Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΔΕΗ - Από το χείλος της καταστροφής στο turnaround

Θετικά μηνύματα για την πορεία της εξυγίανσης και το turnaround story της επιχείρησης που μέχρι πριν λίγους μήνες βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής, εκπέμπουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ. Η εταιρεία πέτυχε λειτουργική κερδοφορία EBITDA ύψους 798,9 εκατ. ευρώ, η οποία όμως περιλάμβανε κάποια μη επαναλαμβανόμενα έσοδα. Η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας ήταν στα 333,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 236,8 εκατ. ευρώ, αφορούσαν στο διάστημα του τετάρτου τριμήνου, δηλαδή την περίοδο που είχαν ήδη ληφθεί και απέδωσαν τα έκτακτα μέτρα για τη διάσωση της εταιρείας. 

Όπως επισημαίνουν πηγές της εταιρείας τα αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου του 2019 σηματοδοτούν την αντιστροφή της τάσης και αποτυπώνουν την αλλαγή πορείας στην επιχείρηση και είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η εταιρεία είχε καταγράψει ζημιές ύψους 131,6 εκατ. ευρώ. 
Στο σύνολο του έτους πάντως η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία σημειώνει  υποχώρηση, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά τα κόστη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2, η τιμή των οποίων διπλασιάστηκε. Επιπλέον τα αποτελέσματα της επιχείρησης επιβαρύνθηκαν λογιστικά από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των παγίων το ομίλου. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα προ φόρων επιβαρύνθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τη ζημιογόνο θέση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία ωστόσο περιορίζεται λόγω του επιταχυνόμενου πλάνου της απολιγνιτοποίησης. Σημειώνεται ότι η ζημιά αυτή δεν έχει ταμειακή διάσταση ενώ αντίθετα η διατήρηση των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων επιβαρύνει ταμειακά τη ΔΕΗ με €200-300 εκατ. ετησίως. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη υλοποίησης του πλάνου απολιγνιτοποίησης που έχει καταθέσει η ΔΕΗ μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης, κατά τη διάρκεια του χθεσινού conference call με τους αναλυτές, ανακοίνωσε πρόβλεψη για τη λειτουργική κερδοφορία EBITDA  για το σύνολο του 2020 στα 700 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος τόνισε ότι το μεικτό περιθώριο κέρδους αναμένεται να ευνοηθεί από τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, διοξειδίου του άνθρακα αλλά και από τις μειωμένες χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος (ΟΤΣ).
Επίσης όπως ανακοινώθηκε στους αναλυτές, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση του νέου πλάνου που θα αφορά στην εμπορία με στόχο να ενισχυθούν οι στρατηγικοί στόχοι της ΔΕΗ στην προμήθεια. Το πλάνο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία προϊόντων και λειτουργιών με στόχο να βελτιώσουν τη σχέση με τον πελάτη, ενώ θα ανασχεδιαστεί το δίκτυο των καταστημάτων της επιχείρησης. 
Τέλος η ΔΕΗ επιταχύνει το βηματισμό της προκειμένου να υλοποιήσει τους επενδυτικούς της στόχους στις ΑΠΕ, όπου σε διάστημα 36 μηνών αναμένεται να έχει φτάσει τα 650MW έργων σε λειτουργία. Η εταιρεία διαθέτει αυτή τη στιγμή 160MW έργων σε λειτουργία, 100MW επιπλέον βρίσκονται σε φάση κατασκευής, ενώ 280 MW είναι έτοιμα προς κατασκευή ενώ ακόμη 120MW προετοιμάζονται προκειμένου να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. 
capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου