Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: «Ηλεκτροσόκ» ακρίβειας από την «απελευθέρωση» της Ενέργειας


Με ανατιμήσεις  «φωτιά» σε βασικά λαϊκά αγαθά και νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης των ομίλων με δισ. ευρώ, της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και των επενδύσεων για την «πράσινη ανάπτυξη» αλλά και της «ανταγωνιστικότητας» που μειώνει τους μισθούς.

«Ηλεκτροσόκ» από την «απελευθέρωση» της Ενέργειας

Την ίδια ώρα, νέο κύμα πολύ μεγάλων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται προ των πυλών. Οι νέες αυτές αυξήσεις, που εκτιμάται πως θα κυμανθούν από 15% έως και 50%, έρχονται ως αποτέλεσμα των σταθερά υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, που τον Αύγουστο έφτασαν στις υψηλότερες τιμές τους.

Στην Ελλάδα, η τιμή της μεγαβατώρας έχει φτάσει τα 157 ευρώ, τιμή αυξημένη κατά 70% από τον Γενάρη και η υψηλότερη στην ΕΕ. Αξίζει να θυμίσουμε πως όταν άρχιζε τον Νοέμβρη του 2020 η λειτουργία του ευρωενωσιακού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς Ενέργειας, του λεγόμενου «target model» που αποτελεί το τελευταίο στάδιο στην εφαρμογή της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς, η κυβέρνηση υποστήριζε προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» της «απολιγνιτοποίησης» πως οι τιμές του ρεύματος θα μειωθούν για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Αν και οι αυξήσεις αυτές επιχειρούνται να παρουσιαστούν ως αποτελέσματα «εξωγενών παραγόντων» στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, στην πραγματικότητα είναι αποτελέσματα της αστικής στρατηγικής για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και της «πράσινης μετάβασης» που υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα αλλά και οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις στη ΓΕΝΟΠ και τα πρωτοβάθμια σωματεία, για να διασφαλίσουν νέα πεδία εγγυημένης κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι πανάκριβες ΑΠΕ που δεν επαρκούν για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, οι «πράσινοι» φόροι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (που έχουν εκτοξευτεί κατά 72%), οι ακριβότερες τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου που έχει οριστεί ως το «μεταβατικό καύσιμο» (από 25ερώ/ MWh τον Μάη σε 48/ MWh σήμερα), έχουν αρχίσει ήδη να μετακυλίονται στα τιμολόγια που καλείται να πληρώσει το λαϊκό νοικοκυριό.

Είναι επίκαιρη όσο ποτέ η πρόταση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για Ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας σε παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορεία ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, με ασφάλεια, χαμηλές τιμές για τα λαϊκά στρώματα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων του κλάδου. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου