Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Αντιδράσεις για τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε οφειλέτες και κακοπληρωτές – Βιαιοπραγίες σε βάρος συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Στην εκτέλεση εντολών κυρίως ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος για τη διακοπή ηλεκτροδότησης στρατηγικών κακοπληρωτών που μέσα στην κρίση βρίσκουν ευκαιρία και δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς προχωρά τις τελευταίες μέρες ο ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως έγραψε το energypress στις 6 Απριλίου, ο Διαχειριστής ξεκίνησε να εκτελεί τις εντολές παρόχων για τις αποκοπές φορτίων σε πελάτες τους, οι οποίοι δεν είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και εμφανίζουν μία τέτοια μόνιμη καταναλωτική συμπεριφορά χωρίς να ανήκουν σε ευάλωτες ή σε οικονομικά ασθενείς κοινωνικές ομάδες.
Έχοντας ως γεγονός την πτώση της εισπραξιμότητας που αγγίζει το 30%, οι ανεξάρτητοι προμηθευτές σπεύδουν να μην  φορτωθούν με επισφάλειες και ζητούν από τον Διαχειριστή να εκτελέσει τις εντολές διακοπών ρεύματος. Στελέχη των εταιριών σημειώνουν πως παρέχουν εκπτώσεις και μειώσεις στα τιμολόγια των πελατών τους προκειμένου να ελαφρυνθούν σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να ανεχτούν υπέρβαση των προθεσμιών αποπληρωμής των λογαριασμών.

Οι κινήσεις αυτές των ιδιωτικών εταιριών προκαλούν αντιδράσεις σε ομάδες του πληθυσμού, όπως στις τάξεις επαγγελματιών και μικρών επιχειρηματιών. Η ΓΣΕΒΕΕ με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι έγινε «αποδέκτης καθημερινών καταγγελιών από επαγγελματίες που λαμβάνουν μηνύματα (sms) από ιδιωτικές εταιρίες ρεύματος για αποκοπές συνδέσεων ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεών τους, λόγω μη εξόφλησης του λογαριασμού», Και μάλιστα σημειώνει πως «έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα με επιστολή της στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.  

Η Γενική Συνομοσπονδία υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσων ενεργειών του Υπουργείου προς τις ιδιωτικές εταιρίες ρεύματος προκειμένου να ανακληθούν οι εντολές αποκοπής κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα».
Αντιδράσεις όμως έρχονται και από μερίδα οφειλετών όταν εμφανίζονται στις κατοικίες τους συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να κόψουν το ρεύμα κατόπιν των σχετικών εντολών που έχει λάβει ο Διαχειριστής από ιδιώτες προμηθευτές. Οι εργαζόμενοι του αντιμετωπίζονται αρκετές φορές με βίαιο τρόπο, όπως ξυλοδαρμοί ή δεχόμενοι και απειλές κατά της ζωής τους.

Η Ένωση Τεχνικών Ελλάδας του ομίλου ΔΕΗ με τελευταία ανακοίνωσή της περιγράφει ένα τέτοιο γεγονός στο Νομό Λαρίσης,  όπου «δύο τεχνικοί υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ Φαρσάλων πήγαν να εκτελέσουν διακοπή ρεύματος κατά εντολή ιδιώτη προμηθευτή και είχε ως αποτέλεσμα να γρονθοκοπηθούν άγρια οι συνάδελφοί μας από δύο «συμπολίτες μας». Παράλληλα, άφησαν ελεύθερα και δύο σκυλιά πιτμπουλ για να εκφοβίσουν αλλά και συνάμα να  κατασπαράξουν τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ σε σημείο να κινδυνεύουν ακόμα και οι ζωές τους! Ευτυχώς, οι συνάδελφοι πρόλαβαν την τελευταία στιγμή τα χειρότερα αλλά ο ένας από αυτούς δέχτηκε και τα περισσότερα χτυπήματα, με αποτέλεσμα να μεταβεί στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων ώστε να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες».  


 https://energypress.gr/news/antidraseis-gia-tis-diakopes-ilektrodotisis-se-ofeiletes-kai-kakoplirotes-viaiopragies-se-varos

Αρχειοθήκη ιστολογίου