Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

«Βουτιά» της Οριακής Τιμής Συστήματος με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας

«Βουτιά» της Οριακής Τιμής Συστήματος με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας
Για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό, την Κυριακή 15 Μαρτίου η ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 38,6 ευρώ/MWh

Ο κορωνοϊός επηρεάζει την τιμή χονδρικής στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που για πρώτη φόρα εδώ και αρκετό καιρό διαμορφώθηκε ακόμη και στα 38,6 ευρώ/MWh, την περασμένη Κυριακή 15 Μαρτίου.

Η μείωση της τιμής, εντάθηκε μετά το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, που σηματοδότησε την έναρξη της διαδικασίας λήψης όλο και πιο αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και αντικατοπτρίζει τη μείωσης της κατανάλωσης, η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη όσο περιορίζεται η οικονομική δραστηριότητα και κλείνουν οι επιχειρήσεις.

Στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, μάλιστα, η πτώση είναι ραγδαία και συνοδεύεται από σημαντική υποχώρηση της τιμής των ρύπων, που έπεσαν κάτω από τα 20 ευρώ/MWh.


Χαμηλά επίπεδα

Οι τιμές στην εγχώρια αγορά, όπως αποτυπώνονται από την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) έπεσαν από τα 50,4 ευρώ/MWh στις 11 Μαρτίου στα 38,6 ευρώ/MWh την Κυριακή 15 Μαρτίου, για να ξανανέβουν πάνω από το επίπεδο των 40 ευρώ χθες Δευτέρα (16/3) που διαμορφώθηκε στα 43,5 ευρώ/MWh και σήμερα Τρίτη (17/3) στα 47,7 ευρώ/MWh. Η ανάκαμψη των δυο αυτών ημερών φαίνεται ότι οφείλεται στην κακοκαιρία.


Πάντως κατά το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας οι τιμές κινήθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 12 Μαρτίου, την επομένη δηλαδή της αναστολή λειτουργίας των σχολείων, κινήθηκαν στα 43,4 ευρώ, έναντι των 55,9 ευρώ/MWh της προηγούμενης Πέμπτης 5/3, την Παρασκευή 13/3 υποχώρησαν στα 41,6 ευρώ/MWh, έναντι 49,2 ευρώ/MWh της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ το Σάββατο 14 Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 42,6 ευρώ/MWh, έναντι 44,5 ευρώ/MWh του προηγούμενου Σαββάτου 7 Μαρτίου.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι την ημέρα της μεγάλης βουτιάς του πετρελαίου (που προοιωνίζεται πτώση και των τιμών του αερίου την περασμένη Δευτέρα 9 Μαρτίου, η ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 41,4 ευρώ/Mwh, έναντι 45,2 ευρώ/MWh της αμέσως προηγούμενης ημέρας που ήταν η Κυριακή 8/3 και έναντι των 49,2 ευρώ/MWh της αμέσως προηγούμενης εργάσιμης ημέρας, της Παρασκευής 6 Μαρτίου.

Σημαντικές απώλειες σε όλη την Ευρώπη

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι τιμές ηλεκτρισμού και στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, προσεγγίζοντας σε ορισμένους δείκτες τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ανάλογη καθοδική πορεία και μάλιστα με εντονότερο ρυθμό ακολουθούν οι τιμές των ρύπων, λόγω της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρισμού εξ’ αιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της ύφεσης στην οποία αναμένεται να περιέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία. Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έπεσαν χθες στα 19,92 ευρώ/τόνο, χάνοντας 9,2% και υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών.

Στη Γερμανία, στις παραδόσεις βασικού φορτίου σποτ της Επόμενης Ημέρας, δηλαδή για σήμερα Τρίτη 17 Μαρτίου, οι τιμές ηλεκτρισμού διαμορφώθηκαν στα 29,5 ευρώ/MWh, κατά 8,5% κάτω από τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας. Στη Γαλλία η αντίστοιχη τιμή υποχώρησε 11,6% στα 28,5 ευρώ/Mwh.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου