Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

25η Μαρτίου: "Το Ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται με την Λύτρωση του Έθνους από την σκλαβιά"

Γράφει ο Ελευθερίου Φλώριος
Πρόεδρος ΤΔΕ ΔΕΕΔ/ΔΠΑ,ΕΛΑΪΔΑ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

η 25η Μαρτίου,ημέρα γιορτής για την Χριστιανοσύνη,ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου,και Εθνική Επέτειος,η έναρξη της Επαναστάσεως το 1821, αποτελεί ορόσημο στην νεότερη ιστορία του τόπου.

Είναι από εκείνες τις ημέρες που μένουν βαθιά χαραγμένες στην μνήμη μας, αναλλοίωτες στο πέρασμα των γενεών,τόσο ως προς το θρησκευτικό, όσο και προς το Εθνικό συναίσθημα και περιγράφουν την ιστορική και Χριστιανική συνέχεια μας ως Έθνος.

Είναι η ταύτιση, της επανάστασης του λαού,της συμβολικής υποδήλωσης, ότι το Ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται με την Λύτρωση του Έθνους από την σκλαβιά.


Η πατρίδα μας, ελάχιστη στον παγκόσμιο χάρτη, έχει δώσει μεγαλύτερους και περισσότερους αγώνες,από όση είναι η χρονική της υπόσταση ως κράτος, υπερασπίζοντας εδάφη και παμμέγιστες αξίες όπως η ελευθερία και η δικαιοσύνη.

Η εθνική οντότητα στάθηκε αναλλοίωτη διατηρώντας γλώσσα, ήθη, έθιμα, θρησκεία και ταυτόχρονα την ολοκληρωτική άρνηση στην αφομοίωση των όσων προσπαθούσαν να επιβάλλουν οι κατακτητές, επίτευγμα από μόνο του τεράστιο και ίσως μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία, εάν αναλογιστεί κανείς τα 400 χρόνια σκλαβιάς.

Η δυναμική παρουσία της πνευματικής καθοδήγησης,η συνέχιση του γραπτού και προφορικού λόγου, κρατούσαν όλα τα χρόνια, αναμμένη την δάδα της ελευθερίας και αρκούσε μόλις μια σπίθα για να ξεσπάσει το Έθνος.

Ήταν η ασβέστη επιθυμία ενός βασανισμένου και ταπεινωμένου λαού για την ελευθερία, ενός λαού που δεν έσκυψε το κεφάλι στους κατακτητές του τόπου του, δεν σταμάτησε ποτέ να δίνει αγώνες με αυτοθυσία, αυταπάρνηση, προσδίδοντας μυθικές διαστάσεις στον αγώνα του, δημιουργώντας παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα ρεύματα στην Ευρώπη, τον Φιλελληνισμό.

Ο αγώνας που δεν ήταν ταξικός αλλά εθνικός, αποτελούνταν από ανθρώπους που στο σύνολο τους ως μοναδικό σκοπό είχαν της αλλαγή της ιστορικής τους μοίρας, παίρνοντας την υπέρτατη απόφαση να πεθάνουν ή να ελευθερωθούν.

Ήταν η σύμπραξη ανθρώπων όπως ο Ρήγας Φεραίος και ο Αδαμάντιος Κοραής με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Ανδρέα Μιαούλη που έδωσε στην Ελληνική Ψυχή, πνευματική,αγωνιστική ανάταση και θέληση για να αποτινάξει τον ζυγό.

Αυτή η ημέρα από μόνη της δεν είναι αρκετή για να χαρακτηρίσει ή να υπενθυμίσει ούτε το πνεύμα,ούτε την αγωνιστικότητα, τα ιδανικά ή τις αξίες που ήταν ταγμένοι να υπηρετούν και πρέπει να αποτελούν οδηγό μας, είναι όμως κάθε φορά, μια νέα αρχή για όλους μας, ώστε όταν έρθει η ώρα να μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων γιατί πάντα κάποιος θα επιβουλεύεται την ύπαρξη μας.

Μαζί με την Ελευθερία μας όμως, κερδίσαμε το δικαίωμα μας στην ιστορία να υπερηφανευόμαστε πως η πατρίδα μας, δεν είναι ένας χώρος, στα στενά όρια της έννοιας του, δεν είναι ύλη που καταλαμβάνεται,είναι η αιώνια, αδέσμευτη ιδέα της, που δεν υποτάσσεται και δεν αποθνήσκει.

Ελευθερίου Φλώριος
Πρόεδρος ΤΔΕ ΔΕΕΔ/ΔΠΑ,ΕΛΑΪΔΑ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου