Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Τα χρέη στη ΔΕΗ καίνε τους αγρότες, απότιστες κινδυνεύουν να μείνουν οι καλλιέργειες

Αγρότες: Η κυβέρνηση διαλύει την αγροτιά - Ειδήσεις - News 
Ενόψει καλοκαιριού επιτακτικά τίθεται το θέμα μιας γενικότερης ρύθμισης, η οποία δεν έχει έρθει ούτε εν μέσω κορονοϊού. Ανάστατοι οι αγρότες με τη ΔΕΗ που τους ζητά, χρήματα που δεν έχουν. 
Όπως σημειώνουν αγρότες που επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Βόρεια Ελλάδα, η
Στερεά και η Πελοπόννησος, όσο κι αν έχουν προσπαθήσει να έλθουν σε συμφωνία για τυχόν περσινά απλήρωτα υπόλοιπα από παροχές προς τη ΔΕΗ, έχουν πέσει σε... τοίχο.
Για παράδειγμα λέει ένας αγρότης από τη Θεσσαλονίκη, ότι πήγε στη ΔΕΗ να διευθετήσει ένα χρέος 3.000 ευρώ από αγροτικό τιμολόγιο, περσινό και ζήτησε να πληρώσει σε δυο ή τρεις δόσεις το ποσό, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό, με τη δικαιολογία ότι είναι μεγάλη η παροχή και κατηγορίας Γ 21, 22.
Συνεπώς αν δεν υπάρξει πρόνοια πολύς κόσμος θα μείνει χωρίς ρεύμα και δεν θα μπορεί να ποτίσει τις καλλιέργειές του το ερχόμενο καλοκαίρι.
Σημειωτεόν ότι οι αγρότες απευθύνονται στη ΔΕΗ για επανασύνδεση, αλλά και σε ιδιώτες παρόχους, αλλά υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και απαιτούνται πολλές φορές χαρτιά που δεν υπάρχουν λόγω ιδιαιτεροτήτων με τα κληρονομικά κ.λπ.
Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στους αγρότες αλλά και σε επιχειρήσεις καθώς και νοικοκυριά από την τακτική της ΔΕΗ πήγε στη Βουλή με Αναφορά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης. Στην Αναφορά προς τον υπουργό Ανάπτυξης, ο κ. Κόκκαλης κάνει λόγο για απαράδεκτη τακτική των ιδιωτικών παρόχων ρεύματος που ανέχεται η ΔΕΗ, να προχωρούν σε διακοπές συνδέσεων εν μέσω πανδημίας, ενώ παράλληλα καυτηριάζει το γεγονός πως η ΔΕΗ είναι κυριολεκτικά «άφαντη» απέναντι στους αγρότες που επιχειρούν να επανασυνδέσουν το ηλεκτρικό ρεύμα στις αρδευτικές τους γεωτρήσεις.
Μέχρι ένα σημείο λένε αγρότες έχει δίκιο και η ΔΕΗ να θέλει να εισπράξει τα χρήματά της αλλά εν μέσω πανδημίας καλό είναι να γίνονται διευκολύνσεις
Αναλυτικά η Αναφορά:
«Κύριε Υπουργέ, η περίοδος της πανδημίας, που διανύουμε συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου για χιλιάδες αγροτών -- παραγωγών στην Θεσσαλία και σε όλους τους αγροτικούς νομούς. Ζητήματα τα οποία από καιρό έχουν τεθεί προς επίλυση ενώπιον Σας, όχι μόνο δεν έχουν διευθετηθεί προς όφελος των αγροτών και των καλλιεργειών τους, αλλά πλέον η μη αντιμετώπισή τους είναι καταστροφική.
Α) Πρόκειται για τα αγροτικά τιμολόγια και τις περιπτώσεις πλήθους αγροτών που είτε έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς προς την ΔΕΗ, είτε έχουν κομμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της λεγόμενης «καθολικής υπηρεσίας», οι οποίοι αδυνατούν να επανέλθουν κανονικά στο πελατολόγιο της ΔΕΗ και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή στη νέα καλλιεργητική περίοδο που ξεκινά σε λίγες ημέρες.
Προκειμένου να επαναφέρει η ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα και να μπορέσουν οι αγρότες να θέσουν σε λειτουργία τις γεωτρήσεις τους για να αρδεύσουν τις καλλιέργειες τους, πρέπει να καταβάλλουν μέρος οφειλών από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, και συγχρόνως να υποβληθούν σε γραφειοκρατική διαδικασία προς την ΔΕΗ και άλλες υπηρεσίες, όπως ο ΤΟΕΒ, προκειμένου να καταθέσουν και να αξιολογηθούν τα δικαιολογητικά τους, ώστε να ενταχθούν σε ρύθμιση και να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος.
Όμως η διαδικασία αυτή είναι πρακτικά αδύνατη, διότι : Α) οι αγρότες επίσης έχουν πληγεί από την πανδημία και αντιμετωπίζουν προβλήματα άμεσης οικονομικής επιβίωσης, επομένως είναι αδύνατο και καταχρηστικό για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν να καταβάλλουν άμεσα χρήματα προς την ΔΕΗ, και β) ακόμη κι αν έχουν τυχόν κάποιοι εξ αυτών έχουν την οικονομική δυνατότητα, τα καταστήματα της ΔΕΗ είναι κλειστά.
Επομένως, ενόψει του ότι η αρδευτική περίοδος ξεκινάει το επόμενο διάστημα και οι αγρότες πρέπει να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος διευθέτησης της διαφοράς, που χωρίζει τους παραγωγούς με τη ΔΕΗ, με την κρατική παρέμβαση, με σκοπό την απρόσκοπτη παροχή σε ρεύμα για όλους τους αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς η άντληση αποτελεί κύριο μέσο πρόσβασης στο απαραίτητο νερό, ώστε οι ίδιοι να είναι σε θέση να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους.
Β) Παρατηρείται ήδη το φαινόμενο της διακοπής ηλεκτροδότησης σε επιχειρήσεις, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή ενόψει της πανδημίας και σε νοικοκυριά, από ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι δίνουν την εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να προβεί σε διακοπή της ηλεκτροδότησης, λόγω οφειλών.
Είναι περιττό να σας αναπτύξω το επαχθές και καταχρηστικό του μέτρου αυτού εν μέσω πανδημίας από ιδιώτες παρόχους, που μπορεί να συμπαρασύρει και την ΔΕΗ στην διαδικασία αυτή.
Για τα ανωτέρω θέματα που χρήζουν άμεσης ρύθμισης παρακαλώ να προβείτε στις δέουσες ενέργειες».

www.agrotypos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου