Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

«Ναι» από τη ΡΑΕ σε μακροχρόνιο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ΔΕΔΔΗΕ ενόψει ιδιωτικοποίησης

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Στην ικανοποίηση του αιτήματος της ΔΕΗ για την εκπόνηση μακροχρόνιου και σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου για τον ΔΕΔΔΗΕ, προχωρά η ΡΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Αρχή προχωρά σε συνεργασία με τον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής στη δημιιουργία μεθοδολογίας η οποία θα λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες και θα καθορίζει το έσοδο της εταιρίας. Πηγές αναφέρουν, χωρίς ακόμη να είναι σίγουρο, ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα είναι τετραετούς διάρκειας.
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ζητήσει τη δυνατότητα εκπόνησης πλαισίου με πέντε χρόνια διάρκεια και την πρόβλεψη για επέκταση, πριν τη λήξη της προαναφερόμενης περιόδου, για άλλα πέντε έτη.

Η αρχή θα γίνει από το 2021 και σύμφωνα με πληροφορίες, η μεθοδολογία θα είναι έτοιμη έως το τέλος του Ιουνίου. Ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν γίνει οι αναγκαίες πιλοτικές εφαρμογές και τα απαραίτητα σχέδια.
Η μεθοδολογία θα προβλέπει για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έως σήμερα έχει ετήσια ρυθμιστική περίοδο, την καθιέρωση κινήτρων για την επίτευξη στόχων όπως η μείωση των απωλειών τους συστήματος διανομής και η αναβάθμιση κι ενίσχυση της ποιότητας αλλά κι έξτρα WACC, μπόνους για μεγάλες επενδύσεις που θα είναι ανταποδοτικές για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ανάγκη σταθερού και μακροχρόνιου ρυθμιστικού πλαισίου τονίστηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να είναι πιο άνετη η προσέλκυση επενδυτών ενόψει της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. 
Οι «μνηστήρες» θα είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα έσοδα και τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να διαμορφώσουν τις κατάλληλες οικονομικές προσφορές τους αλλά και να εκπονήσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια. 


Αρχειοθήκη ιστολογίου