Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Κεφάλαια κίνησης 1 δισ ευρώ ψάχνει η αγορά του ρεύματος

Γιώργος Φιντικάκης
Κεφάλαια κίνησης ύψους 1 δισ ευρώ ψάχνει η αγορά του ρεύματος, προκειμένου να είναι σίγουρη ότι ακόμη και στο κακό σενάριο, όπου το lock down της οικονομίας θα κρατήσει πέραν του Ιουνίου, εκείνη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς από την κρίση ρευστότητας.
Κάνοντας καθημερινά τους υπολογισμούς της η αγορά αντιλαμβάνεται ότι οι προ εβδομάδας προβολές, οι οποίες έκαναν λόγο για απώλειες εσόδων 650 εκατ ευρώ σε βάθος τριμήνου, μπορεί σε μερικές εβδομάδες να είναι παρωχημένες και ότι είναι αρκετά πιθανό να απαιτηθεί μια αρκετά μεγαλύτερη “ομπρέλα”.
Στην λογική αυτή, η χρηματοδοτική γέφυρα που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί, δηλαδή το σωσίβιο που θα απαιτηθεί για να καλυφθεί το κενό και να μην “σπάσει” η ενεργειακή αλυσίδα, προκαλώντας ντόμινο, υπολογίζεται χοντρικά, σύμφωνα με όσα λένε πηγές της αγοράς στο "Energypress", στο 1 δισ ευρώ.

Τόσα είναι τα κεφάλαια που εκτιμάται ότι χρειάζεται η αγορά του ρεύματος, προκειμένου να καλύψει με ασφάλεια ένα μεγάλο διάστημα του φετινού καλοκαιριού, περνώντας χωρίς μεγάλους τριγμούς μέσα από το τούνελ της μειωμένης ρευστότητας των αρκετών επόμενων μηνών.
Η εξεύρεση της παραπάνω ρευστότητας είτε μέσω των τραπεζών, είτε μέσω των αγορών, είναι επομένως το ζητούμενο. Οι εγγυήσεις του Δημοσίου, τα λεγόμενα state guarantees, είναι το εργαλείο. Παρέχουν σε μια επιχείρηση την δυνατότητα να πάρει δάνειο διάρκειας 3-4 ετών με ευνοικούς όρους ή να εκδώσει ομόλογο, πχ. με επιτόκιο 1%-2%. Δημιουργούν δηλαδή την κατάλληλη "ομπρέλα", τόσο για τις μεγάλες, όσο κυρίως για τις μικρές και πιο αδύναμες εταιρείες του κλάδου, αυτές που θα πληγούν περισσότερο από το lock down. Και εννοείται ότι εφόσον οι ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 1 δισ ευρώ, αντίστοιχου ύψους θα πρέπει να είναι και οι εγγυήσεις.
Στο κρίσιμο όμως ερώτημα κατά πόσο το 1 δισ ευρώ των εγγυήσεων που αναζητά η αγορά συμπεριλαμβάνεται στα 3 δισ ευρώ του εγγυοδοτικού μηχανισμού στον οποίο αναφέρθηκε χθες το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα ο  υπ. Ανάπτυξης Αδ.Γεωργιάδης, η απάντηση είναι προφανώς αρνητική. Τα ποσά αυτά αφορούν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Στο ιδανικό σενάριο, το 1 δισ που αναζητά η αγορά της προμήθειας θα έπρεπε να προστεθεί στα 3 δισ, ανεβάζοντας τον τελικό λογαριασμό του Εγγυοδοτικού Ταμείου στα 4 δισ ευρώ.
Προσπάθεια για ένα αυτόνομο Εγγυοδοτικό Ταμείο
Το γεγονός ότι η αγορά του ρεύματος έχει ανάγκη από παρόμοια κεφάλαια, άρα και εγγυήσεις, είναι σε πλήρη γνώση του ΥΠΕΝ, γι' αυτό και υπάρχουν συζητήσεις με το υπ. Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί τρόπος εξασφάλισης ενός τέτοιου μηχανισμού : Είτε ως υπο -Ταμείο του Εγγυοδοτικού Ταμείου, είτε ακόμη και ως αυτόνομο Ταμείο.
Προς το παρόν, οι εκτιμήσεις δεν συνηγορούν στο ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο, καθώς οι αντοχές του προϋπολογισμού δοκιμάζονται ήδη. Πολλά για παράδειγμα θα εξαρτηθούν από την συνέχιση εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων από εργαζόμενους και επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες, καθώς με άδεια ταμεία δυσκολεύει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ενίσχυση επί μέρους τομέων, όπως η αγορά του ρεύματος.
Η ανησυχία στο υπ. ΠΕΝ είναι έκδηλη, καθώς η ενέργεια αποτελεί πυλώνα της οικονομίας. Τυχόν κλυδωνισμοί της θα έχουν ευρύτερες παρενέργειες, αυξάνοντας τους κινδύνους και καθυστερώντας την όποια ανάκαμψη, όταν και όποτε αυτή έρθει, με το καλό σενάριο να μιλά για το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Αρχειοθήκη ιστολογίου