Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Κομισιόν: Στην Ελλάδα η υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλ. ενέργειας το δ’ τρίμηνο 2019

Κομισιόν: Στην Ελλάδα η υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλ. ενέργειας το δ’ τρίμηνο 2019
Η πρωτιά στο report της Ε.Ε. μία ακόμη απόδειξη ότι η εγχώρια αγορά είναι κατά περίπου 50% ακριβότερη από αυτές της κεντρικής Ευρώπης

Στην Ελλάδα καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η υψηλότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ.

Όπως προκύπτει από το τριμηνιαίο report της Κομισιόν για τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ28, στην Ελλάδα η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας το τέταρτο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκε σε 59,5 €/MWh αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική αγορά είναι κατά περίπου 50% ακριβότερη σε σχέση με αυτή της κεντρικής Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση χονδρική τιμή στην Γερμανία διαμορφώθηκε σε 36,7 €/MWh, στη Γαλλία στα 40,4 €/MWh, στην Ισπανία 41,1€/MWh και στην Ιταλία στα 48,1 €/MWh.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι υψηλές είναι οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και αναφέρονται χαρακτηριστικά η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Όμως και στις δυο αυτές αγορές η μέση χονδρική τιμή διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από ό,τι στην ελληνική και συγκεκριμένα στα 46,6 €/MWh για τη Βουλγαρία και στα 49,7 €/MWh, για τη Ρουμανία.

Εκτοπισμός του άνθρακα από ΑΠΕ και φυσικό αέριο

Σύμφωνα με το τριμηνιαίο report της Κομισιόν η μείωση της τιμής του CO2 σε συνδυασμό με ακριβότερο αέριο μείωσε την ένταση της στροφής από τον άνθρακα στο αέριο το τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο. Παρ 'όλα αυτά, οι μονάδες άνθρακα παραμένουν υπό πίεση και εξωθούνται από την αγορά όχι μόνο από το φυσικό αέριο, αλλά και από τις ΑΠΕ και την πτώση της κατανάλωσης. Ακόμη και η σχετικά φθηνότερη λιγνιτική παραγωγή αντιμετώπισε ανεπιθύμητες επιπτώσεις λόγω των υψηλών εκπομπών ρύπων.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και λιγνίτη στην ΕΕ28 μειώθηκε κατά 26% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2019 (ή κατά 39 TWh σε απόλυτους αριθμούς). Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο κατόρθωσαν να αντικαταστήσουν σχετικά μικρό μέρος της απώλειας, αυξάνοντας την παραγωγή τους κατά 5% (ή 9 TWh).

Το υπόλοιπο καλύφθηκε από ΑΠΕ (+29 TWh), κυρίως αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης (-7 TWh). Τον Δεκέμβριο, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο μείγμα μειώθηκε κάτω από το 35%, το χαμηλότερο ποσοστό για το συγκεκριμένο μήνα.

Το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα ενέργειας της ΕΕ-28 ανήλθε σε 35% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ποσοστό υψηλότερο από αυτό της Κίνας (27%), της Ινδίας (21%) και των ΗΠΑ (18%). Για το σύνολο του 2019, ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 12%

Μείωση των τιμών χονδρικής

Η πτώση των τιμών των ρύπων οδήγησε τις τιμές χονδρικής σε χαμηλότερα επίπεδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές το 4ο τρίμηνο του 2019, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου.

Η Γαλλία και αρκετοί γείτονές της γνώρισαν αυξανόμενες τιμές βασικού φορτίου λόγω συντήρησης μονάδων αλλά και απροσδόκητες διακοπές του γαλλικού πυρηνικού στόλου. Η μέση χονδρική τιμή σε ολόκληρη την ΕΕ μειώθηκε κατά 7% στα 43,9/MWh σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το 2019, μόνο οι τρεις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας σημείωσαν σημαντικές ετήσιες αυξήσεις στις τιμές βασικών φορτίων, λόγω των ακριβότερων δικαιωμάτων εκπομπής, της σχετικά χαμηλής υδροηλεκτρικής παραγωγής και της υψηλότερης κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, οι Κάτω Χώρες και η Γαλλία, αντιθέτως, είδαν τις τιμές του βασικού φορτίου να μειώνονται περισσότερο από το 1/5 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο λόγω της αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ, της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου της μεγαλύτερης δυνατότητας διασύνδεσης και της μείωσης της κατανάλωσης.

Με ετήσιο μέσο όρο κάτω των 38 €/MWh, η Γερμανία είχε τις χαμηλότερες χονδρικές τιμές στην Ευρώπη το 2019. Στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι ωριαίες χονδρικές τιμές μειώθηκαν κάτω από 30 €/MWh.
Μικρότερη πτώση στην αγορά λιανικής

Στην έκθεση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι αν και η ενεργειακή συνιστώσα των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών μειώθηκε σε 10 από τις 28 χώρες της ΕΕ από τον Δεκέμβριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2019, η γενική μείωση των ευρωπαϊκών τιμών χονδρικής που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του 2019 δεν έχει περάσει πλήρως στην αγορά λιανικής πώλησης.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι προμηθευτές συνήθως αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια εκ των προτέρων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μια χρονική υστέρηση μεταξύ των εξελίξεων στις αγορές χονδρικής και λιανικής. Αυτό αποτελεί επίσης ευκαιρία για τους εμπόρους λιανικής πώλησης για πιο δυναμικές προσφορές τιμών. Κατά τη διάρκεια του 2019, η μέση εκτιμώμενη στην τιμή λιανικής της ΕΕ28 για τη βιομηχανία εντάσεως ενέργειας αυξήθηκε κατά 7%.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου