Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Στα χέρια της ΕΛΑΣ η σπείρα που ρήμαζε μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ

Οργανωμένη εγκληματική ομάδα αλλοδαπών, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε σωρεία κλοπών και φθορών μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ.
Συγκεκριμένα, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, σε περιοχή του Κάστρου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ορχομενού συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία άλλων δύο ομοεθνών συνεργών τους.
Οι δράστες εντοπίστηκαν να έχουν κρυφτεί εντός αρδευτικού καναλιού, ενώ νωρίτερα, όπως διαπιστώθηκε, είχαν διακόψει την ηλεκτροδότηση σε παρακείμενο αγροτεμάχιο και είχαν αποκόψει από τη βάση του μετασχηματιστή, με σκοπό την αφαίρεση των χάλκινων πηνίων από το εσωτερικό του.

Σε κοντινή απόσταση βρέθηκε και κατασχέθηκε σακίδιο πλάτης, το οποίο περιείχε κατάλληλο εξοπλισμό για την κοπή και κλοπή μετασχηματιστών (κατσαβίδι, πένσα, τανάλια, κλειδιά, γάντια κ.α.).
Στο πλαίσιο της έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, το χρονικό διάστημα από 28 Αυγούστου 2019 έως και 19 Μαρτίου είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, που έκλεβε συστηματικά χαλκό από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως προέκυψε, ενέχονται, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, στη διάπραξη συνολικά 146 κλοπών και φθορών μετασχηματιστών, σε περιοχές του Πύργου, Κάστρου, Κόκκινου, Λουτσίου, Παύλου και Ακραιφνίου Βοιωτίας. Συνολικά αφαίρεσαν 22 τόνους και 292 κιλά χαλκού, ενώ η ζημιά που έχει υποστεί ο Διαχειριστής υπερβαίνει τις 650.000 ευρώ.
Στην πράξη, οι δράστες, αφού εντόπιζαν τον μετασχηματιστή, έκαναν αναρρίχηση στην κολώνα, απενεργοποιούσαν τις ασφάλειες μέσης τάσης που τροφοδοτούσαν τον μετασχηματιστή, ανέβαιναν πάνω στον μετασχηματιστή και ξεβίδωναν τις βίδες από το καπάκι του και τη στήριξή του, έριχναν τον μετασχηματιστή στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χυθεί το λάδι που είχε στο εσωτερικό του και τέλος αφαιρούσαν τα χάλκινα πηνία του.
Κατηγορούμενοι για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων, οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

(Ναυτεμπορική)

Αρχειοθήκη ιστολογίου