Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΑΔΜΗΕ: Σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής μετά τις εγκρίσεις από ΥΠΕΝ και Ελεγκτικό Συνέδριο

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Μετά την έκδοση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και τη λειτουργία του διπλού καλωδίου συνολικής ισχύος 1.000 MW, τα καλά νέα για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, το επενδυτικό σχέδιο του 1 δις. ευρώ, συνεχίζονται.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, ενημερώθηκε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τις συμβάσεις με τις εταιρίες που κέρδισαν τον διαγωνισμό για τα τέσσερα καλωδιακά τμήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Έτσι, σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή, είναι εφικτή η υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους εντός του μήνα, βάζοντας πια σε ράγες την εκτέλεση του μεγαλύτερου μέρους του project, ύψους 615 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να εγκρίνει και τη σύμβαση για το άλλο μεγάλο σκέλος του έργου που είναι η κατασκευή των Σταθμών Μετατροπής στο ΚΥΤ Κουμμουνδούρου και τη Δαμάστα Ηρακλείου. Η κοινοπραξία Siemens – ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλλε βελτιωμένη προσφορά στα 370 εκ. ευρώ και αναδείχθηκε ανάδοχος.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σε περίπου μία εβδομάδα με δέκα μέρες αναμένεται να εγκριθεί και η χρηματοδότηση του έργου της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ΕΣΠΑ και μόλις αυτό συμβεί τότε ο ΑΔΜΗΕ θα μπορέσει να ξεκλειδώσει και τραπεζική χρηματοδότηση για το έργο.
Στον Διαχειριστή υπάρχει η εκτίμηση, πως αν αρθούν σύντομα τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, τότε οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες για τη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση θα μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη κι εντός του καλοκαιριού.
Το χρονοδιάγραμμα παραμένει αμετάβλητο για την ολοκλήρωση του έργου στα μέσα του 2023.   
Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα καλωδιακά τμήματα του έργου έχουν κερδίσει κατόπιν ηλεκτρονικής δημοπρασίας:
1.     Η Prysmian, το πρώτο τμήμα  το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική.
2.    Η Nexans, το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο και
3.    Οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ το τρίτο τμήμα το οποίο αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.
4. Η Prysmian έχει αναδειχθεί πλειοδότης και για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στη μελέτη, προμήθεια κι εγκατάσταση οπτικών ινών.


Αρχειοθήκη ιστολογίου