤΗΝ 1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (1ST MEETING OF ELECTRIC ENERGY SECRETARIAT)

Κυρίες και κύριοι,
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Εκπρόσωποι του δικτύου,

Έχω την τιμή και τη χαρά να σας καλωσορίσω σήμερα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας μας. Τη Θεσσαλονίκη. Τη νύφη του βορρά, όπως την αποκαλούμε.

Η χρονική περίοδος στην οποία πραγματοποιείται η ημερίδα μας δυστυχώς συμπίπτει με πολύ άσχημες εξελίξεις σε σχέση με το μέλλον της ΔΕΗ των περιοχών των Ν. Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας αλλά και των εργαζομένων.
Κοινός παρανομαστής αυτών των εξελίξεων είναι η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028. Στην ουσία ως το 2023.
Λέω στην ουσία ως το 2023 γιατί μετά από αυτό το έτος στο σύστημα θα είναι μια και μόνο μονάδα που και αυτή θα κλείσει το 2028!
Σημειωτέον ότι αυτή η μονάδα κατασκευάζεται τώρα και όπως αντιλαμβάνεστε ούτε κατά διάνοια θα προλάβει να κάνει απόσβεση!!
Με βάση αυτή την εικόνα για την πληρέστερη ενημέρωσή σας επιτρέψτε μου να σταθώ πάνω σε αυτό το καίριο για εμάς θέμα αναδεικνύοντας τους πραγματικούς λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.


Στη συνέχεια θα παρακαλούσα να μας μεταφέρετε την δική σας εμπειρία αλλά και πληροφόρηση για τα όσα διαδραματίζονται στις δικές σας χώρες.


Κυρίες και κύριοι,
Ξεκινώντας την ενημέρωσή σας χωρίς ίχνος υπερβολής επαναλαμβάνω πως η κυβέρνηση εντελώς αναιτιολόγητα αποφάσισε στην ουσία από το 2023 και μετά να κλείσει πλην μιας όλες τις λιγνιτικές μονάδες.
Λέω αναιτιολόγητα και το τονίζω γιατί όντως δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για μια τόσο βιαστική και ταυτόχρονα καταστροφική απόφαση.
Επιτρέψτε μου να τεκμηριώσω τη λέξη αναιτιολόγητα.
Προς τούτο ας δούμε μια σειρά παραμέτρους:
Υπάρχουν μήπως δεσμευτικές αποφάσεις της Ε.Ε. ή διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας;
Απαντώ: Όχι.





Οι αποφάσεις της ΕΕ αφορούν μείωση της λιγνιτικής και ανθρακικής παραγωγής το 2038 και κλείσιμο το 2050 και όχι κλείσιμο μονάδων το 2023 ούτε το 2028. Γι αυτό η Γερμανία θα συνεχίσει να παράγει το 44% της ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη και λιθάνθρακα, η Πολωνία το 80% και η Τσεχία το 60% κλπ. με στόχο να το μειώσουν το 2038. Ο Γερμανικός πολυεθνικός, ενεργειακός κολοσσός RWE, απαιτεί αποζημίωση 1,2 δις ευρώ για κάθε εγκατεστημένο GW (1000 MW) λιγνιτικής ή ανθρακικής παραγωγής που θα αποσύρει. Λίγο λιγότερα από όσο στοιχίζει η κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5!  Τα Γερμανικά κρατίδια διεκδικούν 60 δις ευρώ για να κλείσουν αυτές τις μονάδες και έχουν εγκριθεί ήδη τα 50 δις ευρώ περίπου για να τις κλείσουν το 2038 αλλά ταυτόχρονα κατασκευάζουν και νέες ανθρακικές μονάδες. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η «Κοινωφελής Εταιρεία» Uniper κατασκευάζει νέα μονάδα που θα λειτουργεί με λιθάνθρακα τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν τον προσεχή Ιούνιο.

Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της Χώρας μας για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα:  Ούτε εδώ υπάρχει ζήτημα. Δεν υπάρχουν αμιγώς δεσμεύσεις της Ελλάδας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) επειδή η ΕΕ συμμετέχει συνολικά στην διεθνή κατανομή. Όμως στα πλαίσια της ΕΕ η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει ότι τις αναλογούσε και με το παραπάνω κλείνοντας πολλές ανθρακικές και πετρελαϊκές μονάδες αλλά επιπροσθέτως και κυρίως «με την καθοριστική συμβολή» της τρόικας και της επιβολής των μέτρων λιτότητας

Τα άλλα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου αλλά και οι «ψευτο-οικολογικές» οργανώσεις του «βαθέως καπιταλισμού» είναι ότι «ο λιγνίτης έγινε ακριβό καύσιμο» και ότι θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων των περιοχών όπου παράγεται η λιγνιτική ηλεκτρική ενέργεια.
 Είναι όμως έτσι;

Είναι το ακριβότερο καύσιμο ο λιγνίτης;
Πράγματι ο λιγνίτης ακρίβυνε σε σχέση με το παρελθόν επειδή εκτινάχτηκαν οι τιμές του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου το άνθρακα. Άλλοι λόγοι αύξησης της λιγνιτικής κιλοβατώρας είναι η υποχρέωση για μειωμένη παραγωγή, στο 50% των δυνατοτήτων των μονάδων επειδή «οφείλουν» να προσαρμόζονται στα σκαμπανεβάσματα των μεταβλητών ΑΠΕ. Άλλος επίσης λόγος είναι η σχέση εκμετάλλευσης που αλλάζει (όμως όχι πάντα προς το χειρότερο) και η μαζική εισαγωγή στα ορυχεία εργολαβικών δραστηριοτήτων χωρίς τεχνογνωσία και εξοπλισμό κ.α  Για όλα αυτά υπάρχουν και προτάσεις και λύσεις που θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα πιο φθηνή τη λιγνιτική Κιλοβατώρα, όμως παρόλα αυτά παραμένει από τα φθηνότερα καύσιμα και από τα ελάχιστα που δεν έχουν εγγυημένη τιμή, όπως οι ΑΠΕ, και ούτε χρηματοδοτούνται από πουθενά, όπως οι ΑΠΕ και το Φυσικό Αέριο, (ΕΤΜΕΑΡ- ΑΔΙ-ΜΜΑΕ κλπ).
Έτσι το κόστος της λιγνιτικής Μεγαβατώρας (MW/h) κινήθηκε το προηγούμενο διάστημα γύρα στα 80 με 90 € ανά MW/h όταν από αιολικά κόστιζε 93 € ανά MW/h, από τα φωτοβολταϊκά 285 και τα φωτοβολταϊκών στέγης 410 € ανά MW/h! Μέσος όρος παραγωγής από ΑΠΕ 160 € ανά MW/h!!! Τέλος αν αυτό ήταν το πρόβλημα θα έψαχναν να βρουν λύσεις, που υπάρχουν πολλές, και δεν θα ακολουθούσαν το δόγμα: «πονάει το κεφάλι – το κόβουμε…» Άλλωστε ο λιγνίτης είναι αυτός που χρηματοδοτεί 15 χρόνια τώρα και τις ΑΠΕ και το Φ.Α και γενικότερα την Η/Ε της Χώρας.

Περιβαλλοντολογικό έγκλημα στη Δ.Μακεδονία και στο Ν. Αρκαδίας
Όσο δε για τα περιβαλλοντολογικά τους επιχειρήματα ούτε λόγος να γίνεται για το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων  των λιγνιτικών περιοχών αφού γι’ αυτές η λύση της βίαιης απολιγνιτοποίησης είναι σαν να δέχονται ρυπαντικές βόμβες μεγατόνων.
Η βίαια εγκατάλειψη των ανοιχτών, μη αποκατεστειμένων, Ορυχείων θα κάνουν τη Δ. Μακεδονία και την Αρκαδία ένα τεράστιο «μαγκάλι» αφού θα εκπέμπονται για πάρα πολλά χρόνια τεράστιες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα  λόγω του φαινομένου των αυταναφλέξεων του λιγνίτη. Επίσης μόνιμα, λόγω των ξεσκέπαστων αποθέσεων τέφρας και σκόνης, θα εκπέμπονται αιωρούμενα σωματίδια και οι μετακινήσεις- κατολισθήσεις εδαφών γύρω από τα εγκαταλειμμένα ορυχεία θα είναι μόνιμο φαινόμενο που θα «καταπίνει» τεράστιες εκτάσεις ακόμα και ολόκληρους οικισμούς! Οι επιπτώσεις από τη διάρρηξη του υδροφόρου ορίζοντα δε θα αποκατασταθούν ποτέ!
Αυτό θα είναι το «περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα» που θα αφήσει πίσω του ο «τυφώνας» της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Όμως πέρα απ’ όσα ανέφερα μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης είναι πολύπλευρες:

1.   Περνάει στο ιδιωτικό κεφάλαιο ακόμα ένα 25% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος που ήδη έδινε από 35% έως και 45% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αφού τα 4.000 MW λιγνιτικής παραγωγής αντικαθίστανται από 4.700 MW ιδιωτικών μονάδων με καύσιμο Φυσικό αέριο. Έτσι οι ιδιώτες θα ελέγχουν πλέον το 65% της συνολικής ισχύος ελέγχοντας απόλυτα και τις τιμές της ηλεκτρικές ενέργειας.
2.   Το μάρμαρο θα το πληρώσουν πρώτα απ όλα οι μισθωτοί και οι λαϊκοί  καταναλωτές Η/Ε. Οι τιμές του ρεύματος θα εκτιναχθούν στα ύψη, που ήδη είναι οι ακριβότερες από όλες τις Χώρες της ΕΕ, επειδή το ρεύμα θα παράγεται από εισαγόμενο Φυσικό Αέριο και μάλιστα από Αμερικάνικο υγροποιημένο (LNG) που κοστίζει τριπλάσια από αυτό των αγωγών.
3.   Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι καταναλωτές και ο λαός της Χώρας μας είναι αυτά που θα πληρώσουν τα επιπλέον 43,8 δις ευρώ για τις «νέες επενδύσεις στην ενέργεια» που εξήγγειλε πριν λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός. Αυτές είναι επενδύσεις που δεν ήταν απαραίτητες αλλά έρχονται να εξυπηρετήσουν τη «νέα φιλοσοφία» της Κυβέρνησης που υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
4.   Εξυπηρετεί καθαρά τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Εντείνει την ενεργειακή, την οικονομική άρα και την πολιτική εξάρτηση της Χώρας και συμβάλει περαιτέρω στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών.
5.   Καταστρέφει εγχώριους ενεργειακούς πόρους όπως είναι ο λιγνίτης, η σημαντικότερη εγχώρια πηγή ενέργειας, που μόνο από τα ανοιχτά ορυχεία ισοδυναμεί σήμερα με 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που πετάει στα αζήτητα εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για την εξόρυξη και την καύση του.
6.   Βυθίζει στη φτώχεια στην ανεργία και σε «περιβαλλοντολογικό ολοκαύτωμα» ολόκληρες Περιοχές (Δυτική Μακεδονία- Μεγαλόπολη) με τη βίαια απολιγνιτοποίηση (ξαφνικό θάνατο) χωρίς κανένα σχέδιο οικονομικής και περιβαλλοντολογικής προστασίας αυτών των περιοχών.
7.   Σε ότι αφορά την Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, το σταμάτημα της λιγνιτικής δραστηριότητας σημαίνει, απώλεια τουλάχιστον 26.000 θέσεων εργασίας και την αφαίρεση οικονομικών πόρων 2,5 δις ευρώ ετησίως που προέρχονται από τη λειτουργία της ΔΕΗ στην Περιοχή. Αντίστοιχα είναι τα μεγέθη και για το Ν. Αρκαδίας.
8.   Ταυτόχρονα μεθοδεύουν να δημιουργήσουν Ε.Ο.Ζ (Ειδική Οικονομική Ζώνη) στην Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με φοροελαφρύνσεις, μειωμένο ΦΠΑ, μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, και «εργασιακά γκέτο» με μισθούς πείνας και κατάργηση ακόμα και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
9.   Η πολύ διαφημιζόμενη από ΕΕ και Κυβέρνηση  «Δίκαια μετάβαση στη μεταλιγνιτκή εποχή» καθόλου δεν σημαίνει περιβαλλοντολογική αποκατάσταση, θέσεις εργασίας και εισόδημα για τους εργαζόμενους των Περιοχών. Αντίθετα σημαίνει «γιουρούσι» της Παγκόσμιας Τράπεζας και των πολυεθνικών, όπου συμμετέχει και το Ελληνικό Κεφάλαιο, με στόχο τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια και τις τεράστιες εκτάσεις (200.000 στρέμματα) για εγκατάσταση φαραωνικών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και άλλες δραστηριότητες άσχετες με τις ανάγκες των Περιοχών. 

Όμως πέρα από τα όσα ανέφερα σήμερα τίθονται μια σειρά ερωτήματα και θέλω να τα απαντήσω:
Άραγε ο νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, που είναι υπέρμαχος της άκρατης καπιταλιστικής ανάπτυξης, απόκτησε εσχάτως υπερβάλλουσες περιβαλλοντολογικές ή κλιματολογικές ευαισθησίες, τέτοιες  ώστε να θυσιάζει τεράστια κονδύλια (43,8 δις ευρώ) όταν δεν δίνει 10 ευρώ αύξηση στους καταρημαγμένους μισθωτούς και συνταξιούχους;
Απέκτησε τέτοιες οικολογικές ευαισθησίες ώστε να καταστρέφει ασύστολα μεγάλης οικονομικής και ενεργειακής αξίας εθνικούς πόρους όπως το Λιγνίτη που ισοδυναμεί με 300 εκ. Βαρέλια πετρέλαιο; Έχει η χώρα μας τέτοια πολυτέλεια;
Να μεγαλώσει δηλαδή κατά 10 μονάδες την ενεργειακή εξάρτηση της Χώρας που ήδη βρίσκεται στο 75%; Και να αλλάζει αρνητικά ακόμα και το εμπορικό ισοζύγιο μέσω αθρόας εισαγωγής άχρηστων τεχνολογιών ΑΠΕ και εισαγόμενων καυσίμων;
Να δημιουργεί νέες στρατιές ανέργων και γενικότερα να βυθίζει στην οικονομική και περιβαλλοντολογική καταστροφή ολόκληρες περιοχές;
ΑΠΑΝΤΩ:
Αν πράγματι ο πρωθυπουργός μας απέκτησε τέτοιες οικολογικές - Κλιματικές ευαισθησίες τότε γιατί αποφασίζει «πάση θυσία» τις έρευνες υδρογονανθράκων που συσσωρεύουν επικίνδυνα τα «σύννεφα πολέμου» στην Περιοχή και παρά στις αντιδράσεις των «τοπικών κοινωνιών» (Κατάκολο- Ήπειρος κλπ); Μήπως νομίζει πως οι υδρογονάνθρακες, κατά την εξόρυξη και την καύση τους δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα; Εκπέμπουν λιγότερο από τον λιγνίτη αλλά εκπέμπουν και μεθάνιο (κατά την εξόρυξη και τη μεταφορά) που είναι είκοσι φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο! Αν έγινε οικολόγος γιατί συνεχίζει πάση θυσία την περιβαλλοντολογική καταστροφή του Κάκαβου  και των τουριστικών προορισμών  στη Χαλκιδική προς όφελος του Μπόμπολα και των πολυεθνικών φυλακίζοντας μάλιστα τους κατοίκους που αγωνίζονται;
Για εμένα τα ερωτήματα που έθεσα είναι ρητορικά και οι απαντήσεις δεδομένες.

Στις νέες πολιτικές και Γεωπολιτικές προτεραιότητες του Ευρωατλαντικού Ιμπεριαλισμού βρίσκονται τα πραγματικά αίτια για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων
Τα πραγματικά αίτια αυτών των πολιτικών στην ηλεκτρική ενέργεια που έκαναν και τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει από το βήμα του ΟΗΕ το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων, αλλάζοντας άρδην την μέχρι τότε γραμμή ακόμα και της Κυβέρνησης της ΝΔ, είναι καθαρά πολιτικά και γεωπολιτικά. Στοχεύουν στην ολοένα μεγαλύτερη, «ανώδυνη και εγγυημένη» κερδοφορία των πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ηλεκτρική Ενέργεια (Η/Ε) αλλά ταυτόχρονα ξαναμοιράζουν την πίττα της ελληνικής και Ευρωπαϊκής Η/Ε ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο κεφάλαιο.

«Έρχονται τα πάνω κάτω στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».
Ποιες είναι λοιπόν σήμερα οι επιδιώξεις του Κεφαλαίου και του Ευρω- Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού στον τομέα της ενέργειας που έχουν και άμεση σχέση με τις νέες Γεωπολιτικές ανακατατάξεις; 
[Α] -Εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας
Το κλείσιμο της λιγνιτικής παραγωγής «δικαιολογεί» τις αθρόες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, έως και τριπλάσιας Ισχύος από την συνολική κατανάλωση Η/Ε, της Χώρας μας. Η εγκατεστημένη ισχύς από Α/Γ και Φ/Β θα ξεπεράσει τα 20.000 MW! Κατά την πρόβλεψη των ενδιαφερομένων οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στη Χώρα μας θα ξεπεράσει τα 10 δις Ευρώ το επόμενο διάστημα.
Για να μπορέσει μάλιστα το κεφάλαιο να «τσιμεντάρει», να καταστρέψει στην ουσία όλα τα βουνά και τους κάμπους της Χώρας καταργούν κάθε «γραφειοκρατική εμπλοκή» αλλά και κάθε περιβαλλοντολογική προστασία! Μπορούν να εγκαταστήσουν παντού και σε ιδιωτικές εκτάσεις και βοσκοτόπια ακόμα και σε περιοχές Natura! Πρόσφατο το παράδειγμα του Μπούρινου όπου θέλουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες ισχύος 27,3 MW σε περιοχές Natura…. Αυτό ικανοποίει τις ορέξεις όλων των «ενεργειακών ομίλων» και συμβαδίζει με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του Ευρωενωσιακού κεφαλαίου αφού το 85% των επενδύσεων μ.ΑΠΕ θα πάει στις βιομηχανίες των Χωρών τους, που κατασκευάζουν αυτές τις τεχνολογίες.

[Β] Ολοκληρωτική επικράτηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου
Όμως επειδή οι ΑΠΕ είναι στοχαστικές και ασταθείς και δεν αντικαταστούν πραγματική εγκατεστημένη ισχύ χρειάζονται μονάδες βάσης (θερμικές) για να τις στηρίζουν! Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι για κάθε μονάδα ρεύματος από ΑΠΕ χρειάζεται υποστήριξη από 25% έως 100% από άλλη σταθερή (θερμική ή υδροηλεκτρική) πηγή Ενέργειας.  Αυτές στην Ελλάδα δεν θα είναι πλέον με καύσιμο Λιγνίτη αλλά αποκλειστικά με Φυσικό Αέριο που πλέον λέγεται μεταβατικό καύσιμο! Κι επειδή το Φ.Α που μεταφέρεται μέσω αγωγών δεν επαρκεί για την ηλεκτροπαραγωγή, χρειάζεται και στην οικιακή, εμπορική, βιομηχανική κατανάλωση αλλά και για να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία οι μονάδες μας πλέον θα καίνε Αμερικάνικο LNG το οποίο μέσω της Χώρας μας θα διανέμεται σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Το Αμερικάνικο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG)
Επί της ουσίας η κατάργηση της λιγνιτικής παραγωγής δημιουργεί (τεχνητή) έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας η οποία άμεσα θα καλυφθεί με μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο και συγκεκριμένα Αμερικάνικο σχιστολιθικό (LNG). Η συμφωνία εντάσσεται στους γενικότερους οικονομικούς, ενεργειακούς, πολιτικούς και αμυντικούς σχεδιασμούς της Χώρας μας και επιβεβαιώνεται από τα εξής γεγονότα:
1.    Υπήρξε συμφωνία του προέδρου της κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουγκερ με τον Ντόναλτα Τραμπ τον Ιούλιο του 2018 για αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το Ρώσικο Φυσικό Αέριο. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε σε όλα τα επίπεδα με τη σύμφωνη γνώμη και της Μέργκελ
2.    Υπήρξε συμφωνία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ, στη συνάντηση Τσίπρα -Τραμπ στις 17 Οκτωβρίου 2017 για επέκταση των Αμερικάνικων Βάσεων με κύρια νέα ναυτική βάση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου κατασκευάζεται και η τερματική πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG (FSRU).
3.    Στην πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας της Κυβέρνησης της ΝΔ με τις  ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την ανανέωση παραμονής των αμερικάνικων βάσεων και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μαζί με νέες βάσεις σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Βόλο κλπ.
4.    Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βγήκε πριν λίγο καιρό για πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη δήλωσε ότι «το λιμάνι αυτό είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και είναι βέβαιος πως θα υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγορά από αμερικάνικες εταιρείες.» Και φυσικά καθόλου τυχαία, ο όμιλος Κοπελούζου ξεκίνησε εκεί την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 660 MW με καύσιμο φυσικό αέριο η οποία «θα συνδέεται μέσω ιδιόκτητου αγωγού 4 περίπου χιλιομέτρων με το FSRU της Αλεξανδρούπολης»…
5.    Όμως αυτή η δεξαμενή δεν είναι αρκετή για τα σχέδια των Αμερικάνικων  αφού ήδη «είκοσι εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αγορά 12,2 δισ. κυβικά μέτρα/έτος ενώ η δυναμικότητα επαναεριοποίησης της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) είναι 5,5 δισ. κ.μ./έτος». Έτσι κατά παραγγελία τους, το Ελληνικό κράτος με έξοδα της τάξης των 400 εκατομμυρίων Ευρώ, διαμόρφωσε την τεράστια υποθαλάσσια δεξαμενή αποθήκευσης LNG στη Νότια Καβάλα (ΥΑΦΑ). Οι εργασίες στην Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου, της Νότιας Καβάλας που πρώτα «φιλοξενούσε» κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία έχουν σχεδόν εξαντληθεί, πραγματοποιήθηκαν ήδη και είναι προς πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Στην ΥΑΦΑ της Καβάλας μπορεί να αποθηκευτεί φυσικό αέριο σε αέρια μορφή και να εξασφαλίσει αποθέματα για μήνες.
6.    Στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), που βγήκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ προβλέπονται «εικονικοί αγωγοί» (σταθερά δρομολόγια με τάνκερ- δεξαμενές μεταφοράς φυσικού αερίου) οι οποίοι  θα προμηθεύουν με  LNG όλα τα νησιά του Μη Διασυνδεμένου Συστήματος (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο) από τη Ρεβυθούσα που είναι ένα νησί δεξαμενή στον κόλπο των Μεγάρων. Ήδη προαναγγέλλουν την κατασκευή μια νέας μονάδας ισχύος 400 MW με καύσιμο LNG στον Αθερινόλακκο της Κρήτης και έπονται Ρόδος, Κω, Κάρπαθος , Πάτμος, Κάλυμνος, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία κλπ.


Το εφοπλιστικό κεφάλαιο
Και αν αυτοί οι λόγοι, που προανέφερα και εκπορεύονται από το Αμερικάνικο Κεφάλαιο, απέχει από τα συμφέροντα των Ελλήνων βιομηχάνων και δεν είναι επαρκείς ώστε να «μεταμφιεστούν» ο Μητσοτάκης και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό σε οικολόγους -κλιματολόγους υπάρχει ένας ακόμα λόγος πολύ ισχυρός που λέγεται Εφοπλιστικό Κεφάλαιο. Είναι οι «Έλληνες» εφοπλιστές που έχουν κατασκευάσει εκατοντάδες καράβια δεξαμενές, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 20 δις δολάρια, για να μεταφέρουν το LNG κυρίως των ΗΠΑ αλλά και της Αλγερίας, Αιγύπτου, Αυστραλίας κλπ. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει καράβια αξίας 8,9 δισ. ευρώ το 2018 και τα 2/3 αφορούν τάνκερ μεταφοράς φυσικού αερίου. Διαθέτουν, έτσι, το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και ελέγχουν τον 1/5 του παγκόσμιου τονάζ, όντας μπροστά από την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία στην κατάταξη.
Εν κατακλείδι: Επειδή οι ΑΠΕ δεν αντικαταστούν πραγματική εγκατεστημένη ισχύ και χρειάζονται μονάδες βάσης (θερμικές ή μεγάλα υδροηλεκτρικά) για να τις στηρίζουν, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων η κυβέρνηση αποφάσισε πως αυτές στην Ελλάδα δεν θα είναι πλέον με καύσιμο Λιγνίτη αλλά Φυσικό Αέριο! Κι επειδή το Φ.Α που μεταφέρεται μέσω αγωγών δεν επαρκεί, χρειάζεται και στην οικιακή κατανάλωση αλλά και για να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία οι μονάδες μας πλέον θα καίνε Αμερικάνικο LNG! Τα συμφέροντα είναι τεράστια γιατί το Αμερικάνικο LNG δεν θα είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά θα διανέμεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Σήμερα η εισαγωγή του LNG βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά του και στη δημιουργία υποδομών κι όμως παρότι είναι η αρχή συμμετέχει κατά 20% επί της συνολικής κατανάλωσης Φυσικού Αερίου.

Κυρίες και κύριοι,
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Αυτοί είναι η εικόνα όσον αφορά τη χώρα μας και αυτά κατά την άποψη μας είναι τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Αυτοί για εμάς είναι οι πραγματικοί λόγοι που η ΔΕΗ μετατρέπεται σε εταιρία νάνο.
Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που ολόκληρες περιοχές θυσιάζονται και πετιούνται σαν στημένη λεμονόκουπα.
Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Πάνω σε αυτά παρακαλώ πολύ θα θέλαμε και τις δικές σας απόψεις.
Κυρίως όμως θέλουμε τις γνώσεις σας για το πως αντιμετωπίσατε ή σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε εσείς το θέμα της απολιγνιτοποίησης.


Σας ευχαριστώ πολύ

Μανιάτης Κώστας

Αρχειοθήκη ιστολογίου