Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Αντιδρούν οι προμηθευτές ρεύματος στην εισήγηση της ΡΑΕ για τη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης

Αντιδρούν οι προμηθευτές ρεύματος στην εισήγηση της ΡΑΕ για τη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης
Αρκετές εταιρείες είναι αποφασισμένες να προσβάλουν το μέτρο, σύμφωνα με το οποίο η ρήτρα θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε συμβάσεις σταθερού τιμολογίου
Casus belli αποτελεί για τους προμηθευτές ρεύματος η εισήγηση της ΡΑΕ για τη δυνατότητα εφαρμογής ρήτρας πρόωρης αποχώρησης αποκλειστικά στις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίθετη στην εν λόγω εισήγηση είναι η συντριπτική πλειονότητα των «παικτών» της αγοράς (αν όχι όλοι οι προμηθευτές), με αρκετές από τις εταιρείες ήδη να δηλώνουν αποφασισμένες να προσβάλουν το μέτρο.

Μάλιστα, αρκετές εταιρείες διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους χθες, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν οι προμηθευτές με τον υφυπουργό Ενέργειας, Γ.Θωμά, για την επικαιροποίηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εγχώρια αγορά. Ωστόσο, το θέμα δεν συζητήθηκε διεξοδικά στην τηλεδιάσκεψη, καθώς όπως είναι φυσικό μπήκε σε δεύτερη μοίρα έναντι της αντιμετώπισης των επιπτώσεων στον κλάδο από την κρίση του κορωνοϊού.

Στον αέρα η ανάκτηση του κόστους απόκτησης νέων πελατών

Η εισήγηση περιλαμβάνεται στις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΡΑΕ για τη διαφάνεια των ανταγωνιστικών χρεώσεων στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 14 Απριλίου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Αρχής, «οι εν λόγω “ρήτρες πρόωρης αποχώρησης” δύνανται να προβλέπονται μόνο στις συμβάσεις “σταθερού τιμολογίου”, που συνάπτονται για προκαθορισμένη διάρκεια (συμβάσεις ορισμένου χρόνου)».

Αυτό σημαίνει πως, για όλα τα «κλειστά» προγράμματα με κυμαινόμενο τιμολόγιο, στην πράξη δεν θα μπορεί να υπάρξει κανένα «πέναλτι» αν κάποιος καταναλωτής αποχωρήσει νωρίτερα από την προβλεπόμενη διάρκεια του συμβολαίου. Ένα ενδεχόμενο που, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, σημαίνει πως οι εταιρείες θα ρισκάρουν να μην ανακτήσουν ποτέ ένα μέρος του κόστους απόκτησης κάθε νέου πελάτη.

«Η ΡΑΕ γνωρίζει πως η ενίσχυση του πελατολογίου από όλους τους προμηθευτές γίνεται κυρίως μέσω της συνεργασίας με δίκτυα πωλήσεων, η αμοιβή των οποίων κινείται σε πάρα υψηλά επίπεδα. Τα ποσά αυτά ανακτώνται σταδιακά, καθ' όλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Επομένως, αν δεν υπάρχει η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής αποφασίσει να λήξει νωρίτερα τη σύμβαση, τότε κινδυνεύουμε να μην αποσβέσουμε ποτέ ούτε ένα μέρος της αμοιβής», συμπληρώνουν τα στελέχη του κλάδου.
Παράλογη παρέμβαση στην εμπορική πολιτική των εταιρειών
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν επίσης πως, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, το μόνο που καταφέρνει η Αρχή είναι να επεμβαίνει παράλογα στην εμπορική στρατηγική που ασκούν οι προμηθευτές. Όπως σημειώνουν, η εμπορική πολιτική που ακολουθείται στον κλάδο (όπως συνέβη και νωρίτερα στις τηλεπικοινωνίες) είναι να προσφέρουν οι εταιρείες «κλειστά» συμβόλαια, συνδυάζοντάς τα με προνομιακές τιμές για τις υπηρεσίες τους, αλλά και διάφορες προωθητικές ενέργειες.

Ωστόσο, στην περίπτωση που ένας καταναλωτής αποχωρήσει πρόωρα, τότε αυτό το κόστος δεν θα επιμερισθεί στον χρόνο διάρκειας του συμβολαίου. Επομένως, αν δεν υπάρχει «πέναλτι» για να το αναπληρώσει, ο προμηθευτής δεν θα πάρει ποτέ πίσω το ποσό που δαπάνησε.

Στο ερώτημα για το κατά πόσο θα μπορούσαν τα ποσά αυτά να ενσωματωθούν στις ανταγωνιστικές χρεώσεις κάθε προμηθευτή, ώστε να μην χρειάζεται η ρήτρα, οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως σε μία τέτοια περίπτωση θα εξανεμιζόταν το έτσι κι αλλιώς μικρό περιθώριο με το οποίο έτσι κι αλλιώς δουλεύουν οι εταιρείες προμήθειας. «Έτσι, θα γίνουμε μη ανταγωνιστικοί, με συνέπεια η αγορά να επιστρέψει στην εποχή του ενός δεσπόζοντος παίκτη», συμπληρώνουν.


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου