Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Επιπλέον 160 εκατ. ευρώ για ΕΤΜΕΑΡ καλούνται να πληρώσουν για το 2019 και το 2020 μεγάλοι και μικροί καταναλωτές της Μέσης Τάσης

Θοδωρής Παναγούλης

Τον υπολογισμό του ποσού που αντιστοιχεί στην εφαρμογή του νέου καθεστώτος μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τις πολύ ενεργοβόρες βιομηχανίες, το οποίο όμως ταυτόχρονα εισάγει αυξημένο ΕΤΜΕΑΡ για τη Μέση Τάση, περιλαμβάνει για πρώτη φορά το Δελτίο που εξέδωσε ο ΔΑΠΕΕΠ για τα οικονομικά του ΕΛΑΠΕ.
Συγκεκριμένα στο Δελτίο υπολογίζεται ότι ο ΕΛΑΠΕ θα έχει παραπάνω έσοδα από την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος 80 εκατ. ευρώ αναδρομικά για το 2019 και άλλα 80 εκατ. ευρώ για το 2020.
Μέχρι σήμερα και μέχρι την ενεργοποίηση από τον ΔΑΠΕΕΠ της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα κριθεί ποιές βιομηχανίες πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στη μειωμένη καταβολή του τέλους (15% του μεσοσταθμικού ΕΤΜΕΑΡ που έχει καθοριστεί στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), οι ενεργοβόρες βιομηχανίες πληρώνουν με το παλιό καθεστώς, γιαυτό άλλωστε ζητούν την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού.

Αντίστοιχα όμως, με το παλιό καθεστώς, πληρώνει και όλη η Μέση Τάση, με αποτέλεσμα να πληρώνει 9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος θα πληρώνει 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2019.
Σε αυτή την κατηγορία καταλέγονται ξενοδοχεία, αλυσίδες λιανικής, τράπεζες, αλλά και βιομηχανίες που δεν είναι εντάσεως ενέργειας, ή δεν περιλαμβάνονται στους επιλέξιμους κλάδους, όπως ορίζονται από τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε.
Για όλους αυτούς, τα επιπλέον ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν για ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2019 και 2020 είναι περισσόταρα από 160 εκατ. ευρώ μιας και σε αυτό το νούμερο, το οποίο όπως προαναφέρθηκε υπολογίζει το Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, πρέπει να προστεθούν και τα ποσά που θα κερδίσει από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος η πολή ενεργοβόρος βιομηχανία.



 https://energypress.gr/news/epipleon-160-ekat-eyro-gia-etmear-kaloyntai-na-plirosoyn-gia-2019-kai-2020-megaloi-kai-mikroi

Αρχειοθήκη ιστολογίου