Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Στα επίπεδα του 10% “έκατσε” η μείωση των εισπράξεων τον Απρίλιο για την ΔΕΗ

Γιώργος Φιντικάκης
Σημάδια εξομάλυνσης της κατάστασης δείχνει η εισπραξιμότητα στο μέτωπο της ΔΕΗ με τον Απρίλιο να φαίνεται ότι κινήθηκε τελικά στα επίπεδα του -10% έναντι του -25% το Μάρτιο. Αν και τα νούμερα δεν είναι τα οριστικά και η εικόνα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, εντούτοις δεν έχει καμία σχέση με το απόλυτο σοκ των τριών πρώτων εβδομάδων της καραντίνας. Τότε που οι συνταξιούχοι “βραχυκυκλωμένοι” και κλεισμένοι στα σπίτια δεν ήξεραν πως να πληρώσουν αφού η ΔΕΗ δεν είχε ακόμη ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες τηλεφωνικής πληρωμής και ενώ η αμηχανία από το lockdown είχε παγώσει την αγορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, χωρίς να είναι και τα τελικά - δεν έχουν προσμετρηθεί οι εισπράξεις των τελευταίων ημερών που παραδοσιακά είναι υψηλές - δείχνουν ότι τα ποσοστά της μη εισπραξιμότητας έχουν πέσει στο μισό έναντι των πρώτων ημερών. Και το -25% της περιόδου 15 Μαρτίου με αρχές Απριλίου κινείται πλέον στα επίπεδα του -10%, βοηθούμενο και από τις δυνατότητες ηλεκτρονικής και τηλεφωνικής εξόφλησης λογαριασμών που καθιέρωσε στο μεταξύ η ΔΕΗ.
Η κατάσταση δεν προσφέρεται για εφησυχασμό. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι καθώς η οικονομία αρχίζει δειλά -δειλά να βγαίνει από την “γυάλα”, η οριζόντια στήριξη τελειώνει και διαφαίνεται η έκταση της ζημιάς, αρκετοί θα θεωρήσουν ότι προέχουν άλλες προετεραιότητες αντί για την πληρωμή του λογαριασμού στο ρεύμα.
Τραβώντας σταδιακά από την Δευτέρα την προστατευτική “κουρτίνα” του lockdown και όσο η έκταση της οικονομικής απώλειας θα γίνεται ολοένα και πιο μετρήσιμη, είναι πιθανόν μερίδα επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων, να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εταιρεία. Επομένως ο Μάιος είναι ο αμέσως πιο καθοριστικός μήνας μετά τον Απρίλιο για την ΔΕΗ και την αγορά του ρεύματος.
Eπιστροφή στην κανονικότητα;
Το γεγονός ωστόσο ότι δεν επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα για το μήνα που μόλις έφυγε, κάτι λέει. Εφόσον ο Μάιος σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα και δεν αποδειχθεί ότι η οικονομία άνοιξε για να ξανακλείσει μετά από μερικές εβδομάδες, τότε τα πιο δύσκολα για την ΔΕΗ θα έχουν περάσει, πάντα με την παραδοχή ότι η επιδημία δεν θα επιστρέψει δριμύτερη από το φθινόπωρο. 
Σε αντίστοιχη ετοιμότητα βρίσκεται και η υπόλοιπη αγορά ρεύματος, φοβούμενη όπως άλλωστε και η ΔΕΗ τις οφειλές των καταστημάτων που δεν θα ανοίξουν ποτέ μετά τις 4 Μαίου. Τα στοιχεία για τον Μάρτιο έδειξαν ένα ποσοστό λογαριασμών που λήγουν χωρίς να πληρωθούν λίγο πάνω από το 20%, ενώ σε κάποιους προμηθευτές ξεπέρασε και το 35%. 
Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τον χώρο δεν είναι οι καθυστερήσεις των οικιακών καταναλωτών, όσο το ενδεχόμενο πολλές από τα καταστήματα που έκλεισαν να ανοίξουν και μετά από λίγο να κατεβάσουν ξανά τα ρολά ή και να μην ανοίξουν καθόλου. Κάποια επίσης μπορεί να ανοίξουν με άλλο ΑΦΜ, με συνέπεια η αγορά να φορτωθεί ένα οριστικό «φέσι» πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ετερη ανησυχία τροφοδοτείται από το γεγονός ότι το τέλος του καθεστώτος αναστολής των συμβάσεων εργασίας, μαζί με το τέλος του επιδόματος των 800 ευρώ, ανοίγει στους εργοδότες τον δρόμο για απολύσεις. Το ισοζύγιο των απολύσεων τους επόμενους μήνες, κατά πόσο δηλαδή αυτές θα είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, συνδέεται άμεσα με την εισπραξιμότητα των προμηθευτών .
Ανησυχίες σαν αυτές τέθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους εκπροσώπους των προμηθευτών υπόψιν του υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν μαζί του, όπως έγραψε το “Energypress”, με τον τελευταίο να κάνει γνωστό ότι σύντομα θα υπογράψει την  απόφαση για τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ προμηθευτών και Διαχειριστών των δικτύων διανομής και μεταφοράς ηλεκτρισμού. 


 https://energypress.gr/news/sta-epipeda-toy-10-ekatse-i-meiosi-ton-eispraxeon-ton-aprilio-gia-tin-dei-paramenei-o

Αρχειοθήκη ιστολογίου