Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Π. Τζαννετάκης (Motor Oil-NRG): Η αύξηση των χονδρεμπορικών ηλεκτρισμού δεν ήταν δυνατό να μετακυλιστεί στην κατανάλωση το καλοκαίρι


Τον φαύλο κύκλο που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ηλεκτρισμού και καταλήγει στις Φθινοπωρινές αυξήσεις ακόμα και στα οικιακά τιμολόγια, περιέγραψε χτες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής Οικονομικών της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών και αιτιολογώντας τα αρνητικά αποτελέσματα β’ τριμήνου της θυγατρικής εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (NRG), χαρακτήρισε «πλήγμα για την κερδοφορία του ομίλου» τη μειωμένη συνεισφορά του κλάδου του ηλεκτρισμού.

Όπως εξήγησε η κατακόρυφη αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών δεν ήταν δυνατό να μετακυλιστεί στην κατανάλωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το EBITDA της NRG, εταιρίας του ομίλου που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 6μηνο στα 11,09 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο δεύτερος παράγοντας που επηρέασε αρνητικά, τα καλά αποτελέσματα β΄τριμήνου, της Motor Oil ήταν ένας από τους λόγους που επίσης εκτόξευσαν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων CO2, είχαν ένα κόστος 10 εκατ. Ευρώ για την NRG.

Προμέρισμα

Κατά τα άλλα ο κ. Τζαννετάκης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος στο δ’ τρίμηνο. Πρόσθεσε ότι αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, θα καταβληθεί προσπάθεια η διανομή του προμερίσματος να γίνει νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Ειδικότερα, ο κ. Τζαννετάκης προσδιόρισε ως πιθανό «χρονικό παράθυρο» τον Νοέμβριο, από τα μέσα Δεκεμβρίου που δινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Το ύψος του προμερίσματος δεν έγινε γνωστό.

Η διοίκηση της εταιρίας προσβλέπει σε σημαντική ενίσχυση των περιθωρίων στα επόμενα τρίμηνα -αν και η βελτίωση τους κινείται ακόμη με αργούς ρυθμούς- συνεπώς, και σε καλύτερες οικονομικές επιδόσεις για τη μητρική. Επίσης, οι πωλήσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο, γεγονός που αναμένεται να προσδώσει έξτρα EBITDA σε επίπεδο ομίλου. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Τζαννετάκης οι πωλήσεις καυσίμων τον Αύγουστο ήταν στα ίδια επίπεδα με τον ίδιο μήνα του 2019. «Ήταν δυνατός ο Αύγουστος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Πολύ καλά από άποψη πωλήσεων κινήθηκε και ο Ιούλιος.

Τα αποτελέσματα του ομίλου αναμένεται να είναι καλύτερα στο β’ εξάμηνο και για το λόγο ότι θα κεφαλαιοποιούνται όλο και περισσότερο τα κέρδη από τις θυγατρικές στον τομέα των ΑΠΕ, με τη συνεισφορά των νέων έργων στον κλάδο αυτό να χαρακτηρίζεται καλή. Ενδεικτικά, η Motοr Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε. διαθέτει χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 280 MW, ενώ υπό κατασκευή ευρίσκονται τρία αιολικά πάρκα συνολικής δυναμικότητας 84 MW.

 energymag.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου