Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Τις οφειλές των καταστημάτων που δεν θα ανοίξουν ποτέ φοβούνται οι προμηθευτές

Θοδωρής Παναγούλης
Την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην ηλεκτρική αγορά ως συνέπεια της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης εξέφρασαν για μια ακόμα φορά οι εκπρόσωποι των εταιρειών προμήθειας ρεύματος και αερίου που είχαν χθες νέα τηλεσύσκεψη με τον κ. Θωμά και τους επιτελείς του ΥΠΕΝ.
Από την πλευρά του Υπουργείου η προσπάθεια είναι να έχει σαφή και πλήρη εικόνα της πορείας των εισπράξεων των προμηθευτών, προκειμένου να προχωρήσει σε μέτρα διευκόλυνσης της ρευστότητάς τους, με τρόπο αναλογικό ως προς το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που στέλνουν οι προμηθευτές στη ΡΑΕ και στο Υπουργείο, υπάρχει μια σαφής υστέρηση στις έγκαιρες πληρωμές λογαριασμών εκ μέρους των καταναλωτών (το ποσοστό των λογαριασμών που λήγουν χωρίς να πληρωθούν κινείται κατά κανόνα λίγο πάνω από το 20% και σε άλλες ξεπερνάει και το 35%), ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που πληρώνουν τελικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τη λήξη της προθεσμίας.
Συνεπώς εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τις εταιρείες δεν είναι οι καθυστερήσεις των οικιακών καταναλωτών, αλλά η μη πληρωμή από τα καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει λόγω των μέτρων. Ο φόβος έγκειται στο ότι πολλές από αυτές δεν θα ανοίξουν ξανά, ή θα ανοίξουν με άλλα ΑΦΜ, με συνέπεια να μείνει στην αγορά ένα οριστικό «φέσι» πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Θωμάς ενημέρωσε ότι σύντομα θα υπογράψει την υπουργική απόφαση για τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ προμηθευτών και Διαχειριστών των δικτύων διανομής και μεταφοράς ηλεκτρισμού, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο επεξεργάζεται το μηχανισμό για την παροχή ρευστότητας προς τους διαχειριστές προκειμένου να καλύπτουν την «τρύπα» από το 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που οι προμηθευτές θα πληρώνουν με πίστωση.
Όπως είπε ο κ. Θωμάς, τα όποια ελλείμματα ρευστότητας θα καλύπτονται με την παροχή εγγυήσεων, καθώς έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB).
Ανάγκη άμεσων μέτρων
Από την πλευρά των προμηθευτών ωστόσο, και κυρίως εκείνων που δεν είναι καθετοποιημένοι ώστε να έχουν τις προσόδους της παραγωγής, εκφράστηκε η άποψη ότι οι μέχρι σήμερα αποφάσεις είναι ανεπαρκείς και ότι υπάρχει ανάγκη για άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, καθώς η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων προμήθειας γίνεται επισφαλής, στο βαθμό που απαιτούνται συνεχείς ταμειακές ενέσεις για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Όπως έχει αναφέρει και πάλι το energypress, τα κεφάλαια που απαιτούνται για την δραστηριοποίηση στην προμήθεια είναι μεγάλα. Οι προμηθευτές πληρώνουν κάθε μέρα για την ενέργεια που απορροφούν από τον ΗΕΠ και οι ίδιοι εισπράττουν μετά από 45 περίπου ημέρες, όταν λήγουν και οι λογαριασμοί των πελατών.
Υψηλό είναι και το κόστος που έχουν για να μπορούν να καταθέτουν τις εγγυητικές στους διαχειριστές, με βάση το τζίρο τους (περίπου για το ποσό που αντιστοιχεί στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των πελατών τους για ένα μήνα).
Επιπλέον μέχρι σήμερα κατά κανόνα έχουν λαμβάνειν από τους Διαχειριστές σημαντικά ποσά, ενώ οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν στην ώρα τους τα ποσά των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ανεξάρτητα αν τα έχουν εισπράξει ή όχι.
Μοναδικό πλεονέκτημα που έχουν αυτή την περίοδο είναι τα ικανοποιητικά margin που ισχύουν λόγω της κατάρρευσης των τιμών χονδρικής, αλλά και σε αυτό το σημείο υπάρχει το «αγκάθι» των συμβολαίων αγοράς που έχουν υπογράψει πολλοί από αυτούς σε υψηλότερες τιμές από τις σημερινές.
Υπό αυτή την έννοια, ο κλάδος αναμένει από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα, με πρώτο την απόφαση για ευρύ συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων με τους διαχειριστές, δεύτερο τη μείωση των απαιτούμενων εγγυητικών και, βεβαίως, τη δημιουργία μηχανισμού για την παροχή ρευστότητας όσο κρατάει η κρίση.
Αντιδρούν στις κατευθύνσεις ΡΑΕ
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη χθεσινή τηλεσύσκεψη, πολλοί εκπρόσωποι εταιρειών διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ για έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τις ρήτρες προσαρμογής των τιμολογίων και εν γένει με τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων των τιμολογίων χαμηλής τάσης.
Παρότι αναγνωρίζεται η ανάγκη να υπάρχουν και να εφαρμόζονται κανόνες, η αγορά «βλέπει» στις οδηγίες της ΡΑΕ υπερβολική αυστηρότητα, υπερρύθμιση και παρέμβαση σε εμπορικά θέματα, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες στη λειτουργία των εταιρειών, σε μια στιγμή που οι κίνδυνοι γιαυτές είναι μεγάλοι.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν τοποθετήθηκε πάντως επί του θέματος.


Αρχειοθήκη ιστολογίου