Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Μετά το Πάσχα η απόφαση για συμψηφισμούς οφειλών ανάμεσα σε προμηθευτές και Διαχειριστές

Γιώργος Φιντικάκης

Συμψηφισμό όσο το δυνατόν περισσότερων παλαιότερων ανεξόφλητων απαιτήσεων μεταξύ προμηθευτών και διαχειριστών, θα προβλέπει η απόφαση του ΥΠΕΝ που αναμένεται να εκδοθεί μετά το Πάσχα. Το πλήθος ωστόσο και οι κατηγορίες των επιτρεπόμενων συμψηφισμών θα καθοριστεί από την γνωμοδότηση της ΡΑΕ η οποία θα ενσωματώνει τις παρατηρήσεις των φορεών της αγοράς κατά την δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η υπουργική απόφαση θα λαμβάνει υπόψιν τις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας του χώρου στην παρούσα φάση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμψηφιστούν μεταξύ τους και όλων των ειδών οι απαιτήσεις.
Μπορεί η γραμμή του υπουργείου να είναι υπέρ των όσο το δυνατόν περισσότερων συμψηφισμών, ωστόσο η απόφαση θα θέτει και κάποια όρια. Για παράδειγμα οφειλές του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα συμψηφίζονται με αυτές που αφορούν τον ειδικό λογαριασμό ΑΕΠ (ΕΛΑΠΕ) για λόγους που σχετίζονται με την βιωσιμότητα του τελευταίου.
Το θέμα ανέδειξαν κατά την πρόσφατη διαβούλευση της ΡΑΕ οι φορείς της αγοράς ΑΠΕ, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την οικονομική υγεία του ΕΛΑΠΕ. Με άλλα λόγια η υπουργική απόφαση θα λαμβάνει υπόψιν τις ανησυχίες που είναι σε γνώση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και οι οποίες θα αποτυπώνονται στην γνωμοδότηση που η τελευταία αναμένεται να αποστείλει σύντομα προς το υπουργείο.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έκανε η ΡΑΕ, καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις από τα εμπλεκόμενα μέρη, ανάλογα προφανώς με την θέση και τα συμφέροντά τους στην αγορά.
Η ΔΕΗ και οι υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ρεύματος είναι της άποψης ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού για το σύνολο των απαιτήσεων- υποχρεώσεων, ακόμα και παλαιότερων ανεξόφλητων υποχρεώσεων.
Σημειώνουν άλλωστε ότι οι συμψηφισμοί αποτελούν μέτρο διευκόλυνσης της ρευστότητας η οποία αποτελεί όρο βιωσιμότητας για εκείνες τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν και το μεγάλο πρόβλημα της μη εισπραξιμότητας.
Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες και οι φορείς των ΑΠΕ παρεμβαίνοντας στην διαβούλευση τάχθηκαν κατά των συμψηφισμών όλων των απαιτήσεων για όλους. Ηταν της άποψης ότι οι συμψηφισμοί κάθε είδους πρέπει να συνιστούν έκτακτο μέτρο καθώς μειώνουν τη διαφάνεια στην αγορά, ενώ στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στρεβλώσεις.
Δήλωσαν δε ότι η θεσμοθέτηση δυνατότητας διενέργειας συμψηφισμών μεταξύ διαφορετικών λογιστικών λογαριασμών του ΔΑΠΕΕΠ αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, μπορεί να επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ έχει μια μάλλον περιοριστική κατεύθυνση, στο να μην επιτρέπονται οι συμψηφισμοί για όλους τους λογαριασμούς, παρά μόνον όσων δεν "χτυπούν" στον κώδικα και στο νόμο. Κρίσιμο για παράδειγμα σημείο είναι το γεγονός ότι θεωρεί πως δεν πρέπει να συμψηφίζονται οφειλές ρυθμιζόμενων χρεώσεων με οφειλές ανταγωνιστικών.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι εάν δεν επιτραπεί να συμψηφίζονται οφειλές που έχουν οι προμηθευτές προς τον ΑΔΜΗΕ (για παράδειγμα) με οφειλές που έχει ο ΑΔΜΗΕ προς τις ίδιες εταιρείες από εκκαθάριση αποκλίσεων, τότε τα ποσά που θα στερηθούν οι εταιρείες ρεύματος θα είναι πολύ μεγάλα. Σαν αποτέλεσμα δεν θα ικανοποιηθεί η ανάγκη διευκόλυνσης ρευστότητας αυτών των εταιρείων.




Αρχειοθήκη ιστολογίου