Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Οικονομικά αποτελέσματα ΔΕΗ για το 2019: Το πρώτο βήμα της επιστροφής στην κανονικότητα – Τι απέδωσαν τα μέτρα του τελευταίου τετραμήνου

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα το απόγευμα, εκτός απρόοπτου, τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ καθώς αναμένεται να καταγραφούν οι επιδόσεις από τις παρεμβάσεις της διοίκησης και της κυβέρνησης του τελευταίου τετράμηνου της περασμένης χρονιάς.
Παράλληλα, από την ανακοίνωση που θα γίνει μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενδεχομένως θα συμπεριλαμβάνεται και μία πρώτη «αχνή» αποτίμηση των πρώτων επιπτώσεων του lockdown λόγω του κορωνοϊού. Όπως επίσης και ο νέος προγραμματισμός πρωτοβουλιών και επενδυτικών κινήσεων για το 2020 μετά τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς δείχνουν να είναι ικανοποιητικά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 με τα μέτρα που έλαβε η διοίκηση του Γιώργου Στάσση όπως οι αναπροσαρμογές των τιμολογίων ρεύματος αλλά και η κατάργηση από την κυβέρνηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ να έχουν αποδώσει. Μένει να φανεί κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της διοίκησης για λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 420 με 470 εκ. ευρώ από 150 εκ. ευρώ το 2018. Αποκατάσταση αναμένεται να δείξουν τα οικονομικά αποτελέσματα και στις ταμειακές ροές.
Η ΔΕΗ, όμως αναμένεται να έχει ακόμη καλύτερη εικόνα τους πρώτους μήνες του 2020 καθώς στις αρχές του έτους εκδόθηκε η απόφαση για την απόδοση παλιότερων οφειλών από ΥΚΩ, ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ, ενώ ένεση ρευστότητας 586,5 εκ. ευρώ έλαβε η εταιρία από το υπουργείο Οικονομικών και για την προπληρωμή της φετινής κατανάλωσης ρεύματος των φορέων της γενικής κυβέρνησης και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η δημόσια επιχείρηση περιμένει επίσης τις κατάλληλες συνθήκες στην αγορά για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δις. ευρώ όπως και για την έκδοση ομολόγου. Τα έσοδα θα της επιτρέψουν την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού της προγράμματος.
Ανάσα φαίνεται να έχει πάρει η εταιρία και από τη μείωση του κόστους ενέργειας με την αραίωση της λειτουργίας των λιγνιτικών της μονάδων.
Βέβαια, στις προκλήσεις της νέας χρονιάς περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας στην εισπραξιμότητά της καθώς και η περαιτέρω απώλεια των μεριδίων της στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.






Αρχειοθήκη ιστολογίου