Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Τα 3 διαθέσιμα "όπλα" ρευστότητας στη φαρέτρα της ΔΕΗ

Παρά τα πρωτοφανή έκτακτα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα μεταφράζονταν σε… "στάση πληρωμών”, η πραγματικότητα για τους λογαριασμούς ρεύματος είναι εντελώς διαφορετική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εικόνα που υπάρχει για τις εισπράξεις από λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ, για τον μήνα Μάρτιο, είναι ότι οι λογαριασμοί σε καθυστέρηση είναι κάτω από το 25%. Και όχι μόνον αυτό, αλλά επιπλέον κατά τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, η εικόνα είναι ακόμη καλύτερη, σε σύγκριση με τον Μάρτιο.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι απομακρύνεται σημαντικά ο κίνδυνος να επαληθευτούν τα ακραία σενάρια μείωσης της εισπραξιμότητας σε ποσοστά που προσεγγίζουν έως και το 50%. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, όπως όλες οι εταιρείες του κλάδου, αλλά και γενικώς όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, είναι υποχρεωμένη να καταρτίζει διάφορα σενάρια, από το πιο αισιόδοξο έως το πιο ακραία αρνητικό, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει διασφαλίσει ότι έχει στη φαρέτρα της τρία ισχυρά "όπλα" για να καλύψει ακόμη και το σενάριο της μείωσης της εισπραξιμότητας σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από το 20 - 25% του περασμένου Μαρτίου. Ποια είναι αυτά τα "όπλα” ρευστότητας;
 
Το πρώτο αφορά στην τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών: η εταιρεία είναι έτοιμη, μόλις συντρέξουν οι κατάλληλες συνθήκες, να βγει στις αγορές για τα δύο πακέτα τιτλοποίησης που σχεδιάζονται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Προϋπόθεση για το βήμα αυτό είναι να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές. Δεύτερον, η εταιρεία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Επενδυτική Τράπεζα, με την οποία έχει ανοιχτούς διαύλους συνεργασίας. Τρίτον, το ταμείο εγγυοδοσίας για την ενέργεια, που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και θα αφορά στο σύνολο της αγοράς προμήθειας, δηλαδή τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους ιδιώτες παρόχους.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού μεταβάλλεται διαρκώς και δημιουργούνται συνεχώς νέα δεδομένα, είναι σαφές ότι μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των εισπράξεων αλλά και της ρευστότητας της επιχείρησης θα υπάρχει περί τα τέλη του μήνα. Άλλωστε, εκτός από τα έσοδα, η ρευστότητα της επιχείρησης επηρεάζεται θετικά και από τα μειωμένα κόστη που έχουν προκύψει εξαιτίας της μείωσης των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, του κόστους του φυσικού αερίου αλλά και της οριακής τιμής του συστήματος (χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος).
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου