Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Γ.Θωμάς: Ανάσα ρευστότητας στους προμηθευτές με μικρή παράταση στην καταβολή μέρους ρυθμιζόμενων χρεώσεων

Γ.Θωμάς: Ανάσα ρευστότητας στους προμηθευτές με μικρή παράταση στην καταβολή μέρους ρυθμιζόμενων χρεώσεων



ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα και δίκτυα οι βασικοί «πυλώνες» της ατζέντας του ΥΠΕΝ για την «επόμενη ημέρα» μετά την κρίση του κορωνοϊού, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας στην εκπομπή «Market Watch» και τους δημοσιογράφους Π.Μπουσμπουρέλη και Σ.Ροδοπούλου

Ανάσα ρευστότητας στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει το ΥΠΕΝ, λαμβάνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να παραταθεί κατά 1-2 μήνες ο χρόνος πληρωμής ενός ποσοστού από ορισμένες ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, στη συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Market Watch» του Action 24 και τους δημοσιογράφους Π.Μπουσμπουρέλη και Σ.Ροδοπούλου, συμπληρώνοντας ότι ένα τέτοιο «μικρό μαξιλάρι» είναι απαραίτητο ώστε να παραμείνει υγιής ο κλάδος. Επισήμανε πως η στήριξη των εταιρειών θα γίνει με μέτρο, με γνώμονα να διασφαλιστεί η συνέχιση της απρόσκοπτης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.



Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, για τους προμηθευτές λειτουργεί θετικά η μείωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, η οποία μάλιστα όπως είπε σταδιακά θα αρχίσει να «περνά» ολοένα περισσότερο και στη λιανική. Την ίδια στιγμή ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, οι εταιρείες προμήθειας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ρίσκο στα θέματα εισπραξιμότητας, ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να βοηθήσουν στους πελάτες τους να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην κρίση.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ενέργειας, στη δεδομένη συγκυρία κυρίαρχο ζήτημα αποτελούν τα θέματα ρευστότητας της αγοράς. Παρ’ όλα αυτά, όπως πρόσθεσε, τους αμέσως επόμενους μήνες θα χρειαστεί διαχείριση και το ζήτημα της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, η περιορισμένη ζήτηση θα συνεχιστεί ακόμα και όταν αρχίσει να αίρεται το lockdown, καθώς θα είναι σταδιακή η επαναναφορά στην κανονική οικονομική ζωή.

Καμία παρέκκλιση στην απολιγνιτοποίηση

Μιλώντας για την «επόμενη ημέρα» μετά την κρίση του κορωνοϊού, επισήμανε πως στόχος του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσουν δρομολογημένες παρεμβάσεις όπως η απολιγνιτοποίηση, με δεδομένο ότι ο ενεργειακός και κατασκευαστικός τομέας έχουν κομβικό ρόλο στην «πράσινη» ανάπτυξη, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι η άμεση εκκίνηση προγραμμάτων ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως το «Ηλέκτρα» για τα δημόσια κτίρια, το οποίο επρόκειτο να προκηρυχθεί πριν το Πάσχα, αλλά θα καθυστερήσει κατά 1-2 μήνες. Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται και ένα νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις ώστε να ενισχυθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, ξεκινώντας από την υποβολή μετά το Πάσχα στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που απλοποιούν τις «πράσινες» επενδύσεις.

Μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας

Επίσης, αλληλένδετη με την «πράσινη» στροφή είναι και η ατζέντα του ΥΠΕΝ για την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, όπως σημείωσε, οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, πέρα από πηγή «πράσινης» ανάπτυξης, είναι και πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Τέλος, στόχος του υπουργείου είναι να συνεχίσει τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, το οποίο είναι ακριβό στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, δομική «απάντηση» σε αυτή την πρόκληση θα αποτελέσει η εφαρμογή του Target Model για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Όπως σημείωσε προς το παρόν διατηρούνται οι στόχοι για έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Ιούλιο, αν και η κρίση του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει προβλήματα με την αναχώρηση από τη χώρα μας ξένων τεχνικών. Ωστόσο, ακόμη κι αν υπάρξει κάποια μικρή καθυστέρηση θα είναι διαχειρίσιμη, ενώ σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι πως μετά το καλοκαίρι θα λειτουργούν κανονικά οι νέες αγορές.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου