Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Όταν η ΔΕΗ παρέδιδε μαθήματα πώς να ψήνεις το αρνάκι στο φούρνο..

Η νοικοκυρά φτιάχνει αρνάκι με πατάτες στο φούρνο της κουζίνας που τροφοδοτείται με ρεύμα. Τι πιο φυσιολογικό; Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 όμως, δεν ήταν καθόλου εύκολο, ειδικά στις επαρχιακές πόλεις. Η χώρα είχε βγει από τον πόλεμο με διαλυμένες όλες τις υποδομές της και γεμάτη σημάδια από τον εμφύλιο. 
Δεν υπήρχε οργανωμένο δίκτυο ηλεκτροδότησης και οι κάτοικοι ζούσαν σε συνθήκες προηγούμενων αιώνων. Όλα αυτά που σήμερα είναι αυτονόητα για ένα σπίτι, τότε ήταν πολυτέλεια. 

Η κατάσταση βελτιώθηκε με την ίδρυση της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ προικοδοτήθηκε με 130 εκατομμύρια δολάρια από το σχέδιο Μάρσαλ και στήριξε την παραγωγή της στις εγχώριες πηγές ενέργειας που ήταν τα ποτάμια και ο λιγνίτης. Από το 1948 που άρχισε να εφαρμόζεται το σχέδιο Μάρσαλ, κατασκευάστηκαν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σταδιακά ηλεκτροδότησαν πολλές πόλεις.
Οι μαμάδες μπορούσαν πλέον να πλένουν τα μωρά με ζεστό νερό ή να βάζουν πλυντήριο αφήνοντας πίσω τις δύσκολες ημέρες της σκάφης. 


Στην επαρχία σταδιακά πολλοί δήμοι και κοινότητες που μέχρι τότε ζούσαν στο σκοτάδι, πήρανε ρεύμα. Οι κάτοικοι έβλεπαν εντυπωσιασμένοι το ηλεκτρικό δίκτυο, που επεκτεινόταν και έκαναν αιτήσεις ηλεκτροδότησης για τις κατοικίες τους. Η ΔΕΗ για να προωθήσει τον ηλεκτρισμό στους πολίτες, σκέφτηκε μια έξυπνη και ενδιαφέρουσα ενημερωτική καμπάνια. Έδειχνε σε αφίσες πόσο απλό ήταν να χρησιμοποιήσει ακόμη και ένα παιδάκι την ενέργεια με τις νέες και εύχρηστες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.
 Άλλες φορές έδειχνε την πρόοδο του πολιτισμού και το θαύμα του ηλεκτρισμού. Για να πείσει η ΔΕΗ τις νοικοκυρές σχετικά με τις νέες δυνατότητες που είχαν με τις ηλεκτρικές συσκευές, οργάνωνε ενημερωτικές συγκεντρώσεις. 
Σε αυτές γίνονταν επιδείξεις από υπαλλήλους της ΔΕΗ, οι οποίοι εξηγούσαν πώς λειτουργούν το ψυγείο, το πλυντήριο, ο βραστήρας, κλπ. Στις κουζίνες, η επίδειξη γινόταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς οι υπάλληλοι, όση ώρα μιλούσαν, έψηναν και ένα αρνάκι με πατάτες στο φούρνο. Όταν ήταν έτοιμο, οι νοικοκυρές και οι σύζυγοι που τις ακολουθούσαν, δοκίμαζαν μεζέ από ηλεκτρική συσκευή και έκαναν ερωτήσεις για θέματα κατανάλωσης, κόστους, τιμολογίων, κλπ.

Η ΔΕΗ ήταν μια από τις σημαντικές κρατικές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν με το ποσό που έλαβε η Ελλάδα από το σχέδιο Μάρσαλ. Τα χρήματα ήταν περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια. Όλα είχαν αρχίσει στις 12 Μαρτίου 1947, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, παρουσίασε το δόγμα του για την καταπολέμηση του κομμουνισμού και την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας....


http://www.mixanitouxronou.gr/schedio-marsal-dei-ke-arnaki-tou-fournou/

Αρχειοθήκη ιστολογίου