Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Aυξήθηκαν κατά 40% οι «ακριβές» απώλειες του συστήματος μεταφοράς ρεύματος - Επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές

 

Χρήστος Στεφάνου

Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 40% εμφανίζουν σύμφωνα με το τελευταίο report του ΑΔΜΗΕ οι απώλειες του συστήματος, μετά και τη διασύνδεση με την Κρήτη. Συγκεκριμένα με βάση τα επίσημα στοιχεία οι απώλειες φτάνουν το 3,4% από 2,5% προηγουμένως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή συνεπάγεται επιβάρυνση για τους καταναλωτές, καθώς ο ΑΔΜΗΕ αγοράζει τις απώλειες στην (πολύ υψηλή αυτή την περίοδο) οριακή τιμή της αγοράς και στη συνέχεια τις μετακυλύει στους καταναλωτές μέσω τις χρέωσης ΛΠ1. Η εν λόγω χρέωση πλέον συνιστά μια σημαντική επιβάρυνση καθώς έχει φτάσει σε κόστος τα 7 έως 11 ευρώ/MWh.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ οι απώλειες του συστήματος από τα επίπεδα των 88 έως 95 GWh που ήταν μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, έχουν αυξηθεί σημαντικά και κυμαίνονται πλέον πάνω από τις 130 GWh (136,29GWh τον περασμένο Μάρτιο, 113,46GWh το Φεβρουάριο, και 135,59GWh τον Ιανουάριο) όταν το συνολικό φορτίο του συστήματος κινείται μεταξύ 3.600 και 4300 GWh . 

Πηγές των βιομηχανικών καταναλωτών επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια διαφορετική διαχείριση του προβλήματος, μέσω ενδεχομένως μέτρων αντιστάθμισης προκειμένου να περιοριστεί το κόστος των απωλειών για το σύστημα. Συγκεκριμένα θα μπορούσε να υπάρξει διαγωνισμός και να αναζητηθεί διμερές συμβόλαιο για αγορά των απωλειών σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές. "Αντίστοιχη διαχείριση άλλωστε γίνεται από διαχειριστές στην Ευρώπη", καταλήγουν οι ίδιες πηγές. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου