Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ετοιμάζεται για το καλοκαίρι ο ΑΔΜΗΕ – Αστάθμητος παράγοντας για τη ζήτηση ο κορονοϊός, σύμμαχος ΑΠΕ και εφεδρείες

Γιάννα Παπαδημητρίου
Μπορεί η επικείμενη εντός λίγων ημερών οριστική απόσυρση του ΑΗΣ Αμυνταίου και η προσωρινή απόσυρση του ΑΗΣ Καρδιάς να μειώνει τις μονάδες που μπορεί να αξιοποιήσει ως εφεδρείες για την καλοκαιρινή περίοδο ο ΑΔΜΗΕ, όμως η κατάσταση φαίνεται να μην προκαλεί κάποια ανησυχία στους αρμόδιους φορείς, που πάντως προετοιμάζονται για κάποιο ενδεχόμενο.
Στα ιστορικά δεδομένα αποτυπώνεται αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο 20 Ιουνίου – 20 Αυγούστου, όμως η κατάσταση φέτος έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η πρώτη βασική διαφοροποίηση έχει να κάνει με τις πρωτόγνωρες σε μεγάλο βαθμό συνθήκες εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού και των μέτρων για την αντιμετώπισή της.
Σε αυτά τα πλαίσια, η ζήτηση σε όλη την Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, έχει μειωθεί και δεν προβλέπεται να επανέλθει εξ ολοκλήρου στα συνήθη υψηλά επίπεδα το αμέσως προσεχές διάστημα.
Εξάλλου, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας και διεθνώς, όλοι είναι αρκετά συγκρατημένοι μπροστά στο ενδεχόμενο νέου κύματος, έστω κι όχι των ίδιων διαστάσεων.
Η δεύτερη διαφοροποίηση έχει να κάνει με την ισχύ που μπορούν να διαθέσουν οι εγκατεστημένες μονάδες ΑΠΕ, που έχει αυξηθεί στη χώρα μας, ενώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν σημαντικές ποσότητες διαθέσιμης παραγωγής προς εισαγωγή. 
Σε κάθε περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από τη ΔΕΗ να παραμείνει ο ΑΗΣ Αμυνταίου σε ετοιμότητα για την καλοκαιρινή περίοδο. Κάτι τέτοιο, πάντως, δε θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΑΔΜΗΕ δεν έκανε δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ να προχωρήσει σε συντηρήσεις κάποιων μονάδων της τον Ιούνιο, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες εφεδρείες.
Η κατάσταση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο ΑΔΜΗΕ το καλοκαίρι δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα, πάντως οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μην προκύψει ζήτημα επάρκειας.



Αρχειοθήκη ιστολογίου