Κυριακή 26 Απριλίου 2020

ΚΚΕ: Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της απολιγνιτοποίησης είναι η νέα “πανδημία”

Με την παρακάτω ανακοίνωση σχολίασε το ΚΚΕ τις εξελίξεις αναφορικά με το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου και το Ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ:
Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για το λαό μας με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης της ΝΔ και των μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια προχωράνε ακάθεκτοι, χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες για το λαό και τους εργαζόμενους καθώς τα κέρδη των μονοπωλίων πρέπει να “διασφαλίζονται” σε όλες τις συνθήκες.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της απολιγνιτοποίησης είναι η νέα “πανδημία” που απειλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, αφού αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ με στόχο την επιτάχυνση επενδύσεων δις ευρώ από τους πράσινους μονοπωλιακούς ομίλους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι όποιες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, δεν έχουν να κάνουν με την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων αλλά με το ποιος μονοπωλιακός όμιλος θα έχει το πάνω χέρι στην παραγωγή και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, ποιος θα καρπωθεί περισσότερες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις γα να βγάλει περισσότερα κέρδη. Για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, κυβέρνηση ΝΔ και ΔΕΗ Α.Ε, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος προχωράνε στο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων. Έτσι έπειτα από το οριστικό κλείσιμο των μονάδων 1-2 του ΑΗΣ Καρδιάς κλείνουν σύντομα το ορυχείο Αμυνταίου και ο ΑΗΣ Αμυνταίου.
Το λεγόμενο “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” είναι στην πραγματικότητα ένας νέος γύρος επιδοτήσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους, για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας τους.
Μόνο ως υποκρισία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ευαισθησία της κυβέρνησης αλλά και των μεγάλων καπιταλιστικών κολοσσών για το περιβάλλον, τη στιγμή που στα σχέδιά τους προτείνουν την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων ως εναλλακτική πρόταση για τη Δυτική Μακεδονία.
Τις πρώτες συνέπειες της απολιγνιτοποίησης ο λαός της περιοχής μας τις βίωσε αυτό το χειμώνα, με τις λιγνιτικές μονάδες να «βγαίνουν» για διάφορους λόγους εκτός συστήματος (είτε επάρκειας, είτε συντήρησης, είτε γιατί αποσύρονται οριστικά!). Έτσι με μικρές ποσότητες θερμικού φορτίου διαθέσιμες αρκετές οικογένειες βίωσαν το τι θα επακολουθήσει κατά την «μεταλιγνιτική εποχή». Κάποιοι ήδη έχουν πάρει τα μέτρα τους όπως πχ ο Δήμος Αμυνταίου που έχει ήδη αυξήσει τα τιμολόγια τηλεθέρμανσης κατά 30%, αλλά και σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα στρώνουν το έδαφος για μελλοντικές αυξήσεις στα τιμολόγια καθώς για την επάρκεια του συστήματος τηλεθέρμανσης απαιτείται η καύση χιλιάδων τόνων πετρελαίου που τελικά αργά ή γρήγορα το κόστος θα το μεταβιβάσουν στους καταναλωτές.
Η τεράστια αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, οι αυξήσεις στα τιμολόγια τηλεθέρμανσης, οι χαμένες θέσεις εργασίας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων μέσα από τις ειδικές οικονομικές ζώνες, η καταστροφή του περιβάλλοντος μέσα από την καύση απορριμμάτων, οι μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και η αξιοποίηση των τελευταίων ΠΝΠ της κυβέρνησης θα είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους.
Τα όποια «αντισταθμιστικά» και οι προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να αναπληρώσουν τις τεράστιες απώλειες που θα υποστούν ο λαός και οι εργαζόμενοι. Οι όποιες θέσεις εργασίας ισχυρίζονται ότι θα δημιουργηθούν θα είναι με όρους γαλέρας, με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα που έχουν συνδιαμορφώσει ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις.
Από την απολιγνιτοποίηση μόνος χαμένος θα είναι ο λαός και κερδισμένοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια.
Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα πως εναντιώνεται στο σχέδιο κυβέρνησης – ΕΕ για την απολιγνιτοποίηση, πρωτοστατώντας και ενισχύοντας τους αγώνες των εργαζομένων απέναντι σε αυτήν την πολιτική με αιτήματα:
  • Κανένα κλείσιμο – πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείων. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ.
  • Καμία απόλυση εργαζόμενου. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Να μην υπάρξει καμιά διακοπή στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου. Ούτε σκέψη για αύξηση στους λογαριασμούς τηλεθέρμανσης. Επέκταση του δικτύου στα χωριά στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό, καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια.
Το ΚΚΕ απευθύνεται με ξεκάθαρο λόγο στους εργαζόμενους και προτείνει το δρόμο της εργατικής – λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα της ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία. Τα ενεργειακά έργα θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και εργατικό έλεγχο προς όφελος του λαού.
Έτσι, στην ενέργεια, όπως και σε όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, θα λειτουργεί ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Θα μπορεί επεξεργάζεται την ενεργειακή πολιτική με άξονες: την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας (λιγνίτη, υδροηλεκτρική, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κλπ.), τη συστηματική έρευνα και εξεύρεση νέων πηγών (πιθανά κοιτάσματα σε Ιόνιο – Αιγαίο κλπ.) και αξιοποίηση των τεχνολογιών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, την επιδίωξη διακρατικής αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Ο ενεργειακός σχεδιασμός θα διασφαλίζει τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, την εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Πάνω από όλα θα κατοχυρώνει ότι το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να οργανωθεί η πάλη του λαού και να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος της ικανοποίησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Αρχειοθήκη ιστολογίου