Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Μανουσάκης: Κλειδί η αποθήκευση στο δίκτυο ώστε να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο ηλεκτρικό χώρο για τις ΑΠΕ

 

Χάρης Αποσπόρης

Χωρίς επαρκή δίκτυα δεν έχει νόημα να μιλάμε για πράσινη μετάβαση, τόνισε ο πρόεδρος και δ.σ. του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Athens Energy Dialogues.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν την έκρηξη των ΑΠΕ είχαμε πυκνά δίκτυα σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά τώρα σε εκατοντάδες σημεία αναπτύσσονται ΑΠΕ. Με τα μικρά φ/β που συνδέονται ομαδικά σε σταθμούς υψηλής τάσης, έχουμε δεκάδες κέντρα που κατασκευάζονται και χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύων μεταφοράς. 

"Πλέον, πρέπει να δούμε σαν χώρα αν όντως θέλουμε να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση, διότι αν έχουμε καταστάσεις όπως τις αντιδράσεις που ανέβαλαν το Δυτικό Διάδρομο, ή όταν δαιμονοποιούμε τα δίκτυα για όλα τα κακά με μεγάλη ευκολία και χωρίς αποδείξεις, τότε δημιουργείται μια αντίφαση", επισήμανε.

Πλέον η χώρα μας διαθέτει 9 γιγαβάτ ηλεκτρισμένες ΑΠΕ και άλλα 10 γιγαβάτ με οριστικούς όρους σύνδεσης, άρα σχεδόν 20 δεσμευμένο χώρο. Με βάση το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, προβλέπονται 28-29 γιγαβάτ για το 2030. Το νέο ΕΣΕΚ μιλάει για 25 γιγαβάτ απε από 15 γιγαβάτ με το υφιστάμενο, άρα μιλάμε για μια ταχύτητα ανάπτυξης δικτύων που καλύπτει τους στόχους, αλλά και τεράστια επενδυτική ροή για νέες ΑΠΕ. Πέραν αυτών των 20 γιγαβάτ, υπάρχουν άλλα 20 γιγαβάτ σε αιτήματα, άρα είναι ξεκάθαρο ότι ο ηλεκτρικός χώρος δεν φτάνει και δεν είναι θέμα ταχύτητας κατασκευής του δικτύου. Άλλωστε, ο ΑΔΜΗΕ έχει πενταπλασιάσει τις ετήσιες επενδύσεις του πλέον σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, η λύση είναι μια: Η αποθήκευση στο δίκτυο που θα δημιουργήσει το νέο ηλεκτρικό χώρο. Προς την κατεύθυνση αυτή χρειάζονται μεγάλες, αλλά και μικρές μονάδες πίσω από το ρολόι ώστε κάθε πάρκο να μην είναι υποχρεωμένο να εισρέει ενέργεια, αλλά να την αποθηκεύει και να την πωλεί το βράδυ ή όταν δεν φυσάει. Η ανάπτυξη αυτών των μονάδων είναι σημαντική και για την επάρκεια ισχύος. 

Ενόψει της θερινής περιόδου, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις για την επάρκεια δεδομένων των πιεστικών προβλημάτων που παρατηρούνται διεθνώς. Δήλωσε σχετικά ότι σύντομα θα μπει μια νέα μονάδα στο σύστημα και δεδομένων των συνθηκών τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θα συνεχιστεί η ροή του αερίου. Από την πλευρά της Πολιτείας καταστρώθηκαν σχέδια ώστε σε κάθε σενάριο να υπάρχει επάρκεια. "Θα πρέπει, όμως, να είμαστε όλοι συνειδητοποιημένοι για την κατανάλωση τους επόμενους μήνες και όπως παντού στην ΕΕ να υπάρχει μια κουλτούρα εξοικονόμησης για όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα".

 

 https://energypress.gr/news/manoysakis-kleidi-i-apothikeysi-sto-diktyo-oste-na-exasfalisoyme-ton-aparaitito-ilektriko-horo

Αρχειοθήκη ιστολογίου