Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

«Στενός κορσές» από ΡΑΕ στην αγορά ρεύματος για την πορεία της εισπραξιμότητας

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Υπό αυστηρή εποπτεία θέτει την αγορά ηλεκτρισμού η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιδιώκοντας να προλάβει μεγαλύτερη διασπορά των κρουσμάτων της μη πληρωμής λογαριασμών που θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των εταιριών προμήθειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ ζήτησε να λαμβάνει κάθε εβδομάδα αναφορά από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους για συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εισπραξιμότητα των λογαριασμών αλλά και την απόδοση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ).
Ήδη, αναφέρουν πηγές, οι πρώτες επιστολές έχουν φτάσει στους προμηθευτές, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα, για πρώτη φορά, να γνωστοποιήσουν στην Αρχή τον αριθμό πελατών και την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν οι πελάτες τους, το ύψος των εκδοθέντων λογαριασμών με τις
προθεσμίες εξόφλησης, τα ποσά που εισπράττουν για την κατανάλωση ρεύματος (ανταγωνιστικό σκέλος) καθώς και για το ρυθμιζόμενο τμήμα (τέλη χρήσης δικτύων διανομής, μεταφοράς κλπ.) και βέβαια το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών και τις ημέρες καθυστέρησης.
Με το τελευταίο αίτημα η Αρχή επιδιώκει να διαμορφώσει ιδία άποψη ώστε να μπορεί να γνωμοδοτήσει για το ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για το οποίο θα δοθεί πίστωση στους προμηθευτές. Να μπορούν δηλαδή να το πληρώσουν οι προμηθευτές στους Διαχειριστές όχι στις 30 ημέρες όπως ισχύει σήμερα, αλλά στις 60 ημέρες. Ως γνωστόν υπάρχει η σκέψη, η πίστωση αυτή να αφορά το 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που πρέπει να καταβάλλει κάθε προμηθευτής.
«Κάθε τέτοια απόφαση στην ηλεκτρική αγορά είναι δύσκολη καθώς αφορά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και έχει συνέπειες. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να λαμβάνεται χωρίς τεκμηρίωση και αναλογικότητα με τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς» δηλώνει στο energypress αρμόδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΡΑΕ και συμπληρώνει: «Από τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε από τους προμηθευτές θα δούμε ποιά είναι η άμεση ανάγκη, και στη συνέχεια, με την επικαιροποίηση, θα βλέπουμε εάν χρειάζονται και άλλες βελτιωτικές κινήσεις».
Τη συγκέντρωση στοιχείων από τους προμηθευτές θεωρεί αναγκαία, για τους ίδιους λόγους, και το ΥΠΕΝ και βρίσκεται σε συνεννόηση με τη ΡΑΕ για να μην ζητούνται τα ίδια πράγματα δύο φορές.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι πολλοί προμηθευτές δεν έκρυβαν χθες τη δυσαρέσκειά τους από την αναλυτικότητα των στοιχείων που ζητά η ΡΑΕ και το ταχύ της απαίτησης αποστολής τους, ειδικά υπό συνθήκες λειτουργίας «ειδικού τύπου» των εταιρειών λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού. Κάποιοι μάλιστα από τους αποδέκτες της επιστολής, φέρονται προβληματισμένοι από το γεγονός ότι καλούνται να δηλώσουν και απόρρητα δεδομένα της εμπορικής τους πολιτικής, φοβούμενοι ακόμα και διαρροές.
Στη ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει σημάνει συναγερμός για το θέμα της εισπραξιμότητας καθώς ήδη έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια μείωσης των πληρωμών. Παράγοντες της αγοράς μιλούν για πτώση των εσόδων της τάξης του 25% με 30%, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για μη πληρωμή λογαριασμών τις πρώτες μέρες της γενικής απαγόρευσης και του κλεισίματος των επιχειρήσεων από το περίπου 10% των νοικοκυριών. Ποσοστό, το οποίο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι πολύ πιθανόν να διπλασιαστεί στο τέλος του Απριλίου, αλλά και να μεγαλώσει όσο θα περνούν οι μέρες του locdown της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθούν διαπιστώσεις εταιριών προμήθειας ρεύματος πως στην κατάσταση αυτή έχουν κάνει επανεμφάνιση στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κρίση και αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς.
Για αυτήν την κατηγορία, ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης έχει προειδοποιήσει με διακοπές ηλεκτροδότησης. 



 https://energypress.gr/news/stenos-korses-apo-rae-stin-agora-reymatos-gia-tin-poreia-tis-eispraximotitas-zita-evdomadiaia

Αρχειοθήκη ιστολογίου