Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Κλιματικός Νόμος: Οι τέσσερις προτεραιότητες για την απανθρακοποίηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών - Τέλος το μαζούτ από το 2030

Μιχάλης Μαστοράκης

Σε πρώτη προτεραιότητα για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας «GR-eco islands» αναδεικνύονται τα έργα διασύνδεσης των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τον κλιματικό νόμο, το οποίο κατατέθηκε εχθές στη Βουλή.

Επιπρόσθετα, προβλέπει σε προτεραιότητα την υποκατάσταση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υγρά ορυκτά καύσιμα, από ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης.

Σύμφωνα με τον κλιματικό νόμο θεσπίζεται στόχος για τη μείωση των εκπομπών των μη διασυνδεδεμένων νησιών κατά 80% έως το 2030 σε σχέση με το έτος 2019. Σε αυτή την κατεύθυνση, η νομοθετική πρόβλεψη που εισηγείται το ΥΠΕΝ θέτει τις εξής πρόσθετες δράσεις:

  • Την προώθηση της ηλεκτροκίνησης
  • Την εξοικονόμηση ενέργειας και
  • Τον εξηλεκτρισμό των θαλάσσιων μεταφορών.

Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου 2030 απαγορεύεται η χρήση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με τον «αστερίσκο» πως η εν λόγω απαγόρευση δεν ισχύει σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου