Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Οι μελέτες , τα έργα και το μπέρδεμα με τις ανακοινώσεις για την μεταλιγνιτική εποχή


Στις 22 Απριλίου στο Υπουργείο Ενέργειας έγινε μια τηλεδιάσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών και αμέσως μετά κυκλοφόρησε ενημέρωση η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: Όσον αφορά στο Μεταβατικό Πρόγραμμα, σε εφαρμογή απόφασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, σχεδιάζεται να συμπεριλάβει έργα προτεραιότητας με υψηλό βαθμό ωρίμανσης, καθώς και έργα που θα προκύψουν κατά τη διαβούλευση του Master Plan. Επιδιώκεται οι δράσεις να είναι εμπροσθοβαρείς και να αξιοποιήσουν με τον βέλτιστο τρόπο τους ήδη υφιστάμενους πόρους των Περιφερειών, μαζί με το Λιγνιτικό Τέλος της ΔΕΗ και τους πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου κ.κ. Κασαπίδη και Νίκα να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες προτάσεις για την ολοκλήρωση το σχεδιασμού του Μεταβατικού Προγράμματος, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, κατά την προσεχή του αναθεώρηση

δείτε το σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου ΕΔΩ
Στις 23 Απριλίου το πρωί εκδίδεται και σχετική ενημέρωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εκεί διαβάζουμε ότι ο κ. Μουσουρούλης που είναι επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης αναφέρει: Οπως σημείωσε ο Κ. Μουσουρούλης το εν λόγω πρόγραμμα εξελίσσεται πλέον με μεγαλύτερη ένταση, τόνισε δε πως χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός. Ενημέρωσε επίσης ότι το μάστερ πλαν ολοκληρώνεται μέχρι το καλοκαίρι και ζήτησε, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, να προταθούν έργα με ορίζοντα υλοποίησης το αργότερο μέχρι δύο χρόνια, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
δείτε το σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας ΕΔΩ
Την ίδια ημέρα στις 23 Απριλίου το απόγευμα γίνεται σύσκεψη στην Περιφέρεια όπου συμμετέχουν ο κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος Δήμαρχος Μεγαλόπολης, ο κ. Ιωάννης Μπουγιούκος Πρόεδρος της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης ΑΕ ΟΤΑ, οι κ.κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Μανώλης Σκαντζός Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΑΡΚΑΔΙΑ 2020 – ΤΑΠΤοΚ ΑΜΚΕ, Παναγιώτης Μπούρας, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής ΑΡΚΑΔΙΑ Α.Ε. και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.Σε αυτή την συνάντηση-σύσκεψη ο κ. Νίκας ενημερώνει τους παρευρισκομένους για τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη με την συντονιστική επιτροπή του υπουργείου και στην συνέχεια αμέσως κυκλοφορεί νέα ανακοίνωση από την Περιφέρεια όπου διαβάζουμε και πάλι μεταξύ άλλων: Στην σύσκεψη, ο περιφερειάρχης εξήγησε ότι θα πρέπει, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, να ετοιμαστεί ένας φάκελος με έργα για την περιοχή της Μεγαλόπολης, τα οποία θα μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια και τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων.
δείτε και αυτό το δελτίο τύπου από την Περιφέρεια ΕΔΩ
Στις 24 Απριλίου δημοσιεύουμε στο Καφενείο Μεγαλόπολης το άρθρο Προτάσεις σε 10 μέρες για την μεταλιγνιτική εποχή ζητάει ο Νίκας – Πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση! και θέτουμε ερωτήματα.
Τέλος στις 25 Απριλίου δημοσιεύθηκε στην σελίδα του Δήμου Μεγαλόπολης μια ανακοίνωση η οποία ενημερώνει για την συνάντηση του Δημάρχου με τον Περιφερειάρχη και στο τέλος της αναφέρει τα εξής:
ο κ. Περιφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Δήμαρχο να κατατεθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εντός των επόμενων ημερών, φάκελος με ώριμα έργα για το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης, προκειμένου να προωθηθεί η ένταξή τους σε τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, για να υλοποιηθούν εντός της επόμενης διετίας.
Τονίζεται ότι η υποβολή του εν λόγω φακέλου προτεινόμενων έργων για ένταξή τους στο τρέχον ΕΣΠΑ δεν εντάσσεται στο πλαίσιο υποβολής προτάσεων από το Δήμο Μεγαλόπολης για την κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και για τη διεκδίκηση οικονομικών πόρων από το υπό διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Αυτή η προσπάθεια γίνεται αποκλειστικά για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και από το Δήμο Μεγαλόπολης, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, καθώς έως σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

δείτε την ανακοίνωση του Δήμου Μεγαλόπολης ΕΔΩ
Έχουμε λοιπόν 4 ανακοινώσεις επίσημες από Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμο Μεγαλόπολης. Αν τις διαβάσετε θα δείτε ότι στις ανακοινώσεις του Υπουργείου και της Περιφέρειας είναι σαφέστατο ότι η συντονιστική επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση ζητάει προτάσεις για ώριμα έργα (σύντομα λέει το Υπουργείο – σε 10 ημέρες λέει η Περιφέρεια) , προκειμένου να ολοκληρωθεί το μεταβατικό πρόγραμμα και τα έργα αυτά που θα αφορούν άμεσες δράσεις για τα επόμενα 2 χρόνια θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 , αφού το πράσινο ταμείο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα. Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για προτάσεις, έργα και δράσεις που αφορούν την διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Επειδή όμως δεν υπάρχουν πόροι από το Πράσινο Ταμείο επιλέγεται η χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ.
Στην ανακοίνωση όμως του Δήμου Μεγαλόπολης , διαβάζουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Ότι οι μελέτες και τα έργα που θα δοθούν , δεν εντάσσονται στο πλαίσιο υποβολής προτάσεων από το Δήμο Μεγαλόπολης για την κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αλλά είναι μια προσπάθεια του Δήμου που γίνεται αποκλειστικά για απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
Δεν ξέρω, ίσως να μην διαβάζω καλά, ίσως να κάνω λάθος εγώ. Όμως μου φαίνεται ότι κάπου υπάρχει κάποιο μπέρδεμα και κάποιος από όλους κάτι δεν κατάλαβε σωστά. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο τονίζεται ιδιαίτερα στην ανακοίνωση του Δήμου Μεγαλόπολης ότι οι προτάσεις που θα δοθούν αφορούν προσπάθεια που γίνεται αποκλειστικά για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και δεν έχουν σχέση με προτάσεις που αφορούν την απολιγνιτοποίηση και την υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης; Αφού αυτό ακριβώς ζητάει η Κυβέρνηση και στην συνέχεια ζητάει η Περιφέρεια. Μάλιστα η Κυβέρνηση συνδέει άμεσα και θέλει να αξιοποιήσει ταυτόχρονα την χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ με τις υπόλοιπες πηγές και την δημιουργία των Masterplan. Ο Δήμος Μεγαλόπολης γιατί ανακοινώνει ότι ο φάκελος που θα δώσει δεν θα έχει καμία σχέση με ότι του ζητήθηκε; Τι ακριβώς προτάσεις θα δώσει ο Δήμος Μεγαλόπολης ; Θα είναι δηλαδή άσχετες από αυτές που η επιτροπή διαβούλευσης , οι φορείς και το Δημοτικό συμβούλιο έχουν συγκεντρώσει το προηγούμενο διάστημα;
Θέλω να πιστεύω ότι κανείς αρμόδιος δεν έχει ξεχάσει ότι οι προτάσεις και οι σχεδιασμοί που γίνονται έχουν σαν πρώτο μέλημα την αντικατάσταση των χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν με το κλείσιμο των μονάδων. Ότι ισχύει ακόμα και όλη μας η αγωνία είναι πρωτίστως να βρεθούν λύσεις που να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης θυμάμαι πολύ καλά ότι έχουν γίνει πολλές αναφορές από τον κ. Δήμαρχο Μεγαλόπολης ότι η νέα δημοτική αρχή δεν βρήκε καμία απολύτως ώριμη μελέτη όταν παρέλαβε τον Δήμο. Τώρα τι μελέτες θα στείλει; Βρέθηκαν η μήπως έγιναν νέες μελέτες οι οποίες είναι και ώριμες;
Σας τα γράφω όλα αυτά γιατί βλέπω ότι όσο περνάει ο καιρός, αντί τα πράγματα να γίνονται πιο ξεκάθαρα, γίνονται όλο και πιο μπερδεμένα. Ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα και τρέχει εναντίον της Μεγαλόπολης και ολόκληρης της περιοχής. Πέρασαν δεκάδες πολύτιμα χρόνια που χάσαμε πολλές ευκαιρίες. Πλέον μετράμε μήνες πριν τον θάνατο της Μεγαλόπολης και κάθε στιγμή που περνάει είναι πολύτιμη.
Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν όλες οι διαδικασίες ξεκάθαρες και γνωστές σε όλους τους πολίτες. Να μάθουμε τι έχει συζητηθεί και αποφασιστεί. Μπορεί να έχουμε την κρίση με την πανδημία αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να υπάρχει κινητικότητα και ξεκάθαρη ενημέρωση για όλα. Οι μονάδες και τα Ορυχεία είναι ήδη εκτός λειτουργίας εδώ και αρκετό καιρό και κανένας δεν ξέρει πότε και αν θα ξαναδουλέψουν. Ακούμε για δίκτυα φυσικού αερίου και κλείσιμο της Τηλεθέρμανσης χωρίς να έχει γίνει κάποια ενημέρωση από κανέναν και χωρίς να έχουμε λάβει γνώση τι είναι καλύτερο και τι όχι. Ακούμε ότι η Μεγαλόπολη θα γεμίσει με φωτοβολταικά. Τελικά το μόνο που δεν μαθαίνουμε και δεν μιλάει κανένας , είναι αν έχουν παρθεί αποφάσεις, ποιοι τις πήραν και με ποιες διαδικασίες. Και φυσικά με ποια κριτήρια.
Ξαναλέω δεν υπάρχει χρόνος και το χειρότερο από όλα είναι να βλέπουμε μπερδεμένες καταστάσεις που μας προβληματίζουν όλους.

Αλεβίζος Παναγιώτης

 https://kafeneio-megalopolis.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου