Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΔΕΗ: Market maker στην προθεσμιακή αγορά σε συνεργασία με την Eurobank Equities

ΔΕΗ: Market maker στην προθεσμιακή αγορά σε συνεργασία με την Eurobank Equities
Πετυχημένη και η δεύτερη προσομοίωση της αγοράς, που πραγματοποιήθηκε στις 15/03 με τη συμμετοχή οκτώ εταιρειών
H Eurobank Equities θα αποτελέσει σύμφωνα με πληροφορίες τον χρηματοπιστωτικό φορέα με τον οποίο θα συνεργαστεί η ΔΕΗ, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του market maker στην προθεσμιακή αγορά.

Όπως έχει γράψει το WorldEnergyNews, ένας σημαντικός λόγος που για τη ΔΕΗ είναι απαραίτητη η συνεργασία με έναν χρηματοπιστωτικό φορέα συνιστά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν είναι εξοικειωμένη με το trading χρηματοοικονομικών προϊόντων. Πάντως, σύμφωνα με συγκλίνουσες ενδείξεις, η Eurobank Equities θα συνδράμει σε πρώτη φάση τη ΔΕΗ και με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς η εταιρεία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει ακόμη την ανάπτυξη του λογισμικού για το market making.


Την ίδια στιγμή, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες και η δεύτερη 3ωρη «πρόβα τζενεράλε» της προθεσμιακής αγοράς, στην οποία πήραν μέρος οκτώ εταιρείες. Στην προσομοίωση, η οποία «έτρεξε» και πάλι σαν να λειτουργούσε κανονικά η αγορά, η ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταποκρίθηκε και πάλι απρόσκοπτα στη διεκπεραίωση των εντολών, αποδεικνύοντας ότι είναι έτοιμη για την κανονική «πρεμιέρα».

«Πρεμιέρα» στις 23 Μαρτίου

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της αγοράς παραγώγων έχει αναβληθεί κατά μία εβδομάδα και επίσημα, έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) την προηγούμενη Πέμπτη (12/03). Έτσι, η «πρεμιέρα» της αγοράς θα γίνει τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, αντί για σήμερα (16/03) που προβλεπόταν αρχικά.

Η ανακοίνωση της ΕΧΕ απέδιδε την αναβολή στην τρέχουσα κατάσταση ετοιμότητας της ενεργειακής αγοράς, καθώς και τη διεθνή συγκυρία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία για τη μετάθεση ήταν σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, ώστε η εταιρεία να ολοκληρώσει την προετοιμασία της για να αναλάβει τον ρόλο του market maker. Αίτημα που έγινε δεκτό, καθώς διερευνήθηκε πως η εν λόγω ολιγοήμερη μετάθεση δεν έχει επί της ουσίας καμία επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη διαπραγμάτευσης forward συμβολαίων, χωρίς φυσική παράδοση σε πρώτη φάση, θα παράσχει στους προμηθευτές και τους μεγάλους καταναλωτές τη δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνου, έναντι ακραίων μεταβολών της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη λειτουργία των spot αγορών, που αναμένεται να γίνει το καλοκαίρι, θα ανοίξει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση και forward συμβολαίων με φυσική παράδοση, μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων ανάμεσα σε προμηθευτές ή μεγάλους καταναλωτές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου